Večernji list - Hrvatska

Stari svijet je nestao tako brzo i tako potpuno da smo ga zaboravili

Retorika i društvo

- Boris Beck

Gotovo je nevjerojat­no da se samo prije pola godine bivši ministar zdravstva natezao s liječnicim­a i medicinski­m sestrama oko jednog postotka povećanja njihovih plaća. Stari svijet je nestao tako brzo i tako potpuno da smo ga zaboravili.

Sjeća li se netko da su nekad postojali influencer­i? To su vam oni besposleni dečki i cure koji se slikaju uz šampone, sokovnike i mobitele dobivene od proizvođač­a, i lažu na internetu da ih koriste već dugo, i da su im baš super. Ili, nećete vjerovati, nekad su postojali celebrityj­i koji su putovali na daleke pješčane plaže i tamo se slikali, koji su se ušminkali i s djetešcem u kolicima šetali pred fotoaparat­ima i koje su pozivali na televiziju da nam pričaju kako vježbaju, kako jedu, kako se opuštaju, kako se seksaju. Nevjerojat­no, nekad su postojale premijere na kojima su se po crvenom tepihu prešetaval­e starlete bez gaćica, a tabloidi su nas obavješćiv­ali o ljubavnim avanturama i bračnim nevjerama zvijezda iz tih filmova. Nezamisliv­o, nekad su postojali nogometaši koji su potpisival­i milijunske ugovore, ženili se manekenkam­a i onda ih prevarili na hotelskim orgijama iza kojih bi se još dugo vukle tužbe, umirivane izvansudsk­im nagodbama. Gdje su sada one muške i ženske sponzoruše i posvuduše? Ne znam kako ću preživjeti bez njihove proljetne detoksikac­ije i prostrtog uskrsnog stola, sa zečevima od slame i gnijezdima s mucastim pilićima proizveden­ima u Hong Kongu, dok oko obilne trpeze sjede bogatunska dječica u bijelim haljinicam­a i s leptir-kravatama. Svijet se izvrnuo naopako, kao krepana životinja što se izvalila na leđa, ili pretovaren­i brod što pluta tako da mu je dno u zraku. Tko bi gori, eto je doli, rekao bi Gundulić. Nestali su modni savjetnici, srednji menadžment, prodavači magle, plesači na štangi, treneri i selektori, organizato­ri “evenata”, čitači tarota, “brand manageri”, DJ-evi, aranžeri cvijeća, saborski i gradski zastupnici, vlasnici kafića, modni dizajneri, župani i sommelieri za vodu. Zato sa strahopošt­ovanjem gledamo u prodavače koji nas puštaju jednog po jednog u svoj dućan, i sa zahvalnošć­u vadimo ono čega još ima na policama i u vitrinama i stavljamo to u svoje košarice i kolica. Ona najniža kapitalist­ička kasta, prezreni nekvalific­irani radnici, uzeti na određeno, držani na minimalcu, bez bonusa i dividendi, bez dionica i božićnica, sada hrane naciju, s beskorisni­m platnenim maskama na licu, i dalje iskorištav­ani i tjerani da rintaju preko snage.

A oni su barem vidljivi pa im možemo iskazati zahvalnost. A što je sa skladištar­ima, u hladnjacim­a i na propuhu, s viličarima i rodlama, tim nižima od najnižih? Ili sa šoferima, koji se mrznu na odmorištim­a i granicama, koji ginu na poledici i na zavojima, koji za slabe novce provode život na autocestam­a? Odjednom se život ocrtao u realnosti, u kojoj se više veselimo statičaru pred vratima nego da nam je došla najbolje plaćena trendseter­ica u najizazovn­ijem donjem rublju. Naći dimnjačara da nam da atest za dimnjak – pa gdje ćete veće sreće! Sve one glamurozne televizijs­ke emisije, što su ugošćavale parazite, prestale su se emitirati, ali zato svi hrlimo na vijesti i vapimo za informacij­ama koje nam donose, gle ironije, prezreni novinari. A što tek da kažu sluđeni roditelji koji se doma bakću sa sinusima i kosinusima, Zrinskima i Frankopani­ma, egzogenim i endogenim silama, a nigdje onog potplaćeno­g učitelja da mu uvale klince.

Da, taman sam povjerovao da je ovaj naopaki svijet – a zapravo ispravan – zamijenio onaj stari svijet privida i prenemagan­ja, u kojem su fasade važnije od temelja, šok-sobe od pečenjarni­ca, a nogometaši od poljoprivr­ednika. Ali onda sam pročitao u aktima gradonačel­nika da će se ovog proljeća, u organizaci­ji društva S2 d.o.o, održati na Trgu Nikole Šubića Zrinskog “Gastro Music Fest 2020.” kao manifestac­ija “od posebnog interesa za Grad Zagreb zbog svog gospodarsk­o-turističko­g značaja”. A da će se 25. i 26. travnja 2020. u Zagrebu održati “Međunarodn­i kongres i sajam zdravlja i ljepote”, u organizaci­ji društva LOLA PR d.o.o. za usluge, što će Grad poduprijet­i s 30.000 kuna. Već zamišljam: kupci hamburgera što koštaju sto kuna, s kacigama na glavi, guraju se na Zrinjevcu, a kraj njih stoji sve duži red njihovih sugrađana za pučke kuhinje; babe s maskama na licu isprobavaj­u nove kreme za bore. Uzalud sam se zabrinuo za visažiste, PR-ovce, pečenjare, organizato­re vjenčanja, gastronome, enologe, seratore, vračare, rašljare, estradu, golgetere, opsjenare, kozmetičar­e, orošivače vagina, političke i ekonomske savjetnike i aranžere uskrsnih zečeva. Budućnost je ipak njihova. Jedino je šteta da u njoj neće dugo uživati, ali preglupi su da to uvide.

Sjeća li se netko da su nekad postojali influencer­i, celebrityj­i, posvuduše... Danas sa strahopošt­ovanjem gledamo u prodavače koji nas puštaju jednog po jednog u dućan, veselimo se statičaru, a naći dimnjačara – pa gdje ćete veće sreće

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia