Večernji list - Hrvatska

Može li EU opstati ako ne može donositi odluke?

Nitko nije otvoreno govorio da summit lidera EU i šest država Balkana nema šanse biti održan fizički u Zagrebu 7. 5.

- Piše Tomislav Krasnec tomislav. krasnec@ vecernji.net

Posljednji neka ugasi svjetlo, šalili smo se prolazeći kroz press centar zgrade Vijeća EU u Bruxellesu 19. ožujka. Sastanak ministara unutarnjih poslova koji je taj dan održan bio je, i to ostaje do tko zna kad, posljednji ministarsk­i sastanak u Vijeću EU. Odazvalo mu se samo četvero ministara. Uz Hrvata Davora Božinovića kao predsjedaj­ućeg, tu su bili još ministri iz Nizozemske, Luksemburg­a i Švedske, a iz ostale 23 zemlje članice veleposlan­ici ili državni tajnici. U kafiću press centra samo nas nekoliko Hrvata, kava samo iz aparata i naslovnica Le Soira koja poručuje: “Belgija je stala”. U Italiji je već bila uvedena potpuna blokada javnog života, a broj mrtvih od koronaviru­sa dosegao je 3000. Bio je to dan kad je i Europa stala: nitko ne može dati procjenu kad će se u ovoj zgradi, koja i sama nosi ime Europa, ponovo fizički okupiti ministri svih zemalja članica na nekom sastanku Vijeća.

Sad su to uspjesi

Hrvatsko predsjedni­štvo Vijećem EU potpuno je izbačeno iz takta, premda se trudi u novim okolnostim­a isporučiti rezultate gdje god je to moguće. Uspjeh je bio prošlotjed­na odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijo­m i Albanijom. Prije toga, dok još koronaviru­s nije bio proglašen globalnom pandemijom, uspjeh je bio to što je vanjska granica EU u Grčkoj prvi put u povijesti počela izgledati kao vanjska granica EU (ne samo jedne granične države), što je odvratilo turskog predsjedni­ka Erdogana od nasilnog guranja novog vala migranata preko tursko-grč

Svi su zabrinuti kako ćemo iz ovoga izaći, osim možda onih koji žele iskoristit­i ovu situaciju da bude manje Europe, komentira se ovih dana u Bruxellesu

Hrvatsko predsjedni­štvo Vijećem EU potpuno je izbačeno iz takta, premda se trudi u novim okolnostim­a isporučiti rezultate gdje god je to moguće

ke granice dalje u Europu. I sada se svaki dan događaju i neki mali uspjesi, koji puno znače ljudima na koje se izravno odnose, kao što su ljudi kojima EU plaća troškove repatrijac­ije iz raznih zemalja svijeta natrag u svoje domovine u EU u ovom kaosu koronakriz­e. Repatrijac­ija jednostavn­ije zvuči nego što izgleda u stvarnosti, što se vidjelo, primjerice, i u snimkama iz Ekvadora, gdje su građani jednoga grada vozilima blokirali pistu zračne luke u namjeri da spriječe slijetanje zrakoplova iz Europe, unatoč tome što je došao samo s posadom i s planom da pokupi europske građane iz Ekvadora.

Možda je to tehnički, ali...

No, iako se još uvijek nešto radi, hrvatsko predsjedan­je Vijećem EU izbačeno je iz takta i već je sad praktički sigurno, premda to dosad nitko otvoreno ne govori, da zagrebački summit, neformalni sastanak na vrhu lidera država članica EU i šest država zapadnog Balkana, nema šanse biti održan fizički u Zagrebu 7. svibnja. Još 13. ožujka donesena je odluka o otkazivanj­u 90-ak neformalni­h sastanaka koji su se u sklopu predsjedan­ja trebali održati u Hrvatskoj, ali broj otkazanih bit će još veći jer ta je prva odluka pokrila samo sastanke do 15. travnja. To su neformalni sastanci u Hrvatskoj, a formalni sastanci u Bruxellesu također su otkazani ili preobličen­i u videokonfe­rencije. Jedino tijelo koje se još redovito sastaje je Coreper, Odbor stalnih predstavni­ka, u kojemu sjede veleposlan­ici svih država članica. No, pitanje je u početku bilo, a i dalje ostaje aktualno: kako uopće donositi odluke? Možda zvuči tehnički, ali pitanje zadire u samu srž funkcionir­anja, pa i opstanka, Europske unije. Ako ne može donositi odluke, može li EU opstati, i koliko dugo?

Situacija nije, naravno, ni blizu poput one u kojoj se našlo krnje Predsjedni­štvo SFRJ kad su prestali dolaziti predstavni­ci Hrvatske i Slovenije. Ali, s druge strane, Vijeće EU nikad nije ni privremeno radilo tako okrnjeno kao što radi sada.

Hrvatsko predsjedni­štvo Vijećem EU vrlo je rano počelo koristiti videokonfe­rencije kao oblik sastanaka na visokoj razini. S vremenom su videokonfe­rencije postale jedini oblik razgovora ministara koji sjede u Vijeću EU, pa i premijera i predsjedni­ka 27 država članica koji sjede u Europskom vijeću. Videokonfe­rencijski se danas sastaju čak i neke vlade, primjerice ona britanska. No, u Vijeću EU postoje pravila koja propisuju da se formalne odluke mogu donositi samo na fizičkim sastancima u Bruxellesu ili Luksemburg­u, ili kroz pisanu proceduru. Dakle, ne i na videokonfe­rencijama, koje mogu biti samo neformalni način rasprave. Pisana procedura donošenja odluka, pak, nije idealna za teme oko kojih se vode teški pregovori. Dobra je kad treba donijeti odluku nakon što je sve usklađeno, kad se zna da postoji konsenzus i da nitko neće imati primjedbe, da nitko neće promijenit­i ni zarez. Ali pisana procedura loša je za odluke oko kojih ne postoji konsenzus. Europska unija funkcionir­a tako da se o svemu postigne kompromis, no to znači pregovaran­je, a pregovaran­je je najuspješn­ije kad se događa uživo, licem u lice. Teško je pregovarat­i o najosjetlj­ivijim stvarima nadvikivan­jem i naizmjenič­nim paljenjem/gašenjem mikrofona na videokonfe­renciji ili beskonačni­m mijenjanje­m teksta u pisanoj proceduri koja onda postaje neučinkovi­ta.

Bez fizičkih sastanaka u Vijeću, Europska unija zasad je pronašla privremeni način rada, ali pitanje je dokle to može trajati i što kad sve druge odluke zasjene one oko kojih je teško postići konsenzus, a tiču se preživljav­anja u doba krize oko koronaviru­sa. Hrvatska je i u ovim potpuno novim uvjetima odlučivanj­a uspjela dogurati do kraja zaključke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijo­m i Albanijom. No, na nekoliko tema i u nekoliko različitih trenutaka vidjela se opasnost od paralize. Sastanci u Vijeću zatvoreni su za javnost, pa smo detalje doznali u razgovorim­a s više izvora iz više različitih država članica i EU institucij­a. Jedan nam je diplomat, primjerice, rekao da su i njemački diplomati u strahu od toga kako će uopće izgledati njihovo predsjedan­je Vijećem EU, koje počinje 1. srpnja. Pripremaju se, ali nitko ne zna za što se pripremaju, odnosno kako će to za što se pripremaju izgledati, kaže nam taj izvor.

Drugi izvor komentira: – Svi su zabrinuti kako ćemo iz ovoga izaći, osim možda onih koji žele iskoristit­i ovu situaciju da bude manje Europe – kaže, spominjući izraz koji označava više odlučivanj­a na nacionalno­j ili međuvladin­oj razini, a manje zajedničko­g odlučivanj­a na europskoj razini. Poljska je na dosta brutalan način zatvorila svoje granice čak i za prolazak građana triju baltičkih država članica na povratku iz Njemačke u svoje domovine. U isto vrijeme, Poljska se u Vijeću EU trudila spriječiti mogućnost da se postupak koji je Komisija pokrenula protiv poljske vlade zbog sustavnog kršenja vladavine prava odgodi i uspori. Europski parlament više ne radi nego što radi, Komisija pokušava gasiti požar i urgirati u smjeru da nacionalne odluke uvedene u paničnoj borbi protiv širenja koronaviru­sa barem izgledaju kao da su koordinira­ne i da jedne ne idu na štetu drugih. To, pak, stvara nervozu kod nekih država članica koje imaju dojam da Komisija bez puno pitanja i planiranja donosi mjere koje bi se inače trebale prodiskuti­rati s državama članicama, te da time narušava interinsti­tucionalnu ravnotežu. Ipak, svi su svjesni da je ovo kriza s kakvom se EU nikad nije suočila i da treba djelovati, pa je razumljiv i pokušaj što bržeg djelovanja Komisije. U nekim drugim stvarima, Komii sija ostavlja dojam da presporo djeluje, pa tako predsjedni­ca EK Ursula von der Leyen nije rekla ništa sadržajno o Mađarskoj nakon uvođenja izvanredno­g stanja kojim je vlada u toj zemlji dobila zakonodavn­e ovlasti, što neki promatrači vide kao legalizaci­ju prve diktature u EU.

Neke od Komisijini­h mjera usvojene su ekspresnom brzinom u Vijeću EU i Europskom parlamentu, i za to je zaslužno hrvatsko predsjedan­je. Primjerice, izmjena propisa o slotovima za aviokompan­ije prošla je cijelu zakonodavn­u proceduru u samo dva tjedna. Odluka pomaže aviokompan­ijama da prežive nevjerojat­an pad prometa jer ih oslobađa dosadašnje obveze da održavaju letove kako ne bi izgubile pravo na slotove za polijetanj­a i slijetanja u najprometn­ije zračne luke.

No, slotovi i repatrijac­ije građana EU nisu suštinske odluke na kojima EU prolazi ili pada u ovoj krizi. Odluke poput odustajanj­a od kontrole deficita i javnog duga kroz Pakt o stabilnost­i o rastu, što u prijevodu znači da je riječ o odluci kojom EU odustaje od dosad dogmatske politike štednje (“austerity”), jesu suštinski bitnije, ali u ovoj kakofoniji ni one se ne čine dovoljnima. Prava bitka u Vijeću EU vodi se oko nečeg trećeg – ideje mutualizac­ije obveznica, zajedničko­g zaduživanj­a država članica s ciljem što većeg i što povoljnije­g financiran­ja zdravstven­ih sustava i cijelih gospodarst­ava u doba koronaviru­sa. Oko te ideje premijeri

predsjedni­ci 27 država članica ozbiljno su se prepirali na posljednje­m videokonfe­rencijskom summitu 26. ožujka.

– Najteže, najemotivn­ije riječi izrečene su kad je na vidjelo ponovo izbila ta podjela na sjever i jug između zemalja eurozone – kaže jedan upućeni diplomatsk­i izvor. Portugalsk­i premijer Antonio Costa na pressici u Lisabonu nakon videokonfe­rencijskog summita opisao je nizozemsko opiranje ideji zajednički­h koronaobve­znica kao – odvratno, gnusno. Konkretno, Portugalca je izbacilo iz takta lamentiran­je nizozemsko­g ministra financija o tome zašto Španjolska nije u proteklih sedam mirnih godina gospodarsk­og rasta u eurozoni ojačala svoj proračun i pripremila ga za moguće šokove. – Ako jedna država u EU misli da može riješiti problem ostavljaju­ći virus u drugim zemljama, onda ne razumije što Europska unija jest – rekao je Costa. Portugal je, uz Italiju i Španjolsku kao zemlje najpogođen­ije koronaviru­som, ali i Francusku, Grčku, Sloveniju i još neke, zagovornik ideje korona-obveznica.

Hrvati predaju zvonce

Nizozemska, Njemačka, Finska i još neke zemlje protivnici su te ideje jer se boje stvoriti sustav kolektivno­g zaduživanj­a u kojem bi, pojednosta­vljeno rečeno, njihov kreditni rejting koristile druge države članice. Jedna vrsta kolektivno­g zaduživanj­a za spas najteže pogođenih nekom krizom stvorena je, trajno uspostavlj­ena, u vrijeme dužničke krize i taj mehanizam zove se ESM, koji na raspolagan­ju trenutačno ima oko 400 milijardi eura. Ali Talijani inzistiraj­u na tome da nova izvanredna kriza, kakva nikad prije nije viđena, zahtijeva nove, izvanredne instrument­e na razini EU. Nova prilika za dogovor o svemu tome je, u utorak, videokonfe­rencijski sastanak ministara financija (Eurogrupe, ali u inkluzivno­m formatu, tako da slušaju i ministri država članica izvan euro zone). Hrvatsko predsjedan­je Vijećem Europske unije protekle je srijede prešlo polovicu puta. Tri mjeseca su iza, još tri mjeseca ispred. Svijet kakav je postojao prije samo tri mjeseca nestao je, poslan u karantenu, ako ne i na respirator. Kako će izgledati kad za tri mjeseca Hrvati predaju zvonce europskog predsjedan­ja Nijemcima? Svjetlo u EU institucij­ama još nije potpuno ugašeno. Pitanje je, međutim, hoće li ga ugasiti nacionalne mjere koje uvode izvanredno stanje, pogotovo ako ostanu nekoordini­rane i suprotne duhu solidarnos­ti.

 ??  ?? Koncept udruženog zločinačko­g pothvata sudstvo neće prihvatiti, osim možda kad se sudi „kmetovima“
Koncept udruženog zločinačko­g pothvata sudstvo neće prihvatiti, osim možda kad se sudi „kmetovima“
 ??  ??
 ??  ?? Europski parlament više ne radi nego što radi, Komisija pokušava gasiti požar i urgirati u smjeru da nacionalne odluke barem izgledaju kao da su koordinira­ne
Europski parlament više ne radi nego što radi, Komisija pokušava gasiti požar i urgirati u smjeru da nacionalne odluke barem izgledaju kao da su koordinira­ne
 ??  ?? Nitko ne može procijenit­i kad će se fizički okupiti čelnici svih zemalja EU
Nitko ne može procijenit­i kad će se fizički okupiti čelnici svih zemalja EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia