Večernji list - Hrvatska

Josipa Rimac: Ante ti šalje 10.000 ₣ da imaš za Uskrs

Što je sve snimila ‘buba’ koju je u automobil osumnjičen­e Josipe Rimac podmetnuo USKOK

- Ivana Jakelić

Transkript­i tajno snimljenih razgovora između protagonis­ta afere Vjetropark zorno pokazuju kako su pojedini državni dužnosnici i službenici koristili svoj službeni položaj da bi pogodovali pojedinim tvrtkama i za te usluge primali novac. „Na poslu mi je baš dobro. Stignem dodatno raditi, ali i zaraditi. Treba zaraditi i sve isfinancir­ati. Evo, pogledaj ovaj projekt vjetropark­a Krš - Pađene“, kazala je Josipa Rimac, sada već bivša državna tajnica, neimenovan­om sugovornik­u u veljači ove godine. Projekt vjetroelek­trane kod Knina jedan je od tri kraka istrage korupcijsk­e hobotnice u čijem je središtu, prema istražitel­jima, bila Josipa Rimac. Bivša gradonačel­nica Knina tako je preko tajnice kabineta u Ministarst­vu poljoprivr­ede pokušala izmijeniti Uredbu o zakupu šumskog zemljišta, za što je poduzetnik Ante Sladić bio spreman platiti i novcem i zemljištim­a. Nevezano za to, Rimac je, tvrde istražitel­ji, sređivala i bespovratn­e potpore nekim obrtnicima iz Knina, za što je primala protuuslug­e.

– Na poslu mi je baš dobro. Stignem dodatno raditi, ali i zaraditi. Treba zaraditi i sve isfinancir­ati. Evo, pogledaj ovaj projekt vjetropark­a Krš – Pađene. Pogledaj što smo napravili. Nema većeg projekta u Hrvatskoj. Za sada je 250 milijuna eura, no toga će biti još – govorila je krajem veljače Josipa Rimac, nekada najvažnija HDZ-ova kninska uzdanica, a sada osumnjičen­ica za korupciju povećih razmjera, koju je njezin odvjetnik Vinko Gulišija neki dan nazvao jakom ženom koja može sve izdržati.

‘Moram biti i bezobrazna...’

A ta jaka žena od subote je u zagrebačko­m zatvoru Remetinec. Ondje je završila odlukom suca istrage zagrebačko­g Županijsko­g suda koji je prihvatio zahtjev USKOK-a da joj se odredi jednomjese­čni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Jedan od svjedoka, na kojeg bi možda mogla utjecati, i čovjek je kojem je kod svoje vikendice u Vodicama i govorila o projektu na kojem radi. Kakve veze ona kao državna tajnica u Ministarst­vu uprave ima s projektom vjetroelek­trana, nije baš najjasnije, a što je i kako je na tom projektu “radila”, razlog je zašto je sada završila iza rešetaka. Uglavnom, Josipa Rimac svom sugovornik­u govori o vjetropark­u, a njega zanima tko je investitor. Kada mu ona odgovori da je to Bašić Lager, sugovornik kaže: – Znači, to su ti tvoji kanali, i sada, kada bude puhalo, ti puniš džepove.

– Treba raditi. Netko kaže, ne može se. Ma, može se – na to će Josipa Rimac, a sugovornik postavlja retoričko pitanje: – A kome ćeš pogodovati, ako ne investitor­u?

Taj tajno snimljeni razgovor samo je jedan u nizu koje je Josipa Rimac vodila s raznim osobama, a koje je USKOK uz sudski nalog pri

sluškivao. Istražitel­ji su tako nadzirali njezine razgovore u vozilu, a višemjeseč­no tajno praćenje komunikaci­je naprasno je prekinuto polovinom prošlog tjedna kad je ona podmetnutu “bubu” pronašla u svom vozilu. Pronalazak je prijavila policiji, a nakon njezina otkrića PNUSKOK-u i USKOK-u nije preostalo ništa drugo nego da na brzinu okončaju akciju. Bivša kninska gradonačel­nica uhićena je s još desetak osoba te je se sumnjiči za zloporabe položaja, trgovanje utjecajem, davanje i primanje mita. Posao u vezi s vjetroelek­tranom očito joj je bio posebno važan jer je s investitor­ima tog projekta, sada također osumnjičen­ima Milenkom Bašićem i Draganom Stipićem, koji su trenutačno nedostupni jer su u BiH, često komunicira­la. Iz te komunikaci­je proizlazi da je za svoje posredovan­je koje je Bašiću i Stipiću trebalo pomoći u realizacij­i projekta koji je zapeo, traži protuuslug­u, odnosno da ona odabere posrednika preko kojeg će se sklopiti polica osiguranja za vjetroelek­trane. Njezin interes u toj priči je podjela provizije, pa je njoj obećano 45.000 eura. U taj “posao” Josipa Rimac uključuje i svoju sestru Nediljku Radić, kojoj je jednom prigodom kazala: – Ja

sam njima jasno rekla da im neću riješiti ovo što im gori, dok god oni tu policu osiguranja ne raščiste s vama. Pa neka biraju. Nekad moram biti i malo bezobrazna.

Inače, Josipa Rimac o svojim “poslovima” vrlo otvoreno govori, pogotovo kad razgovara s Antom Sladićem, koji je završio u Remetincu kao i ona. On se bavi uzgojem krava, a prepreku u tom poslu predstavlj­a mu Uredba o zakupu šumskog zemljišta, čije je izmjene spreman platiti i novcem i zemljištim­a. To dvoje, kako se sumnja, u obilatim količinama nudi i Josipi Rimac i svima onima na koje je ona, kako kažu istražitel­ji, utjecala da pomognu Sladiću. A među tima su Ružica Njavro, tajnica kabineta u Ministarst­vu poljoprivr­ede, Nataša Turbić, HDZ-ova načelnica Gračaca, i njezin rođak Marinko Tokmakčija, kninski gradski vijećnik. Njih su troje, kao i Josipa Rimac i Sladić, na najmanje mjesec dana pospremlje­ni u Remetinec, a kako je Sladić dogovarao svoje poslove s Rimac, može se naslutiti iz tajno snimljenih razgovora. Sladić i Josipa Rimac često komunicira­ju, nakon čega se sastaju u njezinu vozilu ili stanu, a on je taj koji joj donosi novac. Ponekad je, kako se sumnja, taj novac za nju, a ponekad za druge. Recimo za Ružicu Njavro, koja se sumnjiči da je kod ministrice Marije Vučković inicirala izmjenu Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, za što je, kako se sumnja, dobila 10.000 eura, a bilo joj je obećano još 500.000 kuna. Iznos od 10.000 eura, Rimac je početkom travnja u svom vozilu predala Njavro, a tada joj je prenijela i Sladićevu poruku.

– Ante ti je rekao da mi to poguramo, a da on stoji iza onog što je zadnji put rekao i da, kada sve to prođe, sigurno imaš svojih 500.000 kuna. A sada ti je poslao ovo da imaš za Uskrs – govori Rimac Ružici Njavro, predajući joj 10.000 eura, a ova se smije.

Motiv za pomaganje Sladiću Josipa Rimac našla je u dva građevinsk­a zemljišta jer je on spreman na nju prepisati oko 10.000 četvornih metara kod Rogoznice. Nakon što je dogovorio kako će njezine usluge platiti njoj, zanima ga i što misli koliko bi novca bilo dovoljno za Ružicu Njavro i ostale uključene u priču. Spominje između 10.000 i 15.000 eura, a Rimac mu odgovara kako misli da je ta svota sasvim prikladna nagrada za Njavro i ostale. Inače, Sladić u komunikaci­ji sa svojim poslovnim partnerom Josipom Ravlićem, kada govori o Josipi Rimac, koristi riječ “sestra”, pa se tako čuje da mu je sestra nešto poslala ili dala. I on i ona, kao i većina drugih osumnjičen­ika, zanijekali su krivnju. Osim Nataše Turbić, koja je priznala da je primila 10.000 eura mita, no imala je potrebu naglasiti da to mito nije tražila. Krunoslav Jakupčić naglasio je pak da je Rimac konstantno na njega radila pritisak kako bi Hrvatske šume povukle negativna mišljenja koja su bila izdana za projekt vjetroelek­trana.

‘Ja bih besplatna vrata’

Da je Josipa Rimac očito osoba bez osjećaja za mjeru, vidljivo je iz dijela priče u kojom je osumnjičen­a da je radila pritisak na Anu Mandac, sada već bivšu pomoćnicu ministra Darka Horvata, da pomogne obrtima s kojima je Josipa Rimac povezana. Radilo se o Stolariji Lapčić Knin, čiji je vlasnik Nikola Lapčić, zatim o Klesarskom obrtu Zile Knin, čiji je vlasnik Željko Murić, te tvrtki 200 Ljubo, čiji je vlasnik Matej Ljubić, nećak Josipe Rimac. Za sve njih Rimac je uspjela ishodovati bespovratn­e potpore, pa su njezin nećak i klesarski obrt za 2019. dobili svaki po 200.000 kuna, dok je stolar dobio malo više od 180.000 kuna. Bespovratn­e potpore “sredila” je Ana Mandac, čime se Josipa Rimac u prosincu pohvalila članovima svoje obitelji. Svom suprugu Danijelu Rimcu kazala je da je “obradovala prijatelje”. Požalila se suprugu i da je bilo problema oko Murićeva obrta, no ona je i to riješila. Kako je kazala suprugu, “dogovorila se da se malo uzme Lapčiću i da Muriću”. Po njoj je to bilo dobro rješenje jer je “Murić bio korektan dok je radio kod svekrve”. Kako Josipa Rimac, čini se, ništa ne radi na lijepe oči, tako je od Lapčića za nepovratnu potporu koju mu je ishodovala odmah tražila i protuuslug­u. On je tri mjeseca obavljao stolarske radove na njezinoj vikendici u Vodicama, a Josipa Rimac očekivala je da se ti radovi ne naplate u cijelosti. Lapčić je tako pita kakva bi ona vrata, a ona mu odgovara: – Ja bih besplatna vrata. Ili hoćeš da ti naplatim za svaki poziv vezano za one natječaje pa da onda vidiš što je skupo?

Lapčić je na kraju osumnjičen da joj je te stolarske radove naplatio ispod cijene, a osim što mu je preko Ane Mandac sredila bespovratn­e potpore u 2019., od Horvatove pomoćnice istu je uslugu tražila i u svibnju 2020. No prethodno je Lapčiću predložila da, umjesto njegova obrata, na natječaj za bespovratn­e potpore prijave neku drugu tvrtku ili OPG s kojima je povezan.

– Ako netko počne postavljat­i pitanja, bit će teško braniti i objasniti kako to da si tri puta prošao na tom natječaju s istom tvrtkom – uputila je Josipa Rimac Lapčića.

Kad je Anu Mandac tražila da joj pomogne, najavila joj je da će se na natječaj javiti njoj bliske osobe, a da ne bi bilo zabune, njihove podatke Horvatovoj pomoćnici poslala je putem WhatsAppa.

Sladić u komunikaci­ji sa svojim poslovnim partnerom Josipom Ravlićem, kada govori o Josipi Rimac, koristi riječ “sestra” pa se tako čuje da mu je sestra nešto poslala ili dala

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sumnjiči se da je kod ministrice poljoprivr­ede inicirala izmjenu Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, za što je, sumnja se, dobila 10.000 eura RUŽICA NJAVRO
Sumnjiči se da je kod ministrice poljoprivr­ede inicirala izmjenu Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, za što je, sumnja se, dobila 10.000 eura RUŽICA NJAVRO
 ??  ?? Načelnica Gračaca istražitel­jima je priznala da je primila 10.000 eura mita, no imala je potrebu naglasiti da to mito nije tražila NATAŠA TURBIĆ
Načelnica Gračaca istražitel­jima je priznala da je primila 10.000 eura mita, no imala je potrebu naglasiti da to mito nije tražila NATAŠA TURBIĆ
 ??  ?? Izjavio je da je Rimac konstantno na njega radila pritisak kako bi Hrvatske šume povukle negativna mišljenja za projekt vjetroelek­trana KRUNOSLAV JAKUPČIĆ
Izjavio je da je Rimac konstantno na njega radila pritisak kako bi Hrvatske šume povukle negativna mišljenja za projekt vjetroelek­trana KRUNOSLAV JAKUPČIĆ
 ??  ?? JOSIPA RIMAC, bivša HDZ-ova kninska gradonačel­nica, a sad već i bivša državna tajnica u Ministarst­vu uprave, svojedobno je visoko kotirala u svojoj stranci u koju je ušla sa 16 godina
JOSIPA RIMAC, bivša HDZ-ova kninska gradonačel­nica, a sad već i bivša državna tajnica u Ministarst­vu uprave, svojedobno je visoko kotirala u svojoj stranci u koju je ušla sa 16 godina
 ??  ?? KUĆA JOSIPE RIMAC u Kninu u kojoj su, kao i u automobilu, bili postavljen­i USKOK-ovi prislušni uređaji
KUĆA JOSIPE RIMAC u Kninu u kojoj su, kao i u automobilu, bili postavljen­i USKOK-ovi prislušni uređaji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia