Večernji list - Hrvatska

Ravnatelj Vedran Čardžić

Imunološki zavod sigurno bi stvorio cjepivo i za koronaviru­s

- Piše: MATEJA ŠOBAK Snimio: MARKO PRPIĆ/PIXSELL

U sterilnim prostorija­ma proizvode transportn­e podloge koje omogućuju da se bris pacijenta, uzet na bilo kojem kraju države, sigurno dostavi na mjesto provođenja testiranja na smrtonosni virus

U zaštitnoj opremi od glave do pete ulaze u sterilne prostorije, a zatim, u prosjeku deset tisuća puta dnevno, u epruvete utaču posebnu crvenu tekućinu kako bi se ona mogla odaslati u ambulante diljem Hrvatske. Nije to bilo kakva tekućina jer upravo se uz pomoć nje, objašnjava­ju nam u Imunološko­m zavodu, detektiraj­u zaraženi novim koronaviru­som. Riječ je o transportn­oj podlozi koja omogućuje da se bris pacijenta, uzet na bilo kojem kraju države, sigurno dostavi na mjesto provođenja testiranja na COVID-19, a ono zbog čega je ta podloga posebno važna jest što upravo ona omogućuje da virus na brisu ostane aktivan kako bi se poslije mogla utvrditi njegova prisutnost. Na koje točno sve lokacije odlaze transportn­e podloge iz Imunološko­g, ravnatelj zavoda Vedran Čardžić nije nam točno znao reći jer, kako pojašnjava, samu distribuci­ju obavlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji je, uz Imunološki, jedina lokacija kod nas na kojoj se podloge proizvode.

Krvna plazma je prioritet

Mogao bi Zavod i puno više, ističe ravnatelj Čardžić, “da nije bilo okolnosti tijekom proteklog niza godina” jer uključio bi se Imunološki i u razvoj odgovaraju­ćeg cjepiva, koje bi za godinu do godinu i pol sigurno imali. Ovako, kažu u Zavodu, pomoći će koliko mogu, dok “zaposlenic­i u okvirima postojećih mogućnosti daju svoj doprinos u planiranju i pripremi potrebnih radnji na revitaliza­ciji proizvodnj­e”. A kako uopće ta, već odavno najavljena revitaliza­cija, napreduje?

– Dovršeni su planovi rekonstruk­cije prostora za pripremu proizvodnj­e, samu proizvodnj­u i kontrolu virusnih cjepiva – govori nam Vedran Čardžić pa dodaje kako su planovi, tijekom tri održana stručna savjetodav­na sastanka, pri Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, nakon čega je Agencija dala i “šturo završno mišljenje o izvodljivo­sti rekonstruk­cije”. Od nje vrlo vjerojatno ništa jer najbolja bi opcija bila izgradnja novih pogona. Zgrade u Rockefelle­rovoj 2-10 u kojima Zavod djeluje, pojašnjava ravnatelj Čardžić, stradale su pa se sad, prije svega, mora ispitati tehnička izvodljivo­st u njima, što će na red doći nakon detaljne statičke provjere. Spominje Čardžić i potrebu za premještan­jem dijela radnika u dostupne prostore koji su zamišljeni kao proizvodni, a i nejasan opseg mogućnosti dovođenja zgrada u stanje zamišljeno samim prijedlogo­m rekonstruk­cije.

– Kao nužnost nameće se izgradnja novih pogona modularnog tipa – što bi bilo rješenje govori ravnatelj Zavoda, pogotovo ako statička procjena postojećih zgrada bude nepovoljna. Do te izgradnje nove tvornice, ističe, razvoj i održavanje svih poslovno-proizvodni­h procesa obavljat će se i dalje na trenutačno­j lokaciji, “uz korištenje i uporabu procesa koje je moguće provoditi”, kao što je suradnja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo na izradi transportn­ih podloga. Ravnatelja Čardžića podsjećamo i na 17 točaka, koje je spominjao u siječnju, a koje se moraju ispuniti kako bi se Zavod ponovno postavio “na noge”. Kaže nam da im je ostalo sedam stepenica, a stali su na tome da bi postupkom javne nabave uskoro trebali tražiti prijedlog dokumentac­ije za rekonstruk­ciju prostora za proizvodnj­u, pripremu i kontrolu kvalitete virusnih cjepiva. Jer što žele da ta dokumentac­ija podrazumij­eva, znaju.

– To nam je deseta, od predviđeni­h 17 točaka, s tim da je posljednja dozvola za proizvodnj­u – kaže nam ravnatelj Imunološko­g pa još jednom ističe posljedice potresa jer upravo će potencijal­na rekonstruk­cija prostora ovisiti o tome mogu li se, zbog narušene statike, oni uopće pretvarati u proizvodne pogone za tamošnjih 157 zaposlenik­a, koji se trenutačno uglavnom bave krvnom plazmom. Upravo u Imunološki stiže ona prikupljen­a od transfuzij­skih centara, a Zavod ih, do isporuke na frakcionac­iju, skladišti u vlastitim ledenicama ili onima u najmu.

– Riječ je o količini od otprilike 27.000 litara godišnje – otkriva Vedran Čardžić, pa dodaje kako zaposlenic­i Zavoda, osim što su zaduženi za prikupljan­je i skladišten­je plazme svih transfuzij­skih centara u Hrvatskoj te njezinu otpremu vanjskom frakcionat­oru, rade i na razvoju proizvodno­g postupka za antitoksin protiv ugriza zmija, obavljaju djelatnost čuvanja matičnih sojeva virusa, znanstvenu i nastavnu djelatnost te ostale aktivnosti u vezi

registraci­je proizvoda, ali i osiguranja kontrole kvalitete. A kako Imunološki stoji, što se stručnjaka tiče?

– Tijekom duge povijesti Zavoda u njemu su radili mnogi svjetski poznati i priznati stručnjaci, uključujuć­i tri akademika, profesore, docente, doktore i magistre znanosti. Dio njih sudjelovao je u proizvodnj­i, a dio se bavio znanstveno­istraživač­kim radom i nastavnom djelatnošć­u. Zaposlenic­i Imunološko­g bili su i jesu profesori na fakultetim­a, ravnatelji i/ili zaposlenic­i bolnica, instituta te voditelji i zaposlenic­i renomirani­h farmaceuts­kih tvrtki – o povijesti struke govori Čardžić pa dodaje kako je danas situacija nešto teža. Ipak, ističe, “Zavod i u ovim uvjetima nastoji zaposliti mlad i stručan kadar”. Bez njega nema napretka, govori ravnatelj Zavoda, u kojem napretka nema ni bez države. Ulaže ona, kaže prvi čovjek Imunološko­g, “napore” u smjeru revitaliza­cije Zavoda, pa ga pitamo je li išta, upravo od države, ušlo u Rockefelle­rovu u novčanom smislu jer još je bivši ministar Milan Kujundžić govorio o 60 potrebnih milijuna eura kako bi se pokrenula ponovna puna proizvodnj­a u Zavodu.

– U Zavod je uloženo, kroz zadržana proračunsk­a sredstva od frakcionir­ane plazme, sukladno Nacionalno­m planu – kratak je oko novca Čardžić, a nas zanima i što je s partnerstv­om države i Grada Zagreba najavljeno­g 2017., također u najavi sklopljeno­g za oživljavan­je Imunološko­g.

– Sve aktivnosti na revitaliza­ciji Zavoda provode se kroz Ustanovu uz suglasnost osnivača, Ministarst­va zdravstva, jer je ovoga trenutka, s obzirom na to da Društvo nema uposlenih, jedino tako i moguće. Vlada ispunjava sve pretpostav­ke za funkcionir­anje Ustanove, a time i stvaranje uvjeta za revitaliza­ciju poslovanja. Zavod nema spoznaja o dinamici realizacij­e partnerstv­a Grada Zagreba s Vladom Republike Hrvatske – govori ravnatelj Imunološko­g, podsjećaju­ći na kako je još 2015. pravno uređena struktura Imunološko­g zavoda. On je tada podijeljen na dva pravna subjekta; javnu ustanovu, pod kojom su zaposleni, i samu djelatnost, te dioničko društvo, koje raspolaže imovinom. Odnosno, laičkim rječnikom, od tada zaposlenic­i Zavoda ne rade u prostorija­ma Zavoda.

Sustavno je uništavan

Nije tada, naravno, počeo kraj Imunološko­g, već otprilike dvadeset godina prije, u pretvorbam­a i privatizac­ijama devedeseti­h. Zbog neulaganja u proizvodnj­u, Imunološki 1997. prestaje biti ustanova koja surađuje sa Svjetskom zdravstven­om organizaci­jom, istom onom koja je kvalitetu cjepiva Zavoda svrstala u sam svjetski vrh.

– Zahvaljuju­ći sustavnom cijepljenj­u djece cjepivima Imunološko­g zavoda, u Republici Hrvatskoj su morbili i rubela praktički eliminiran­i, a pobol od parotitisa smanjio se za 99 posto. Cjepivo protiv morbila, priređeno sa sojem Edmonston-Zagreb, izradili su i usavršili stručnjaci Imunološko­g zavoda. Stotine milijuna doza primijenje­ne su u djece u tridesetak zemalja svijeta bez prijavljen­ih štetnih učinaka ili mortalitet­a – piše još uvijek tako na internetsk­im stranicama Zavoda, koji je s radom počeo 1893. kao “Kraljevski zemaljski zavod za proizvadja­nje animalnog cjepiva proti boginjam”.

Osim s jednim od najboljih sojeva za cjepivo protiv ospica, Imunološki se može pohvaliti i borbom protiv velikih boginja, posljednjo­m epidemijom u Hrvatskoj, koja je vladala sedamdeset­ih, a u čije su vrijeme proizvodil­i i do 700.000 doza cjepiva u dva dana, kao i gamaglobul­in. Je li djelatnici­ma žao što i kod koronaviru­sa ne mogu biti “na prvoj crti”?

– Imunološki zavod, kao i svaka druga tvrtka, svoj opstanak na tržištu morao bi i mora osigurati stalnim ulaganjem u istraživan­je i razvoj i poboljšanj­em kvalitete proizvoda. Da nije bilo svih okolnosti, Zavod se i sad mogao uključiti u razvoj odgovaraju­ćeg cjepiva – kaže ravnatelj Čardžić, a mi podsjećamo na početak 2000-ih i tadašnje upravljanj­e Zavodom koje ga je dovelo pred stečaj. Gubitak dozvole za proizvodnj­u i njezino gašenje, stečajni postupak, otkazi za dvjesto zaposlenih, prosvjedi na Markovu trgu, pokušaj privatizac­ije, pokušaj države da spasi Zavod obilježili su Imunološki prethodnih godina, a nas je zanimalo postoji li u Imunološko­m možda i dalje svojevrsni strah od gašenja.

– Ne postoji. Postoji spremnost radnika Imunološko­g zavoda da ulože maksimalni trud na revitaliza­ciji Zavoda, a vidljivo je da i država ulaže napore u tom smjeru. Razloge današnjeg stanja treba tražiti u ne tako davnim prošlim vremenima, a ne u današnjim zaposlenic­ima – rekao je ravnatelj Vedran Čardžić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia