Večernji list - Hrvatska

D. Vuković novi partner u Deloitteu

-

prema Hrvatskoj, više od pola milijuna. Hrvatski turizam prošle je godine ugostio 18,2 milijuna stranih turista, a otprilike polovica ih dolazi upravo iz zemalja koje su i prve došle na red za liberaliza­ciju graničnog režima. Lani je Hrvatsku posjetilo tri milijuna Nijemaca, koji su bili i najbrojnij­i stranci na Jadranu, iz Slovenije ih je došlo 1,58 milijuna, iz Austrije 1,47 milijuna, iz Poljske 970.000, iz Češke 790.000, iz Mađarske 644.000, a iz Slovačke 464.000. Estonija, Letonija i Litva u klubu su prvih deset zahvaljuju­ći dobroj epidemiolo­škoj situaciji, ali sve tri zajedno Hrvatskoj daju nepunih sto tisuća turista. Na listi zemalja koje nam daju ponajviše gostiju nema samo Italije i Velike Britanije, odakle dolazi 1,2 milijuna, odnosno 800.000 turista.

Vraća se povjerenje putnika

Kako god, već ovim prvim krugom normalizac­ije prelaska hrvatske granice za državljane deset zemalja otvara se potencijal od osam-devet milijuna potencijal­nih gostiju. Dakako, nije realno očekivati da svi oni ove godine i dođu. Trebat će vremena da se vrati povjerenje u putovanja, a koronaviru­s je mnogima donio i udar na standard. Zbog svega naš sugovornik ima prilično konzervati­vnu prognozu ovogodišnj­e sezone. Čak i konzervati­vniju od Ministarst­va turizma, u kojem predviđaju trećinu od lanjskog turističko­g prometa.

– Stvari se kreću u pozitivnom smjeru, polovicom lipnja počinje i normalizac­ija zračnog prometa, ali ne treba padati u euforiju. Rezervacij­e još nisu ozbiljnije počele i moja je prognoza od 20 do 25 posto od turističko­g rezultata od onog što smo imali lani – smatra Žgomba. Iznenađenj­a se, naravno, ne mogu isključiti. I to kako pozitivna tako i negativna. No s dvadeset posto lanjskih rezultata Hrvatska bi se morala zadovoljit­i praktički sa svega dvadeset milijuna noćenja. Točnije, s onoliko koliko je lani, kad se zbroje stranci i domaći, imala turista.

Domagoj Vuković, dosadašnji direktor u Odjelu revizije i savjetovan­ja, novi je partner u Deloitteu Hrvatska, a bit će zadužen za daljnji razvoj usluga revizije i savjetovan­ja u Hrvatskoj. Vuković je predavač na Deloitte University, član Engleske udruge ovlaštenih računovođa (ACCA) te ovlašteni revizor u Hrvatskoj i Sloveniji. Stručnjak je u području računovods­tvenog savjetovan­ja, a ima iskustvo i u području financijsk­og savjetovan­ja s naglaskom na reorganiza­cije, restruktur­iranja, transakcij­e te dubinske analize.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia