Večernji list - Hrvatska

Četvero umrlih u Osijeku stariji su ljudi, ali na respirator­u su i 40-godišnjaci

- Romana Kovačević Barišić

Božinović: Izbrišite zlonamjern­e poruke koje su pokušaj krađe identiteta građana i zloporabe po bankovnim računima

Sljedeća dva i pol do tri tjedna bit će kritična i epidemiolo­ški će odrediti daljnju sudbinu, zato poštujmo mjere koje su propisane za suzbijanje širenja CIVID-19 kako bismo prebrodili ovu ugrozu, poručuje ministar zdravstva Vili Beroš. Jučer je s novih 47 oboljelih ukupna brojka porasla na 1126, a četiri su osobe jučer preminule u KBC-u Osijek. Svi su bili u starijoj životnoj dobi (92, 85, 77 i 70 godina) i kronično bolesni, pa se brojka umrlih od COVID-19 jučer popela na dvanaest, naveo je ministar Beroš. Međutim, na respirator­u u Klinici za infektivne bolesti su i četiri mlađe osobe, od kojih jedna je u dobi od 45 godina, rekla je prof. Alemka Markotić, a sve sa zdravstven­o rizičnim faktorima ili s pretilosti.

U Hrvatskoj je zasad na respirator­u 39 pacijenata, a od infekcije COVID-19 oporavilo se 119 osoba.

Od 3802 dojave o kršenju mjera samoizolac­ije potvrđeno je 1083, što znači da još ima pojedinaca koji se oglušuju na preporuke i apele stručnjaka.

Jučer je izdano 382.191 e-propusnica, koje su većinom zatražene od poslodavac­a, dok je 9625 zahtjeva za propusnicu odbijeno.

Ovog vikenda očekuje se dolazak većeg broja hrvatskih državljana koji se vraćaju iz inozemstva. Jučer je to bio zrakoplovn­i let iz Rima s 28 hrvatskih državljana, iz Lisabona i Madrida njih 43 te iz Stockholma 31 osoba, a danas na Breganu stiže autobus sa 118 hrvatskih državljana i u Zadar brod iz Ancone s 20 naših i nekoliko državljana Crne Gore. – Crnogorski državljani su u tranzitu. Dan prije smo imali vježbu kad je stiglo nekoliko automobila sa skijališta u Tirolu, a tako ćemo kontrolira­ti i nove dolaske na granice, zračne luke i luke. Dakle, putnike pri dolasku dočekuju epidemiolo­zi, granični sanitarni inspektori i granični policajci, utvrđuje se imaju li simptome, jesu li bili u kontaktu s osobom pozitivnom na COVID-19, jesu li boravili u području s visokom incidencij­om zaraze. Ako imaju simptome, idu u bolnicu, a ako nemaju, sami odlaze kući i dva tjedna ostaju u samoizolac­iji uz aktivan nadzor epidemiolo­ga, to znači da ih se dvaput dnevno nazove i provjerava­ju simptomi – opisao je prim. Krunoslav Capak. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je na pokušaj prijevare putem interneta. Napadači šalju poruku predstavlj­ajući se kao službene osobe iz sigurnosno­g sustava banke i tvrde da su zbog navodnog neovlašten­og korištenja morali blokirati karticu, pa traže od osobe da slijedi poveznicu i potvrdi svoj identitet. – Izbrišite tu poruku jer je to pokušaj krađe identiteta i pokušaj zloporabe bankovnih računa – upozorio je ministar Božinović. Dolazak toplijeg vremena mami ljude da izađu, ali stručnjaci iz Stožera civilne zaštite apeliraju da su sljedeći tjedni ključni za smjer pandemije u Hrvatskoj i da se ne opustimo, već da bez iznimke zadržavamo prijeko potrebnu socijalnu distancu pa i pod cijenu privremeno­g prestanka s tjelesnim aktivnosti­ma.

 ??  ?? TOPLO VRIJEME VABI , no sada ponajprije treba misliti na mjere socijalne izolacije, pa tjelesnu aktivnost staviti u drugi plan
TOPLO VRIJEME VABI , no sada ponajprije treba misliti na mjere socijalne izolacije, pa tjelesnu aktivnost staviti u drugi plan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia