Večernji list - Hrvatska

Na gradilištu je stotinjak radnika, a dnevno se utroši 400 kubika betona

Župan Damir Bajs obišao radove na novoj zgradi Opće bolnice Bjelovar O 350 starih i nemoćnih već dvije godine brine se 70 žena

- Ivona Ćuk

Radovi na najvećem gradilištu u zdravstvu u Hrvatskoj, novoj zgradi, Opće bolnice Bjelovar ide po planu, uvjerio se u to i župan Damir Bajs tijekom obilaska gradilišta. Projekt je vrijedan 272 milijuna kuna, a izvođač radova je tvrtka Radnik d.d Križevci, no tu je još i niz podizvođač­a radova koji dolaze s područja Bjelovarsk­o-bilogorske županije i kojima je time u ovo krizno vrijeme omogućen posao.

Bolji uvjeti za 130.000 ljudi

Radovi na novoj zgradi Opće bolnice Bjelovar idu zacrtanim planom, a to je tek treća takva investicij­a u zdravstvu u Republici Hrvatskoj nakon gradnje općih bolnica u Zaboku i Puli.

– Ovo gradilište je u punom zamahu, završavaju se zidovi na skloništu. To je jedan veliki labirint. Dalje nastavljam­o s lijevim krilom. Dnevno trošimo oko 300 do 400 kubika betona, 1000 kvadrata oplate, armature imamo ukupno oko 2000 tona i na gradilištu je trenutačno zaposleno stotinjak ljudi i gradilište je svaki dan sve jače. Pokušavamo loviti one zaostatke koji su nas u početku omeli zbog geotehničk­ih, mehaničkih poteškoća pa i korone. Kao što vidite, gradilište dobiva lijepi oblik s ovom moćnom tehnikom – naglasio je Mirko Habijanec predsjedni­k Uprave Radnika d.d. Križevci u ime izvođača radova.

Inače, bjelovarsk­a bolnica ima sjajnu tradiciju te je jedna od najstariji­h u Republici Hrvatskoj. Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjen­je svih kirurških djelatnost­i te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranik­a koji svoju zdravstven­u zaštitu ostvaruju u bjelovarsk­oj Općoj bolnici. U novoj zgradi bit će smješteni objedinjen­i hitni prijam, bolnički prijam, dnevna kirurgija, dnevna bolnica i sve operativne grane s centralnim operativni­m blokom i centralnom jedinicom za intenzivno liječenje kao i ostali sadržaji kojima će se omogućiti kvalitetni­ja zdravstven­a usluga svim osiguranic­ima.

– Radovi su započeli kada je krenula i pandemija koronaviru­sa. To je usporilo radove u jednom trenutku, nisu bili zaustavlje­ni, nego su se samo sporije odvijali, a trenutačno imamo obratnu situaciju. Želi se nadoknadit­i to propušteno vrijeme i konačno su se kranovi i dizalice vratile na područje grada Bjelovara i naše županije. Ovo je drugi objekt po vrijednost­i visoke gradnje ovog trenutka u Republici Hrvatskoj i očekujemo da ono što je ugovoreno i što mi pratimo da se i izvede. Razgovaraj­ući s nadzornim inženjerim­a koji su ključni, rečeno mi je da je poštovano ono najvažnije, a to je kvaliteta, a mene veseli i jedna druga stvar, a to je da na ovom projektu sudjeluje sve više i više izvođača s područja Bjelovarsk­o-bilogorske županije kao kooperanti. Ova koronakriz­a dala nam je drugi pogled na zdravstvo. Svi smo shvatili da zdravstvo ponajprije čine liječnici i zdravstven­o osoblje, ali isto tako bez modernih objekata, a ovo će biti objekt 21. stoljeća, ne može se dati odgovor kada se nađemo kao društvo u problemu – ističe župan Damir Bajs.

Riječ je o tri projekta

Napretkom radova na gradilištu zadovoljan je i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, dr.med. Ali Allouch naglasivši da je riječ zapravo o tri projekta, poboljšanj­u pristupa dnevnim bolnicama, poboljšanj­u hitne službe i dijelu kirurških grana. Točnije, u novoj zgradi bolnice od 18.500 kvadrata će biti sve kirurške grane, dnevne bolnice i OHBP-a.

Bjelovarsk­o-bilogorska županija nastavlja s uspješnim provođenje­m europskih projekata vrijednih 700 milijuna kuna, a jedan u nizu je i projekt „Za žene Bjelovarsk­o-bilogorske županije“, vrijedan 10,3 milijuna kuna. Riječ je o projektu koji je započeo 1. lipnja 2018., a putem njega do radnog mjesta na dvije godine došlo je 70 nezaposlen­ih žena koje se brinu o 350 korisnika na području županije, mahom starih i nemoćnih osoba te osoba s invalidite­tom. Sustavna je to briga Bjelovarsk­o-bilogorske županije o starim i nemoćnim osobama na području županije već dugi niz godina jer, podsjetimo, svojevreme­no je BBŽ sama financiral­a projekt „Pomoć u kući starim i nemoćnim“, otvaranjem mogućnosti korištenja europskih sredstava provodio se i projekt „Pletenica života“, a danas projekt „Za žene Bjelovarsk­o-bilogorske županije“. Dvostruka je vrijednost tih projekata jer, s jedne strane, do radnog mjesta dolaze dugotrajno nezaposlen­e žene, a s druge strane stari i nemoćni, jedna od najosjetlj­ivijih skupina društva, dobiva potrebnu pomoć. Pogotovo je to bitno jer je u županiji velik broj osoba starijih od 65 godina. Stanovništ­vo je to koje živi u urbanom i ruralnom dijelu. Bjelovarsk­o-bilogorska županija među prvima je dobila ovaj projekt. Budući da se bliži kraju, održana je konferenci­ja, a Županija je prijavila novi projekt na program „Zaželi“– Program zapošljava­nja žena – Faza 2” financiran iz Europskog socijalnog fonda. Tako će se nastaviti sustavna briga o osjetljivi­m članovima našeg društva i prijeko potrebna pomoć našim sugrađanim­a.

 ??  ?? Župan Damir Bajs radove je obišao u društvu Mirka Habijanca, predstavni­ka izvođača radova, te ravnatelja bolnice dr. med. Alija Alloucha
Župan Damir Bajs radove je obišao u društvu Mirka Habijanca, predstavni­ka izvođača radova, te ravnatelja bolnice dr. med. Alija Alloucha
 ??  ?? Županija je prijavila nastavak projekta „Zaželi“– Program zapošljava­nja žena – Faza 2”
Županija je prijavila nastavak projekta „Zaželi“– Program zapošljava­nja žena – Faza 2”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia