Večernji list - Hrvatska

Zagrebfest počeo je 1953., dvije godine nakon Sanrema

- Hrvoje Horvat

Vječno je pitanje koliko je domaća zabavna glazba nekad doista bila bolja i jesu li nam festivali kao osnovni estradni generatori tada bili bliže legendarni­m izdanjima Sanrema nego danas? Zagrebački festival jedan je od najstariji­h festivala zabavne glazbe u Europi, održava se neprekinut­o od prosinca 1953. i pokrenut je samo dvije godine nakon Sanrema. Od samog početka Zagrebački festival bio je ne samo jedna od najpopular­nijih pozornica za velika pjevačka imena nego i festival domaćih skladatelj­a šansona i šlagera, pravi “tko je tko” izlog domaće estrade.

Vječni šlageri

Upravo su na Zagrebačko­m festivalu od 1963. do 1970. izvedeni evergrini “Zagreb, Zagreb” (Vraćam se, Zagrebe, tebi) u izvedbi Zdenke Vučković, “Moderato cantabile” i “Djevojka za jedan dan” Arsena Dedića, “Balada iz predgrađa” Hrvoja Hegedušića, “Stari Pjer” Ivice Percla i “Još uvijek ne znam neke važne stvari” Ibrice Jusića. Na festivalu 1960. debitira i Vice Vukov. Savez kompozitor­a Jugoslavij­e prvi put dodjeljuje prijelazni Srebrni pehar za najbolju skladbu prema ocjeni stručnog žirija, koju te godine osvaja Stipica Kalogjera za pjesmu “Ti si moja obala”. Prva nagrada publike, pak, dospijeva u ruke zagrebačko­g skladatelj­a Vilibalda Čkaleca za “Meštroviće­v zdenac”, skladan na stihove “nove nade među festivalsk­im tekstopisc­ima” Drage Britvića.

Privučeni naglim porastom popularnos­ti domaće zabavne glazbe, u promidžbu festivala Zagreb ‘60. uključuju se i ondašnje velike tvrtke poput Name, Neve, Nade Dimić i Josipa Kraša, koje vide dobru priliku za promociju svojih proizvoda. Prvi put u povijesti festivala izlazi i festivalsk­a ploča. Dvorana Istra postaje pretijesna pa se festival seli u Veliku dvoranu novootvore­nog Studentsko­g centra. Zagreb ‘61. traje četiri večeri, a uz retrospekt­ivu najpopular­nijih festivalsk­ih melodija iz razdoblja 1953.-1960., u svoj program uvrštava i večer orkestraln­ih djela “lake muzike”. Na završnoj večeri na kojoj debitiraju Senka Veletanlić, Lola Novaković i Đorđe Marjanović, izvedeno je dvanaest novih skladbi, a prvu nagradu publike osvaja mladi, 25-godišnji zagrebački skladatelj Stjepan Mihaljinec za pjesmu “Svitanje”, skladanu na stihove Slobodana Šelebaja, koju na festivalu u alternativ­nim izvedbama pjevaju Lola Novaković i Vice Vukov.

Te godine debitira i mladi 23-godišnji skladatelj Alfi Kabiljo skladbama “Cvrčak i mrav” i “Pisano u noći”. Na natječaj za Zagreb ‘62. dospijeva 381 skladba, od koje žiri izabire 34; 24 plesne melodije, te prvi put u povijesti festivala, deset skladbi za izvedbu u konkurenci­ji šansona. Prvi put osniva se i press-centar čiji je voditelj skladatelj i publicist Mario Kinel. Festival vodi glumačka trojka Ana Karić, Dunja Rajter i Tonči Vrdoljak, a debitiraju Drago Diklić i Tereza Kesovija. Prvu nagradu publike u konkurenci­ji plesnih melodija osvaja mladi zagrebački skladatelj Alfons Vučer za pjesmu pod naslovom “Ti nisi došao”, koju alternativ­nim izvedbama pjevaju Lola Novaković i Gabi Novak. Jugoton snima sve festivalsk­e pjesme i objavljuje ih na tri LP-ploče, a prava za emitiranje otkupljuju sve jugoslaven­ske radijske postaje.

Za Zagreb ‘63. trajanje je protegnuo na pet večeri, izvedeno je ukupno 30 skladbi, 20 plesnih melodija i 10 šansona, a nastupilo je 19 vokalnih solista i 5 vokalnih ansambala. Nagradu za najbolju “plesnu melodiju”, kako se još uvijek službeno nazivaju skladbe iz žanra pop-glazbe, prema glasovima publike, osvojila je pjesma Ivice Krajača “Platno, boje, kist i twist”. Izvedena je i “Zagreb, Zagreb” Alfonsa Vučera, Ivica Šerfezi i Arsen Dedić debitiraju kao izvođači, Dedić još 1959. kao pjesnik pod pseudonimo­m Igor Krimov, a 1964. i kao skladatelj. Prvi put u povijesti festivala nastupa i jedan vokalno-instrument­alni sastav – ”Bijele strijele”.

Zagreb ‘66. protječe u znaku zagrebačko­g skladatelj­a Alfonsa Vučera, koji s dvije skladbe osvaja pet nagrada publike. Alfons Vučer, šef orkestra zagrebačke Gradske kavane, izjednačio se tada po broju festivalsk­ih pobjeda s laureatom prvoga Zagrebačko­g festivala Ljubom Kuntarićem. Najboljom šansonom proglašen je “Kockar” Zvonka Špišića, a od skladatelj­skih imena na festivalu debitiraju Kornelije Kovač, Zdenko Runjić, Hrvoje Hegedušić i Karlo Metikoš.

Tvornica hitova

Na Zagrebu ‘68. pak debitiraju Ibrica Jusić, Kemal Monteno, Drago Mlinarec i Grupa 220, te sarajevski vokalno-instrument­alni sastav Pro arte, u kojem orgulje svira mladi sarajevski skladatelj Đorđe Novković. U konkurenci­ji šansona pobjednik je Ibrica Jusić s “Celuloidni­m pajacom” Pere Gotovca, skladanog na stihove Zvonimira Goloba. U njegovoj sjeni ostao je “Stari Pjer” kao protestna šansona Đorđa Novkovića u interpreta­ciji lanjskog debitanta Ivice Percla.

Na Zagrebu ‘69. između ostalih debitiraju Ljupka Dimitrovsk­a, Nada Rocco te sarajevski vokalno-instrument­alni sastav lndexi. U natjecatel­jskom dijelu programa prvu nagradu publike osvojila je skladba Alfonsa Vučera “Bar nešto za laku noć i san”, a festivalsk­i kroničari zabilježil­i su da je to pedeseta Vučerova festivalsk­a pjesma, trideseta koja je osvojila nagradu te četrnaesta koja je osvojila prvo mjesto. Nagrada Saveza kompozitor­a lake muzike Jugoslavij­e uručena je Dragi Dikliću, skladatelj­u i izvođaču pjesme “lgra života”. Prvu nagradu u konkurenci­ji šansona osvojila je “Još uvijek ne znam neke važne stvari” skladatelj­a Pere Gotovca, skladana na stihove Zvonimira Goloba u interpreta­ciji Ibrice Jusić

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NEKA OD NAJVAŽNIJI­H IMENA ONDAŠNJE SCENE: Vice Vukov, Drago Diklić, Zvonko Špišić i Ivo Robić bili su nezaobilaz­ni na festivalsk­im pozornicam­a, a najvažniji je bio Zagrebački festival
NEKA OD NAJVAŽNIJI­H IMENA ONDAŠNJE SCENE: Vice Vukov, Drago Diklić, Zvonko Špišić i Ivo Robić bili su nezaobilaz­ni na festivalsk­im pozornicam­a, a najvažniji je bio Zagrebački festival
 ??  ?? DRAGO DIKLIĆ I TEREZA KESOVIJA debitirali su na Zagrebestu 1962. godine
DRAGO DIKLIĆ I TEREZA KESOVIJA debitirali su na Zagrebestu 1962. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia