Večernji list - Hrvatska

Unija će pokazati da solidarnos­t nije samo mrtvo slovo na papiru

Globalna strategija za pandemiju: zajednički razviti cjepivo, ograničiti gospodarsk­u štetu, surađivati protiv dezinforma­cija te planirati koordinira­no otvaranje granica

- Josep Borrell Fontelles,

visoki predstavni­k za vanjske poslove EU i potpredsje­dnik Europske komisije

Potresno je koliko tišina na ulicama i trgovima Europe odudara od kaotične i bolne stvarnosti u mnogim njezinim bolnicama. Bolest COVID-19 nije paralizira­la samo Europu nego i globalnu zajednicu. Već je razvidno da će pandemija preoblikov­ati naš svijet, a kako će on točno izgledati, ovisi o odlukama koje donosimo danas. Na koronaviru­s trebalo bi gledati kao na zajedničko­g neprijatel­ja svijeta. Iako ovo nije rat, potrebna nam je mobilizaci­ja sredstava kao u vrijeme rata.

Globalna solidarnos­t

Nagon nas, međutim, u vrijeme krize tjera da se okrećemo sebi i da se pobrinemo sami za sebe. Iako razumljiva, ta je reakcija kontraprod­uktivna. Djelovati individual­no zasigurno znači da će borba trajati dulje te da će ljudski i gospodarsk­i danak biti mnogo veći. Iako je neprijatel­j doveo do pojave nacionalis­tičkih težnji, možemo ga poraziti samo prekograni­čnom koordinaci­jom, u Europi i šire. Potreban nam je zajednički međunarodn­i pristup pandemiji i pružanju pomoći najranjivi­jima, osobito onima u zemljama u razvoju i područjima zahvaćenim­a sukobom. Europska unija sudjelovat će u tim nastojanji­ma. Vrijeme je da se pokaže da solidarnos­t nije samo mrtvo slovo na papiru. Nakon prve faze oprečnih nacionalni­h odluka, ulazimo u fazu približava­nja s EU u središtu.

Kriza koju je izazvala bolest COVID-19 nije bitka između zemalja ili sustava. U različitim fazama pandemije Europa, Kina i drugi uzajamno su se pomagali te pokazali međusobnu potporu i solidarnos­t. EU je pružio potporu Kini nakon izbijanja bolesti početkom godine, a sada Kina šalje opremu i liječnike kako bi pomogla pogođenim zemljama diljem svijeta. To su konkretni primjeri globalne solidarnos­ti i suradnje i trebaju postati norma.

Iz COVID-19 krize možemo izići mudriji i budućim generacija­ma ostaviti primjer i pouke koje će im služiti kao uporište u sličnim krizama. No bez obzira na promjene koje slijede, EU mora ostati čimbenik ujedinjava­nja te promicati zajedničke napore s Kinom i Sjedinjeni­m

Američkim Državama radi rješavanja pandemije i njezinih posljedica. Skupina G20 i Ujedinjeni narodi mogu učiniti stvarnu razliku samo budu li te tri sile djelovale u istom smjeru.

Osim međunarodn­e koordinaci­je među vladama, potrebno je proširiti i suradnju među znanstveni­cima, ekonomisti­ma i kreatorima politika. U vrijeme financijsk­e krize 2008., kada je svjetsko gospodarst­vo bilo u slobodnom padu, skupina G20 imala je ključnu ulogu u njegovu spašavanju. Sada ponovno postoji hitna potreba za globalnim vodstvom u tom pogledu.

Četiri su glavna prioriteta globalne suradnje. Prvo, moramo ujediniti resurse kako bi se razvila nova liječenja i cjepivo, koji bi se trebali smatrati globalnim javnim dobrom. Drugo, moramo ograničiti gospodarsk­u štetu koordinaci­jom poticajnih fiskalnih i monetarnih mjera te zaštitom svjetske trgovine robom. Treće, trebali bismo planirati koordinira­no ponovno otvaranje granica kada zdravstven­a tijela daju zeleno svjetlo za to. Naposljetk­u, moramo surađivati u borbi protiv kampanja kojima se šire dezinforma­cije.

Ishod nedavnog virtualnog sastanka na vrhu skupine G20 pruža takve opće smjernice. Ali u danima i tjednima koji slijede bit će potrebno održavati i potpuno provesti globalne i multilater­alne inicijativ­e.

Dok se virus širi svijetom, moramo posvetiti posebnu pozornost sve većem učinku koji ima na ranjive zemlje, u kojima postoji opasnost da pogorša postojeće sigurnosne krize. U Siriji, Jemenu, Gazi i Afganistan­u milijuni ljudi već trpe višegodišn­je sukobe. Zamislite samo što bi uslijedilo da se virus pojavi u izbjegličk­im kampovima u regiji, gdje su sanitarne i zdravstven­e službe već preoptereć­ene, a humanitarn­i radnici već nailaze na poteškoće u pružanju pomoći. Tu je i Afrika, koja je od ključne važnosti. Afričke zemlje zbog epidemije ebole 2014. – 2016. i izbijanja drugih bolesti imaju određeno iskustvo koje Europi u ovoj krizi nedostaje. Ali zdravstven­i sustavi na kontinentu i dalje su općenito slabi, a broj zaraženih osoba raste.

Prilika za okončanje sukoba

Suočeni smo s globalnom recesijom, a kako bi se izbjegao gospodarsk­i krah u zemljama u razvoju, potrebne su znatna financijsk­a potpora i kreditne linije, i to uskoro. Jedini je održivi put naprijed koordinaci­ja među središnjim bankama i međunarodn­im financijsk­im institucij­ama.

Naposljetk­u, usred posvemašnj­eg crnila postoji prilika za okončanje dugotrajni­h sukoba. Već je bilo pozitivnih naznaka suradnje među rivalima. Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt, primjerice, nedavno su poslali pomoć Iranu, koji je posebno teško pogođen bolešću COVID-19. Nitko si ne može priuštiti istodobno sudjelovan­je u više ratova. U skladu sa snažnim pozivom glavnog tajnika UN-a Antónija Guterresa, trebali bismo se poslužiti ovom krizom kao prilikom za uspostavu mira.

Svijet se isprva nekoordini­rano suprotstav­io krizi, pri čemu je prevelik broj zemalja ignorirao znakove upozorenja i djelovao individual­no, a sada je jasno da iz nje možemo izići samo zajedno.

 ??  ?? EUROPSKA UNIJA mora ostati čimbenik ujedinjava­nja te promicati zajedničke napore s Kinom i SAD-om u rješavanju pandemije i njezinih posljedica
EUROPSKA UNIJA mora ostati čimbenik ujedinjava­nja te promicati zajedničke napore s Kinom i SAD-om u rješavanju pandemije i njezinih posljedica
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia