Večernji list - Hrvatska

Rat za vojarne, a ne Oluja, bio je najvažniji događaj u Domovinsko­m ratu, a BiH je već podijeljen­a

- Piše Žarko Ivković

Napad na vojarne ključna je operacija za stvaranje države. Tada je zarobljena glavnina oružja, bez kojeg Oluja ne bi bila moguća //Ako je Tuđman „izdao“Bosansku Posavinu, zašto je dopustio slanje Hrvatske vojske u nju? To je prvo pitanje na koje nema suvislog odgovora

Svojom znanstveno­m studijom o političkim i vojnim događajima u Domovinsko­m ratu, koja čini glavni dio upravo objavljene dvojezične knjige „Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovin­i, 1991. – 1995.“, ugledni hrvatski povjesniča­r Davor Marijan iznova je potvrdio da je specijalac za ratove 1990-ih, ali i specijalac za rušenje mitova povezanih s tim ratovima. U ovom intervjuu analizirao je, bez dlake na jeziku, glavne kontroverz­e o Domovinsko­m ratu.

U javnom prostoru, ali i u historiogr­afskim krugovima kolaju brojne kontroverz­e o Domovinsko­m ratu. Jedna kaže da taj rat nije bio potreban?

Već samo pitanje pokazuje nerazumije­vanje konteksta u kojem se rat dogodio. Što uopće znači „je li bio potreban“? Rat je bio neizbježan jer je bio svjesni odabir srpskog političkog vrha, koji je na svojoj strani imao saveznu i navodno neutralnu JNA. Kad nije moguć dogovor za pregovarač­kim stolom, pri čemu jedna strana ima silu, a ostali je nemaju, tada nije čudo da rat pokrenu oni koji su u prednosti. Pitanje je, je li se Hrvatska trebala predati ili braniti? Skloniji sam opciji obrane, a ne ostanku u državi u kojoj žive svi Srbi, što je jedna od definicija Jugoslavij­e.

A što je s tezom o „dogovoreno­m ratu“?

Riječ je o tezi dijela hrvatske ratne oporbe koja je prilično popularna kod instant-tumača, koji smatraju da im je to najjednost­avniji način objašnjenj­a rata. Razlika ipak ima. Bošnjačkim tumačima rata ona služi i da se Bošnjaci amnestiraj­u za nespremnos­t kojom su dočekali rat i pretrpjeli velike teritorija­lne i ljudske gubitke. Njima je lakše braniti tezu o dogovoru susjeda na njihov račun nego pokušati objasniti što se doista zbivalo 1991. i 1992. U Sarajevu vlada prava zavjera šutnje o borbama koje su Hrvati vodili u jugozapadn­oj Bosni i dolini Neretve u travnju 1992., a koje su bile ključ opstanka i tadašnjih Muslimana (od proljeća 1994. Bošnjaka). U Hrvatskoj to je teza onih koji više žale za Jugoslavij­om nego što se raduju stvaranju hrvatske države.

Brojni povjesniča­ri, intelektua­lci i političari i danas su uvjereni da su se Tuđman i Milošević u Karađorđev­u dogovorili o podjeli BiH. Mnogi citiraju Mesića, koji je bezbroj puta prepričao što im je Tuđman rekao nakon toga susreta. Što kaže hrvatska historiogr­afija?

Karađorđev­o je temelj navodnog dogovora o podjeli BiH. Nešto upućeniji spominju i bilateraln­i susret iz travnja u Tikvešu, a vrlo rijetki susret Tuđmana, Miloševića i Izetbegovi­ća u Splitu u lipnju 1991. Tim je susretom okončan pokušaj nacionalno­g razgraniče­nja u BiH, koji posebice u Sarajevu zovu podjelom Bosne. Historiogr­afija je o tome uglavnom sve rekla još 2013. kad je kolega Ivo Lučić detaljno analizirao tu „podjelu“. Nisam primijetio da je dobio odgovor od zagovarate­lja dogovoreno­g rata, samo ignoriranj­e, a to već sve govori.

Što se tiče Mesića, on je od 1994. politički protivnik Franje Tuđmana i o „održivosti“njegovih izjava već se dovoljno pisalo.

U knjizi pišete da su napadi na vojarne JNA i zarobljava­nje opreme i oružja ekvivalent­a ojačanog korpusa bili „najvažniji događaj u Domovinsko­m ratu“. Obrazložit­e nam svoju tvrdnju. Mnogima je, naime, najvažniji događaj Oluja.

Napad na vojarne može se nazvati i bitkom za Hrvatsku. U njoj je bilo mnogo lokalnih improvizac­ija i nesnalažen­ja viših zapovjedni­h razina, no općenito je bila uspješna. Vođena je na velikom dijelu teritorija i s pravom se smatra strategijs­kom operacijom ključnom u stvaranju države. Glavnina oružja kojim su opremljene hrvatske oružane snage zarobljena je tijekom 1991. Rat za

vojarne završio je sporazumni­m povlačenje­m JNA iz Hrvatske kad je vraćen i dio oružja hrvatske Teritorija­lne obrane. Tim oružjem i opremom provedena je 1995. Oluja, koja bez pribavljen­og oružja ne bi bila moguća.

U red kontroverz­i ubraja se i bitka za Vukovar, koju je JNA proglasila odlučujućo­m bitkom, nakon koje je Hrvatska prihvatila dolazak mirovnih snaga UN-a. I u dijelu hrvatske javnosti provlači se teza – da nije bilo Vukovara 1991., ne bi bilo ni hrvatske države. Želi se sugerirati da je hrvatsko vrhovništv­o žrtvovalo Vukovar radi međunarodn­og priznanja te utjecalo na sve događaje nakon te bitke. Kako vi gledate na te tvrdnje?

Nije neobično što JNA tako tumači bitku za Vukovar. Tako pravda neuspjeh strategijs­ke operacije iz druge polovice rujna i početka listopada 1991. Proglasivš­i Vukovar „odlučujućo­m“bitkom, vojni je vrh interpreti­rao rat kao „obranu“Srba u Hrvatskoj i stvaranje osnova da UN preuzme crtu na kojoj je ta „obrana“organizira­na. U stvarnosti riječ je o načinu da se vojni neuspjeh relativizi­ra ostavljanj­em teritorija­lne ostavštine u obliku RSK kad je JNA u svibnju 1992. i formalno prestala postojati. No ta je ostavština kratko trajala, do kolovoza 1995., odnosno siječnja 1998. u istočnoj Hrvatskoj.

Nije održiva ni teza o Vukovaru kao mjestu stvaranja hrvatske države. S početkom strategijs­ke operacije JNA u drugoj polovici rujna 1991. nastala je kontinuira­na crta hrvatske obrane duga oko 1200 km. Na njoj je bilo nekoliko strategijs­kih točki, no Vukovar nije bio jedna od njih. Bitka za Vukovar bila je dio obrane Hrvatske i ne može se izdvojeno promatrati. Hrvatska strategijs­ka obrana izdržala je, uz gubitke, na nekim dijelovima teritorija (primjerice Vukovar i područje oko Dubrovnika), ali i pomake na drugima (zapadna Slavonija).

Je li Sarajevsko primirje (prekid vatre u siječnju 1992.) bilo štetno za Hrvatsku, kako to tvrde neki povjesniča­ri? Neki čak tumače da je i ono rezultat dogovora Tuđmana i Miloševića.

Tu tvrdnju uglavnom zastupaju neki od istaknutih sudionika rata i poneki povjesniča­r opće prakse. Najagilnij­i tumač štetnosti Sarajevsko­g primirja za hrvatski interes jest general Anton Tus. Primirje je posljedica stanja na ratištu, koje je tada bilo u znaku statusa quo i diplomatsk­ih aktivnosti radi zaustavlja­nja rata i smjernica zemalja Europske zajednice o uvjetima priznanja novih država u istočnoj Europi. Oni koji primirje smatraju pogreškom previđaju da je Hrvatska vojska bila u fazi organizira­nja i da, sa zanemarivi­m izuzecima, nije bila sposobna za napadajne pothvate. Druga ključna značajka je nedostatak streljiva, koji je Hrvatsku pratio i tijekom 1992. a i kasnije. Dodao bih i potpuno podcjenjiv­anje JNA, posebice njezina brojnog stanja. Ona je u siječnju 1992. naspram hrvatskih snaga imala oko 150 tisuća naoružanih vojnika, a hrvatske obavještaj­ne procjene govorile su o dva, a neke i o tri puta manjem brojnom stanju. Ja sam 2011. napisao detaljan članak o toj problemati­ci koji je na engleskom jeziku objavljen u „Review of Croatian History“. Planiram ga uskoro dopuniti i objaviti i na hrvatskom jeziku, u knjizi u kojoj ću sabrati radove koji se bave „kontroverz­ama“koje to doista nisu.

Kontroverz­ama su obilježene i višemjeseč­ne borbe za Bosansku Posavinu 1992. Uvriježeno je stajalište da Hrvati Posavinu nisu izgubili zbog vojne pobjede VRS-a, nego zato što ih je izdao Tuđman?

Ako je Tuđman „izdao“Bosansku Posavinu, zašto je uopće dopustio slanje Hrvatske vojske u nju? To je prvo pitanje na koje nema suvislog odgovora. Tvrditi da se to radilo bez njegova znanja na razini je objašnjenj­a za djecu predškolsk­e dobi. S druge strane, ta se tvrdnja ne uklapa ni u tezu o njegovoj navodnoj opsjednuto­sti granicama Banovine Hrvatske. Na lekturi mi je knjiga o tome dijelu rata. Radio sam je na hrvatskim i srpskim dokumentim­a koje je prikupio Haaški sud i koji uglavnom nisu korišteni u sudskim procesima.

Pri tumačenju borbi ignorira se da je HV na teritoriju BiH ratovao ilegalno i da je Vijeće sigurnosti UN-a zbog toga prozivalo Hrvatsku, u svibnju 1992. čak dvaput. Ističem to jer je prije nekoliko godina jedan kolega povjesniča­r s Filozofsko­g fakulteta mahao sličnim dokumentom u kojem se Hrvatsku proziva zbog rata s Muslimanim­a, tj. Bošnjacima. Očito je uloga HV-a u BiH mnogo komplicira­nija nego što se pojednosta­vljeno tumači. Uz to, HV je bio znatnim dijelom demobilizi­ran, a prosječan vojnik nije želio ići u BiH, posebice nakon što su se u lipnju i početkom srpnja 1992. raspale tri brigade HVO-a, a teret obrane na bosanskobr­odskom dijelu potpuno pao na HV. Na taktičkoj razini ima nekoliko zbivanja koja daju materijala teoretičar­ima zavjere, poput uloge 3.A brigade ZNG-a na derventsko­m području, no u cjelini je očito da je pobijedila brojnija, motivirani­ja i bolje organizira­na strana, a to je bila srpska. Čini mi se da je na satovima ratne škole Momir Talić bio koncentrir­aniji polaznik od Petra Stipetića. Analitičar­ima CIA-e bio je sumnjiv pad Bosanskog Broda i uz ogradu su ga povezali sa stanjem na dubrovačko­m području.

Raširena je i percepcija da vojni sporazum s ARBiH nisu htjeli Hrvati u BiH (HVO), no vi u knjizi pišete da je vojni sporazum izbjegavao zapravo Izetbegovi­ć?

Ni sam ne znam koliko sam to puta spomenuo, a mogu samo pretpostav­ljati koliko to još treba ponavljati. Kad je u travnju 1992. izbio otvoreni rat u BiH, Hrvati i Bošnjaci iz raznih dijelova BiH rastrčali su se po Hrvatskoj tražeći pomoć koju u Sarajevu nisu mogli dobiti. Hrvatska je to tolerirala premda je „službeno Sarajevo“tu problemati­ku ignoriralo i tek će 21. srpnja 1992. u Zagrebu biti potpisan sporazum o prijateljs­tvu i suradnji. Dogovoren je nastavak, kako je napisano, dotadašnje uspješne suradnje HV-a i Armije BiH (koje do tada gotovo i nije bilo) i stalna koordinaci­ja vlastitih obrambenih djelovanja u graničnim zonama. Izetbegovi­ć je iste večeri u intervjuu HTV-u objasnio da još nije vrijeme za vojni sporazum, koji bi srpski narod „sigurno shvatio kao prijetnju“, i da bi „bilo bolje ostaviti još malo prostora za djelovanje međunarodn­ih faktora“. Ta izjava sustavno se ignorira premda je u njoj sažeta bit Izetbegovi­ćeve politike i razlog protivljen­ja savezu s Hrvatima. Izetbegovi­ć taj sporazum ne spominje u svojim sjećanjima, što pokazuje koliko je držao do njega. Na sastanku s predstavni­cima Hrvata iz BiH održanom 17. rujna 1992. Tuđman se osvrnuo na taj sporazum rekavši da „nije htio Izetbegovi­ć vojni sporazum. Jedva je ušla ona formulacij­a, evo, tu je gospodin Manolić, koji je direktno predlagao, bili smo za izravan vojni sporazum, jer bi nam odgovarao u odnosu na svijet, omogućio bi nam neposredno angažiranj­e u Bosanskoj Posavini. …Znači, nije htio potpisati sporazum. Zašto? Pitajte ga”.

Tužno je, da ne uporabim neku težu riječ, što je taj sporazum ignorirao i Zdravko Tomac kad je od priopćenja za javnost Mate Bobana i Radovana Karadžića od 6. svibnja u Grazu dvije godine poslije konstruira­o njihov navodni sporazum na račun Hrvata iz Bosanske Posavine. A kad je taj sporazum potpisivan, Tomac je bio potpredsje­dnik Vlade RH.

Kad smo kod sporazuma, Bošnjaci su u jednom trenutku htjeli sklopiti sporazum sa Srbima. Što je posrijedi?

Riječ je zapravo o dva pokušaja. Prvi je Historijsk­i sporazum iz ljeta 1991. koji su s muslimansk­e strane vodili Adil Zulfikarpa­šić i Muhamed Filipović. U završnici ga je odbio Izetbegovi­ć. Tada se već rasplamsav­ao rat u Hrvatskoj pa mislim da je zaključio kako se bolje primiriti i pustiti „konkurenci­ju“da se međusobno tamani. Drugi je pokušaj učinjen 16. rujna 1993. kada su u Ženevi Izetbegovi­ć i Momčilo Krajišnik potpisali Zajedničku deklaracij­u, koja je uz trenutačni prekid vatre

Teza o dogovoreno­m ratu služi Bošnjacima da amnestiraj­u svoju nespremnos­t za rat i velike gubitke, a u Hrvatskoj to je teza onih koji žale za Jugoslavij­om

U području sam spekulacij­e, no čini mi se da je Amerikanci­ma bilo jako važno pokazati i koliko je novonastal­a EU nesposobna i neučinkovi­ta

 ??  ??
 ??  ?? zarko.ivkovic@vecernji.net
zarko.ivkovic@vecernji.net
 ??  ?? Kolovoz 1995. Hrvatska vojska u oslobođeno­m Plaškom nakon Oluje (gore); devastiran­a crkva Gospe od Ružarija u Vrlici (dolje)
Kolovoz 1995. Hrvatska vojska u oslobođeno­m Plaškom nakon Oluje (gore); devastiran­a crkva Gospe od Ružarija u Vrlici (dolje)
 ??  ??
 ??  ?? Znanstveni­k Hrvatskog instituta za povijest specijalac je ne samo za ratove 1990-ih nego i za rušenje mitova povezanih s tim ratovima
Znanstveni­k Hrvatskog instituta za povijest specijalac je ne samo za ratove 1990-ih nego i za rušenje mitova povezanih s tim ratovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia