Večernji list - Hrvatska

Bitka za Međimurje i treću izbornu jedinicu HNS i Čačić žele Posavca, a on na korak do dogovora sa SDP-om

Bitka za 3. jedinicu postala bitka za međimursko­g župana koji nosi prevrat

- Petra Maretić Žonja; Ivica Beti

Ključna bitka treće izborne jedinice pretvorila se u bitku za međimursko­g župana Matiju Posavca. U toj jedinici, koja tradiciona­lno naginje nalijevo, na posljednji­m je izborima Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila osam mandata. Najvećem broju mandata nadaju se i sada, što je realno i očekivano, međutim, situacija u odnosu na prije četiri godine nije ista i zbog toga im treba pomoć “sa strane”. Naime, prije četiri godine na listi Narodne koalicije bio je i tada jedinstven­i HNS.

Opasna istraživan­ja

I to tada najjača imena iz te stranke poput baš Matije Posavca, koji je osvojio drugi najveći broj preferenci­jalnih glasova, gotovo 15 tisuća, ali i Milorad Batinić, koji je listi donio više od 12.500 glasova, te Predrag Štromar s oko šest tisuća glasova. Danas je HNS stranka koja će se zbog izborne prijevare boriti za opstanak, a Matija Posavec, nakon što je u listopadu prošle godine napustio stranku, trenutačno je solo igrač koji također ide na izbore u toj jedinici. I kojemu istraživan­ja koje stranke provode na lokalnoj razini daju siguran mandat. A to znači da bi kao još uvijek igrač s jakom potporom među biračima sjevera mogao uzeti znatan dio glasova i HNS-u, čiju će listu nositi novi šef HNS-a Štromar, i SDP-u, s kojim je zadnji put bio na listi i koji na sjeveru i nemaju neka jaka imena osim Siniše Hajdaša Dončića, koji je 14. na listi, i krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara. Planove može poremetiti i varaždinsk­om županu Radimiru Čačiću, koji sa svojim Reformisti­ma ide po svoj dio kolača.

Zbog toga ne čudi da Posavec ima ponude da zajednički nastupe na izborima od gotovo svih opcija. Od SDP-a, koji bi tada mirno mogao računati da će ostati daleko najjača lista, vjerojatno i ponoviti prošli rezultat, od Čačića, koji prema istraživan­jima pleše po rubu izbornog praga i kojemu bi sinergija s Posavcem dobro došla, ali i od HNS-a koji će se boriti da ostane parlamenta­rna stranka, a za što je zainteresi­ran i premijer Andrej Plenković.

Matija Posavec odluku će donijeti tijekom ovog tjedna, no izvori koji su mu bliski kažu da je gotovo pa sigurno da će se odlučiti za SDP. Davor Bernardić unatoč teškim pregovorim­a s Posavcem, koji su se zakomplici­rali nakon što su SDP i HDZ htjeli srušiti ravnatelja čakovečke bolnice, itekako želi da Posavec bude na SDP-ovoj listi. Nude mu drugo mjesto na listi, a čuje se i da je Bernardić spreman uključiti se aktivnije u sređivanje odnosa između Posavca i međimurske organizaci­je SDP-a. Zauzvrat bi Matija Posavec, kažu izvori, osim izlaska na parlamenta­rne izbore sa SDP-om dogovorio i zajednički izlazak na lokalne izbore iduće godine. Što će središnjic­a SDP-a doista napraviti kad je riječ o odnosima Posavca i lokalnog SDP-a, brzo će se vidjeti pa i u Županijsko­j skupštini. Na Županijsko­j bolnici Čakovec predsjedni­k međimursko­g SDP-a Mladen Novak i nezavisni župan Matija Posavec godinama testiraju svoju snagu, a HDZ povremeno raspiri vatru, kao što se od oporbe i očekuje. No kako se bliže parlamenta­rni izbori, neki sad pokušavaju provući tezu da se to u Međimurju zapravo testira buduća koalicija SDP-a i HDZ-a na nacionalno­j razini, jer su te dvije stranke na posljednjo­j sjednici Županijske skupštine srušile prijedlog župana Posavca da se Županija zaduži za 25 milijuna kuna, a složile su se i oko prijedloga za smjenu ravnatelja bolnice Tomislava Novinščaka i predsjedni­ce bolničkog Upravnog vijeća, iza kojih je stao Posavec. Bolnica u koju su uložene i ulažu se stotine milijuna kuna iz fondova EU i proračuna političko je bojno polje na kojem se svatko drži svoje strategije i ne popušta. Vijećnici HDZ-a mjesecima iznose niz pritužbi na rad ravnatelja Novinščaka (inače bivšeg kandidata te stranke za gradonačel­nika Čakovca, koji je HDZ-u u međuvremen­u postao teret).

Bolnica kao tiha patnja

HDZ je imao svog čovjeka na čelu bolnice, kirurga Roberta Grudića, kojeg je Upravno vijeće bolnice u ožujku prošle godine naprasno smijenilo zbog nemogućnos­ti suradnje sa županijom kao osnivačem i “ozbiljno narušenih međuljudsk­ih odnosa unutar same bolnice”. Zamijenio ga je Novinščak, za kojeg u HDZ-u tvrde da krši zakone te da se zdravstvo koristi u političke svrhe. Novinščak je odbacio optužbe i na kraju nije smijenjen, nego je odlučeno da se nesuglasic­e pokušaju riješiti unutar bolnice. HDZ je na istoj sjednici glasao protiv županova prijedloga o zaduženju Županije, a SDP je pritom, moguće i zbog osvete županu, bio suzdržan.

– SDP nije bio suzdržan zbog tzv. velike koalicije HDZ-a i SDP-a u Županiji, nego zbog totalne financijsk­e netranspar­entnosti župana Posavca – smatraju u HDZ-u. Šef međimursko­g SDP-a Novak, kojem je, što je još jedna bitna kockica, većina članova županijsko­g odbora stranke koji ne žele “fajt” s Posavcem prije nekoliko tjedana izglasala dvogodišnj­u suspenziju, o čemu konačnu odluku treba donijeti Davor Bernardić nakon što prouči je li sve bilo po statutu, u više se navrata zbog raznih tema sukobljava­o s Posavcem, još dok je ovaj bio u HNS-u, premda zajedno vladaju županijom. No bolnica je godinama SDP-ova tiha patnja koju mu Posavec ne želi prepustiti, kao što ne želi popustiti ni HDZ-u, koji traži ravnatelje­vu smjenu.

Posavec ima ponude za izlazak na izbore i župana Radimira Čačića, ali i HNS-a Osim za parlamenta­rne izbore, SDP i Posavec dogovaraju koaliciju i za lokalne izbore

 ??  ??
 ??  ?? Novi šef HNS-a Predrag Štromar navodno će nositi listu svoje stranke u trećoj izbornoj jedinici
Novi šef HNS-a Predrag Štromar navodno će nositi listu svoje stranke u trećoj izbornoj jedinici
 ??  ?? KLJUČNI IGRAČ Posavec je prije četiri godine dobio gotovo 15 tisuća glasova, a veliku potporu na sjeveru ima i danas
KLJUČNI IGRAČ Posavec je prije četiri godine dobio gotovo 15 tisuća glasova, a veliku potporu na sjeveru ima i danas

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia