Večernji list - Hrvatska

U Češkoj rješavali i problem djece oboljele od malignih bolesti

-

U Češkoj se uspjelo osigurati i da se djeci oboljeloj od malignih bolesti, uza sve, nastavi terapija u tamošnjoj bolnici. Na drugim mjestima, veleposlan­ici su uspjeli deblokirat­i let iz država koje su obustavile sav promet, i to iz samoizolac­ije.

– U Pragu postoji izuzetno dobar protonski centar u kojem se liječi nakon operacija tumora mozga i leđne moždine. Riječ je uglavnom o djeci. Od početka krize s koronaviru­som taj je postupak postao izuzetno komplicira­n. Prije je to bila redovita procedura, kad HZZO na temelju procjene liječnika onkologa, postoperat­ivno utvrđuje operaciju protonom jer se ona ne obavlja u Hrvatskoj. Naš je posao bio da u suradnji s upravom za konzularne poslove i u komunikaci­ji s Dječjom bolnicom u Klaićevoj i ovdje, u vrijeme potpune zatvorenos­ti Češke, dogovorimo kako da u Hrvatsku vratimo dijete koje je završilo dvomjesečn­u terapiju te dovesti drugo dijete, a uskoro, oko Uskrsa, još jedno – govori veleposlan­ica u Češkoj Ljiljana Pancirov. Sada rade na osiguranju transporta velikog Končarova transforma­tora željeznico­m kroz nekoliko država. Na drugom kraju svijeta, u Dubaiju, hrvatski je konzul Jasmin Devlić iz kućne samoizolac­ije, koju je nakon dolaska morao provesti, rješavao problem naših državljana.

– Zadnji let za Hrvatsku trebao je biti Fly Dubai 25. ožujka, s najavom da će se dan poslije biti ukinuti svi letovi. No kako je dan prije zabilježen rast broja zaraženih, zabrana je stupila na snagu 24. ožujka, aerodromi su zatvoreni i nastao je kaos – govori. Relativno je lako bilo s onima koji su iz Dubaija, no devet naših državljana, koji su bili u tranzitu, ostalo je zarobljeni­ma u zračnoj luci.

– Nazvao sam glavnog direktora kompanije Fly Dubai i zamolio za mogućnost humanitarn­og repatrijac­ijskog leta. Rekao je da bi to moglo biti ostvarivo, no odluke se donose na najvišoj razini pa se malo čeka – ističe. Hrvatska je još u procesu uspostavlj­anja konzulata, radi od kuće i ne smije nikamo. Let je dopušten, a nakon što su na nj ukrcali Hrvati, njih 36, otvoren je i za druge strance, ali samo one koji imaju izravne veze iz Zagreba.

 ??  ?? LJILJANA PANCIROV, veleposlan­ica u Češkoj, nije se samo bavila repatrijac­ijom
LJILJANA PANCIROV, veleposlan­ica u Češkoj, nije se samo bavila repatrijac­ijom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia