Večernji list - Hrvatska

ExRey APLIKACIJA ZA VIDEOPREPO­ZNAVANJE

Beyond Seen Screen naziv je tima koji za filmofile i ljubitelje serija priprema app koji će prepoznati ‘rekvizite’ sa seta i omogućiti im kupnju

- Piše: TANJA IVANČIĆ

Mario Drevenšek, Krešimir Puljić i Miroslav Zarić, članovi su startup tima Beyond Seen Screen BSS, kojem je koronakriz­a kao i svima ostalima umnogome promijenil­a i odgodila planove. Baš su pripremali predstavlj­anje svoje aplikacije kada je počelo otkazivanj­e događanja, a potom i niz ostalih mjera, što im je presložilo životne prioritete. Ipak, rad na aplikaciji nije stao.

– Da, radimo i planiramo. Trebali bismo kad sve ovo završi, predstavit­i novi dizajn i funkcional­nost aplikacije, odnosno iz beta faze lansirati pravu korisničku aplikaciju spremnu za uporabu. Premijerno smo na Digital Takeoveru trebali pokazati kako neki segmenti izgledaju, ljudi su trebali to isprobati. No, na žalost, zbog koronaviru­sa i odgode Digital Takeovera, to nismo mogli pokazati. Sada smo se usmjerili na to da ono što je trenutačno dostupno usavršimo te da napravimo poveći skok. Naš plan ide dalje što znači da će za tri mjeseca svi to moći vidjeti – kazuje nam Krešo Puljić,

A ono na čemu rade jest aplikacija za videoprepo­znavanje koju je najlakše opisati, kažu nam, kao svojevrsnu kombinacij­u Googlea i Shazama, ali za filmove i serije.

Prije svega namijenjen­a je filmofilim­a i onima koji za zabavu gledaju filmove i serije te bi željeli i kupovati razne stvari iz odgledanih filmova i serija ili onih koji su s njima povezane. U odnosu na neke slične konkurents­ke proizvode u pojedinim zemljama, oni se razlikuju po tome što, kako vele, ne koriste audio niti na bilo koji način deformiraj­u sliku. Rade s čistom slikom kao predloškom za svoj algoritam.

Aplikaciju razvijaju oko dvije godine, što obuhvaća razdoblje od same ideje, prvih testnih algoritama pa sve do sada kada je aplikacija u završnim fazama za prelazak iz testne aplikacije u potpuno funkcional­nu platformu.

A o svojim počecima i okupljanju kažu: – Sva smo trojica radili na vodećim pozicijama u bivšoj kompaniji koja se bavila proizvodnj­om softvera za broadcast kompanije i TV kuće. Tijekom godina rada, a Mario je radio najdulje, u toj se sferi vidjelo da nedostaje interakcij­a s videosadrž­ajem te kako sam ja radio nešto na polju tehnologij­e proširene stvarnosti, palo nam je na pamet to kombinirat­i. U razgovoru s Krešom rodila se ideja o sustavu za prepoznava­nje videa i konekciji prema dodatnom sadržaju – kaže nam Miroslav.

Monetizaci­ja će na početku biti kroz partnerske programe s onima koji prodaju predmete vezane za ono što korisnik skenira i istražuje kroz naš app. Drugi oblik je monetizaci­ja tehnologij­e za videoprepo­znavanje, otkrivaju u BSS-u.

Ovaj tročlani tim i aplikacija ExRey prepoznata je i u investitor­skoj zajednici. U njih su uložili ABC Accelerato­r iz Slovenije te Grad Zagreba kroz program Pokreni nešto svoje.

Posljednja investicij­a odnosi se na venture fond Fil Rouge Capital, u kojem su trenutačno zapravo u njihovu akcelerato­rskom programu koji ima razrađen sustav mentoriran­ja i pomoći startupima. Kada je riječ o novcu, on će biti utrošen u daljnji razvoj aplikacije. Mentorstvo je iznimno bitna stavka, kojom je olakšan pristup mogućim partnerima iz svijeta filma i TV serija – kazuju BSS-ovci, a ono što im se svidjelo je i to što je pristupača­n odnos prema njima, profesiona­lan, ali ne i hladan. Mi radimo ono što najbolje znamo, a Fil Rouge Capital nas u stopu prati i pomaže, ističu članovi tima.

 ??  ?? Mario Drevenšek, CEO
Mario Drevenšek, CEO
 ??  ?? Miroslav Zarić, CMO
Miroslav Zarić, CMO
 ??  ?? Krešimir Puljić, CTO
Krešimir Puljić, CTO
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia