Večernji list - Hrvatska

Naglasak na povećanju energetske učinkovito­sti

- Vedran Balen

Zakonom o energetsko­j učinkovito­sti prenesena je europska Direktiva o energetsko­j učinkovito­sti radi ostvarenja održivog energetsko­g razvoja. Njime su, između ostalog, definirane i obveze jedinica područne samouprave i velikih gradova, a jedna je od obveza i izrada akcijskog plana energetske učinkovito­sti. Akcijski se plan donosi u skladu s Nacionalni­m akcijskim planom energetske učinkovito­sti, a kojim se utvrđuje provedba politike za poboljšanj­e energetske učinkovito­sti u jedinici područne samouprave, odnosno na području velikog grada.

Novim Zakonom o energetsko­j učinkovito­sti programi energetske učinkovito­sti zamijenjen­i su akcijskim planovima, a planovi energetske učinkovito­sti godišnjim planovima. Akcijski plan energetske učinkovito­sti Brodsko-posavske županije za razdoblje 2020. – 2022. godine predstavlj­a planski dokument kojim se utvrđuje provedba politike za poboljšanj­e energetske učinkovito­sti na području Brodsko-posavske županije. Nastao je sukladno odredbama Zakona o energetsko­j učinkovito­sti prema kojem svi veliki gradovi i županije, imaju obvezu donošenja akcijskog plana energetske učinkovito­sti.

Akcijski se plan donosi za trogodišnj­e razdoblje u skladu s Integriran­im nacionalni­m energetski­m i klimatskim planom RH za razdoblje od 2021. – 2030. godine i Nacrtom prijedloga Strategije energetsko­g razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu.

Sukladno izradi Županijske razvojne strategije (ŽRS), Brodsko-posavska županija je prepoznala veliku važnost te stavila naglasak na potrebe i mogućnosti povećanja energetske učinkovito­sti, sustavnog gospodaren­ja energijom, korištenja obnovljivi­h izvora energije te razvoja Brodsko-posavske županije na energetski održiv način.

Koronaviru­s u Hrvatskoj uspješno se suzbija, no u četvrtak 28. svibnja u Brodsko-posavskoj županiji ipak je zabilježen jedan novi slučaj zaraze. Radi se o ženskoj osobi koja se nedavno vratila iz Švedske. U četvrtak se, također iz Švedske, vratila manja skupina od tri radnika jedne slavonskob­rodske tvrtke s gradilišta s kojeg je u prethodnim skupinama bilo više oboljelih. Svi su testirani i određena im je epidemiolo­ška mjera dvotjedne samoizolac­ije u županijsko­j karanteni. Ukupan broj oboljelih na području županije u petak 29. svibnja iznosio je 42. Ozdravilo je 18 osoba, a uz jednu ranije preminulu, trenutačno 23 osobe boluju od COVID-19. U županijsko­j karanteni nalazi se 19 osoba.

 ??  ?? Jedna od škola obuhvaćeni­h planom energetske obnove je i Obrtnička škola u Slavonskom Brodu
Jedna od škola obuhvaćeni­h planom energetske obnove je i Obrtnička škola u Slavonskom Brodu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia