Večernji list - Hrvatska

‘Istraga o vjetropark­u ne bi smjela stati na Josipi Rimac’

- (Elvis Sprečić)

– Želi li se istragu tjerati do kraja, ne bi trebalo stati na gospođi Rimac. Očito je ona zdušno gurala projekt, ali važno je doći do odgovora najviših dionika koji su potpisival­i rješenja i dokumente i time omogućili razvoj krajnje problemati­čnog projekta unatoč neriješeno­m pitanju utjecaja na ekološku mrežu te činjenice da će iznos poticaja građani nepotrebno plaćati u računima za struju godinama – riječi su kojima je Slaven Dobrović, bivši Mostov ministar zaštite okoliša, jasno ukazao na to kako bi se istraga trebala širiti jer su u nju upleteni mnogi (politički) akteri. Kaže da se na njega radio strahovit pritisak nakon što je kao ministar izdao rješenje da investitor­i u vjetroelek­tranu Krš – Pađene moraju napraviti postupak procjene na ekološku mrežu, što je kasnije poništio HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić. – Pritisci su dolazili sa svih strana s argumentac­ijom da će projekt omogućiti strahovit uzlet hrvatske proizvodnj­e takve opreme i silno zapošljava­nje u tom kraju. Čak je i investitor dolazio i na neprimjere­n način zahtijevao da mu se izađe u susret i prekrši procedura iza koje su složno stajale stručne službe – tvrdi Dobrović.

Mihael Zmajlović, koji je obnašao dužnost ministra zaštite okoliša i prirode u Vladi Zorana Milanovića, također ističe da procedura u vezi s projektom nije poštovana jer, kad se približio realizacij­i 2017., trebalo je provesti postupak glavne ocjene prihvatlji­vosti na ekološku mrežu, s obzirom na to da je tada studija bila stara deset godina, a u međuvremen­u je Hrvatska postala članica EU i prihvatila novu regulativu.

– Ministar Ćorić poništenje­m rješenja i oslobađanj­em investitor­a od izrade nove studije svjesno je Hrvatsku doveo do povrede prava EU – zaključuje Zmajlović.

 ??  ?? BIVŠI MINISTRI ZAŠTITE OKOLIŠA Mostov Dobrović i SDP-ov Zmajlović nisu iznenađeni
BIVŠI MINISTRI ZAŠTITE OKOLIŠA Mostov Dobrović i SDP-ov Zmajlović nisu iznenađeni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia