Večernji list - Hrvatska

“Na našoj aplikaciji održani su prvi e-izbori u Hrvatskoj”

Sustav e-glasanja koji se može koristiti od škola i tvrtki, preko udruga i političkih stranaka, pa sve do parlamenta­rnih i predsjedni­čkih izbora

- Božena Matijević

Upotreba ove aplikacije košta pet puta manje no što je bilo dosad. Od jedne do dvije kune po glasaču

HNS je pretprošle nedjelje održao unutarstra­načke izbore dobivši novog čelnika, Predraga Štromara. Od ukupno 602 delegata glasalo je njih 529, a Štromara je podržalo 468. No, nije “vijest” samo ta promjena na čelu HNS-a, već se zanimljiv podatak krije i u načinu na koji je to glasanje obavljeno. Zbog epidemije koronaviru­sa HNS je svoj tradiciona­lni Sabor zamijenio online glasanjem, i time postao prva politička stranka u Hrvatskoj koja je provela e-izbore. A da bi se to moglo dogoditi, koristila se domaća pamet – aplikacija za e-glasanje “FairVotes” koju je osmislila zagrebačka tvrtka IDE3.

Glasanje u 10 do 15 sekundi

– Ideja o tom projektu krenula je prije godinu i pol dana. Informatič­ka smo tvrtka pa se bavimo i razvojem modernih web-aplikacija kojima ubrzavamo i digitalizi­ramo različite poslovne procese. Kako smo imali klijenta koji je tražio da mu pomognemo pri organizaci­ji jednog glasanja, javila se ideja za osmišljava­njem posebne aplikacije za e-glasanje. S obzirom na to da takav sustav u Hrvatskoj još nije postojao, pomislili smo da bi on mogao biti od koristi i drugima jer naša zemlja još uvijek zaostaje u digitaliza­ciji. I prije same krize razmišljal­i smo kako pojednosta­viti i digitalizi­rati bilo kakvo glasanje na raznim skupštinam­a, kongresima i izborima. Zapravo, gdje god postoji potreba za nekom povratnom informacij­om od osoba koje se nešto želi pitati i da smo sigurni da su te osobe odgovorile. I u tom smo smislu bili pioniri jer smo osmislili sustav uz pomoć kojeg će se to moći realizirat­i. Nazvali smo ga FairVotes sustav za e-glasanje. U ovom nazivu sažeta je cijela srž sustava. On omogućava online glasanje, eliminira mogućnost duplog glasanja i slične malverzaci­je te štiti tajnost svakog glasa – kazao je direktor i osnivač tvrtke IDE3 Ivan Hendija koji je i osmislio spomenutu aplikaciju. A, kako kaže, dok se sustav koristi, dok “živi”, konstantno se radi na njegovu poboljšanj­u, sigurnosti.

– Na našem sustavu i njegovu razvoju već godinu i pol radi grupa od šest ljudi, iako je tu još njih desetak. Sustav je financiran vlastitim sredstvima jer vjerujemo da će svima biti koristan i da će se početi koristiti i šire jer je svako glasanje putem njega anonimno. To znači da se ne može doći do informacij­e tko je za što ili koga glasao, ali se kumulativn­i rezultati zbrajaju pa se na kraju dođe do konačnog rezultata. Kada smo počeli raditi taj sustav, sve je krenulo iz jednostavn­ih želja, zadataka i ciljeva koje trebamo riješiti, preko prakse do koje smo došli testiranje­m i primjenom sustava u raznim glasačkim izbornim procesima. Sustav se koristio u manjim domaćim i privatnim organizaci­jama, udrugama i školama. Najveće glasanje do sada provedeno našim sustavom bilo je ono u Hrvatskom novinarsko­m društvu koje broji više od 2000 članova. Za tu smo priliku napravili cijelu aplikaciju. I možemo reći da nema grupacije ili sustava koji ne može primijenit­i našu aplikaciju – od sindikata, škola i tvrtki, preko udruga i političkih stranaka, pa sve do parlamenta­rnih, lokalnih i predsjedni­čkih izbora. Tako je na izborima u HNS-u bilo prvo testiranje naše aplikacije u nekoj političkoj stranci jer su ondje shvatili da tako nešto postoji, a htjeli su i samo glasanje odraditi u skladu s preporukam­a ponašanja u COVID-19 uvjetima. Bilo je oko 600 glasača HNS-a koji su cijelo glasanje proveli praktički iz svog doma, putem interneta, odnosno mobitela, tableta ili osobnog računala. I sve je prošlo glatko, nije bilo nikakvih problema – uputio nas je Hendija pritom dodajući da najviše izazova na izborima dolazi od samih korisnika.

– Tehnologij­e rade sto posto točno i dobro, no problemi dolaze od korisnika koji nisu na toj razini informatič­ke pismenosti pa se onda mora uložiti određeni trud da bi svi shvatili prednosti ovakvih aplikacija. Zato pred svake izbore, koji se održavaju bilo gdje, predlažemo lokalne administra­tore koji ljude upućuju u tehničke pojedinost­i kako bi se sve eventualne nejasnoće i problemi s primjenom tehnologij­e što prije i lakše riješili. To uvijek poluči dobar rezultat. Evo, u nedjelju je, na izborima u HNS-u, u prvih pola sata od početka izbora glasalo gotovo 30% članova stranke. Svi su u isto vrijeme dobili poveznicu i u tom su trenutku mogli pristupiti glasanju koje su mogli obaviti u tri poteza, ili tri klika, što traje 10-15 sekundi. A takav način rada uvelike pomaže samim organizato­rima izborima te ujedno i pojednosta­vljuje proces glasanja samim glasačima jer nije potrebno nikamo izlaziti i odlaziti, organizira­ti i osiguravat­i birališta te sve ono što ide uz takve načine glasanja. S druge strane, bitno je i to što se takvim pristupom izbori pojednosta­vljuju i tako što se u svakom trenutku može vidjeti točna izlaznost birača pa se i velike izbore može odraditi u vrlo kratkom vremenu jer se u svakom trenutku zna koliko je glasača obavilo svoju dužnost – istaknuo je Hendija. A koliko takav način glasanja smanjuje troškove provedbe izbora i što glasač mora imati da bi se mogao izjasniti na taj način?

Treba samo uređaj i pristup internetu

– Korištenje ove aplikacije za izbore košta sigurno pet puta manje nego što je to dosad. Od jedne do dvije kune po glasaču. A da bi glasač mogao pristupiti e-glasanju, treba imati uređaj, smartfon, tablet ili računalo, i pristup internetu – uzvraća Hendija ističući da je aplikacija primjenjiv­a za izbore na kojima se treba izjasniti od dvoje-troje ljudi, koji moraju nešto odabrati, do svih stanovnika neke države.

– Prednosti online glasanja su dostupnost, veći odaziv, intuitivno­st, isplativos­t, preciznost i sigurnost – zaključuje.

 ??  ?? IVAN HENDIJA Direktor i osnivač zagrebačke tvrtke IDE3 koja je pionirski osmislila aplikaciju za e-glasanje “FairVotes”
IVAN HENDIJA Direktor i osnivač zagrebačke tvrtke IDE3 koja je pionirski osmislila aplikaciju za e-glasanje “FairVotes”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia