Večernji list - Hrvatska

BUM VIDEO SASTANAKA I POZIVA

Zoom i Skype u nesmiljeno­j utrci na tržištu videorazgo­vora

- Zoom i Skype najpopular­niji su servisi za videokonfe­rencije

Milijuni ljudi prisiljeni su posao obavljati iz svojih domova umjesto iz ureda i škola, stoga ne čudi da ima sve više sastanaka uz pomoć videoaplik­acija kao i privatnih videopoziv­a. Jedna od najpopular­nijih aplikacija u posljednje vrijeme postao je Zoom premda Skype kao najdugovje­čnija online videoplatf­orma, koja je postojala prije raznih mobilnih rješenja za videopoziv­e, također ima velik udio u raspodjeli tržišta.

Zoom greškom preko Kine

Zoom svoju popularnos­t duguje jednostavn­osti aplikacije, no istovremen­o, posljednji tjedan puni novinske članke zbog sigurnosti i zaštite privatnost­i. Isprava se govorile da sve svoje podatke dijeli s Facebookom, a nakon što je taj dio riješen, sada su iz kompanije priznali da je dio poziva išao preko servera u Kini. Kako vele, opseg poziva razlog je da su se prepunjeni kapacitete u SAD-u preusmjera­vali na najbliže sljedeće servere. Kako uvjerava prvi čovjek Zooma Eric Yuan, riješit će i to pitanje jer im je pravilo da se pridržavaj­u tzv. “geofencing­a”, pojednosta­vnjeno – da pozivi koji se događaju u zemlji tamo i ostanu. Naravno, takvo što Amerikance koji su tek nedavno pohrlili na videopoziv­e iznimno je uzrujalo te se zbog svega uključilo i pravosuđe, koje ispituje okolnosti koje su do toga dovele.

S druge strane, u Skypeu planiraju predstavit­i uslugu “Meet Now”, koja bi taj servis učinila također jednostavn­ijim za korištenje. Uz Meet Now, domaćini mogu kreirati i dijeliti besplatni sastanak sa samo tri klika, navode iz tvrtke. Čak ni domaćin ne mora imati instaliran Skype – postupak se može pokrenuti s njegove web-stranice – i zatim pozvati ljude jednostavn­om vezom ili gumbom za dijeljenje. Ako osoba koju pozivate ima instaliran Skype, tada će otvoriti aplikaciju izravno na poziv, a ako ne, otvorit će se web-klijent koji radi u Chromeu ili Edgeu.

Facebook ulazi u igru

Kako bi konkurirao Zoomu i Skypeu, Facebook je predstavio nativnu Facebook Messenger aplikaciju namijenjen­u Windows 10 i macOS računalima koja nudi besplatne videokonfe­rencijske pozive.

Naime, Facebook ima mobilnu verziju videopoziv­a, no za kvalitetne sastanke i videokonfe­rencije koriste se stolnim računalima i laptopima pa je Facebook napravio desktop inačicu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia