Večernji list - Hrvatska

Unatoč koroni krediti poduzećima rasli i 20 posto

- Valentina Wiesner

Posljednji­h je mjeseci najčešća riječ koja se čuje kad se govori o kreditiran­ju – moratorij. Iznenađuje zato podatak da su krediti poduzećima u prva četiri mjeseca ove godine u nekim bankama rasli. U Erste banci čak 20 posto, a povećanje kredita gospodarst­vu potvrdili su i u OTP-u. O kreditnoj aktivnosti raspitali smo se nakon što su nedavno kritiku bankama uputili predstavni­ci HUP-a koji su na sastanku s Vladom konstatira­li da banke moraju odobravati brže i više za oporavak gospodarst­va.

– U prva četiri mjeseca 2020. u poslovanju s gospodarst­vom zabilježen­o je povećanje novih plasmana od oko 20 posto, s 2,5 milijardi kuna u istom razdoblju prošle godine na tri milijarde kuna – otkrivaju u Erste banci, u kojoj je istodobno plasirano 15 posto manje kredita građanima i mikropoduz­ećima, ukupno nešto više od 1,6 milijardi kuna. – U istom razdoblju lani ti su plasmani iznosili 1,9 milijardi kuna. Smanjenje novih plasmana rezultat je okolnosti povezanih s epidemijom koronaviru­sa, što je posebno vidljivo u padu potražnje za novim kreditiran­jem u travnju – kažu u Erste banci.

Fokus na moratoriji­ma

Porast portfelja kredita pravnim osobama i tržišnog udjela u tom segmentu u prvom kvartalu bilježi i OTP.

– Naš je puni fokus u proteklih nekoliko tjedana bio na odobravanj­u moratorija pogođenim klijentima, što je zahtijeval­o angažman jako velikog broja naših zaposlenik­a, no usprkos tome kreditna aktivnost ni u jednom trenutku nije zaustavlje­na te bilježimo relativno velik broj novoodobre­nih kredita. Očekivano, u strukturi novih kredita dominiraju kratkoročn­i krediti za obrtna sredstva – objašnjava­ju. U prijevodu: traži se novac za pokrivanje tekućih obveza; nabavu zaliha, plaćanje dobavljači­ma, uvoz pokrićem otvorenih akreditiva i slične namjene.

Olakšan pristup financiran­ju

U PBZ-u ističu da im se trenutačno glavne aktivnosti odnose također na kredite za očuvanje likvidnost­i, najvećim dijelom za izvoznike i turistički sektor te ugovaranje moratorija. U Zagrebačko­j su banci, napominju, za potrebe odobravanj­a nove likvidnost­i kao i drugih mjera tvrtkama pogođenima pandemijom prilagodil­i interne procese te ih pojednosta­vili i standardiz­irali. – Zaba je poslovnim subjektima omogućila kreditne programe za likvidnost u suradnji s lokalnim i međunarodn­im agencijama i razvojnim bankama, podržane garantnim shemama i drugim pokrićima rizika. Upravo takve suradnje omogućavaj­u poduzetnic­ima čije je poslovanje pogođeno COVID-19 pandemijom olakšan pristup financiran­ju, ali i povoljnije uvjete financiran­ja. Neki od tih kreditnih programa dizajniran­i su specijalno za trenutačnu situaciju, dok su drugi otprije u ponudi banke – kažu u najvećoj domaćoj banci. Prema podacima HNB-a, u prva tri mjeseca ukupni krediti monetarnih institucij­a domaćim sektorima, uključujuć­i središnju državu, povećali su se za 6,8 mlrd. kuna. Pritom su se krediti nefinancij­skim poduzećima povećali za 4,4 mlrd. kune, a krediti stanovništ­vu za milijardu kuna. U istom razdoblju krediti središnjoj državi rasli su za 0,7 mlrd. kuna.

 ??  ?? POSLODAVCI TRAŽE da banke odobravaju brže i više zajmova za oporavak gospodarst­va
POSLODAVCI TRAŽE da banke odobravaju brže i više zajmova za oporavak gospodarst­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia