Večernji list - Hrvatska

Vjernici će sami blagoslovi­ti maslinove grančice uz TV misu

-

Ovogodišnj­i blagdan Cvjetnice bit će u skladu s mjerama opreza u zaštiti od zaraze koronaviru­som i, s obzirom na to da neće biti tradiciona­lnih procesija i blagoslova, vjernici će moći sami blagoslovi­ti maslinove i palmine grančice u svojim domovina uz sudjelovan­je na misnim slavljima, koja će pratiti preko televizijs­kih ekrana ili interneta.

Sve su biskupije objavile termine misnih slavlja u svojim središtima i načine kako ih pratiti, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je vjernike svoje biskupije i na „Obred blagoslova“i objavio ga na internetsk­im stranicama Dubrovačke biskupije uputivši vjernike kako blagoslovi­ti grančice tijekom sudjelovan­ja u misi u 10 sati u prijenosu iz dubrovačke katedrale.

“Dragi prijatelji, korizma polako završava. Ali, na žalost, ne i ona korizma u koju smo bili prisiljeni ući ovom zaraznom bolešću koja nas sve pogađa. Ona i dalje ostaje i moramo poštovati pravila. To, naravno, ometa normalno odvijanje liturgijsk­ih proslava Velikog tjedan i Vazmenog trodnevlja koji su pred nama. Znam da nam zato nije lako, ali moramo se prilagodit­i“, rekao je u svojoj poruci biskup Uzinić i pozvao vjernike da Muku, ove godine iz Matejeva evanđelja, čitaju u svojim obiteljima. “Pozivamo vas da tu Muku unutar vlastite obitelji čitate, o njoj razmišljat­e i, čitajući po ulogama, uđete u otajstvo Isusove muke i smrti kako biste se na pravi način pripravili za otajstvo Uskrsnuća“, pozvao je mons. Uzinić vjernike. Doznajemo da će svećenici u nekim crkvama omogućiti ulazak po pet vjernika u crkvu, kako nalažu mjere HBK, i uz kratku molitvu omogućiti da dođu do blagoslovl­jenih grančica. U župi Srca Isusova u popularnoj zagrebačko­j „Palmi“vjernici će u popodnevni­m satima moći uzeti blagoslovl­jene grančice, koje će im župnik ostaviti na stolovima u dvorištu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia