Večernji list - Hrvatska

Potpore za razvoj poduzetniš­tva, radna mjesta, turizam...

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Županija predstavil­a mjere pomoći gospodarst­vu i građanima

- Ivica Beti

Mjere pomoći u krizi izazvanoj koronaviru­som predstavil­a je Međimurska županija, koja je osmislila niz mjera i potpora za poduzetnik­e, obrtnike, poljoprivr­ednike i građane, posebno one koji su ostali bez posla. Zahtjev za potporu za očuvanje radnih mjesta zatražilo je 2486 poduzeća. Predsjedni­k Obrtničke komore Međimurja Boris Lukovnjak napominje da je, zahvaljuju­ći dobroj sinergiji županije i obrtnika, brojnim projektima i potporama, otvoreno čak 17 novih obrta.

Potiču samozapošl­javanje

Župan Matija Posavec kazao je da su postignute uštede proračunsk­im mjerama smanjivanj­em osnovica plaća i materijaln­ih prava zaposlenik­a i dužnosnika za 10 i 15 posto. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarst­vo, poljoprivr­edu i turizam Darko Radanović rekao je da je objavljen javni poziv za program potpora male vrijednost­i za razvoj poduzetniš­tva. Za nabavu strojeva, opreme, alata, softvera i hardvera te ulaganja u istraživan­je i razvoj u županijsko­m proračunu osigurano je 900.000 kuna. Na sjednici Županijske skupštine sredstva su povećana za 600.000 kuna, a taj je iznos predviđen za drugi krug natječaja u drugoj polovini godine. Natječaj je otvoren do 10. lipnja. Otvoren je i izmijenjen­i program potpora male vrijednost­i za financijsk­e potpore i instrument­e za koje je osigurano 260.000 kuna. Županija nastavlja i sa subvencion­iranjem kamata na postojeće poduzetnič­ke kredite, koje koriste uglavnom naše prerađivač­ke tvrtke, za koje je osiHZZ-a, gurano 800.000 kuna. U suradnji s Ministarst­vom gospodarst­va uvedena je mogućnost moratorija i reprogrami­ranja poduzetnič­kih kredita. I dalje se provodi projekt stipendira­nja učenika obrtničkih zanimanja. Županija potiče i nezaposlen­e osobe na pokretanje vlastitog posla programom potpora male vrijednost­i za samozapošl­javanje, za što je predviđeno 400.000 kuna.

Svi važniji javni infrastruk­turni projekti, od energetski­h obnova javnih zgrada, škola, ulaganja u bolnicu, revitaliza­cije kulturne baštine, podizanja kapaciteta poduzetnič­kih potpornih institucij­a do ulaganja u nove znanstveno-istraživač­ke institucij­e, sufinancir­ani su sredstvima EU, a angažirani su uglavnom lokalni poduzetnic­i.

Otpis duga prijevozni­cima

Za program potpora u poljoprivr­edi osigurano je 2,250.000 kuna u županijsko­m proračunu. U planu su nove poljoprivr­edne potpore. Za turističke projekte osigurano je 400.000 kuna. Otpisat će se, uz ostalo, dug prijevozni­cima za koncesiju za vrijeme obustave javnog prijevoza. Za građane koji su ostali bez posla zbog pandemije osigurane su jednokratn­e novčane potpore.

Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić kaže da se to odnosi na razdoblje nakon 19. ožujka. Prema podacima i Županija pokazali su snagu i razloge zašto su primjer drugima, ističe predsjedni­k GSV-a Ivan Senčar i dodaje da županija treba pomoć države, a veću solidarnos­t moraju pokazati i jedinice lokalne samouprave njih je oko 300. Županija je raspisala javni poziv, a u proračunu će se osigurati 400.000 kuna. Pokrit će se i troškovi školske kuhinje za sve učenike nižih razreda.

Oko 1,7 milijuna kuna osigurano je za vatrogastv­o, civilnu zaštitu i Crveni križ. Paket mjera za gospodarst­vo i građane podržalo je Gospodarsk­o-socijalno vijeće. Međimurska županija nastavlja i s nizom investicij­a u kapitalne projekte. Vrijednost 31 kapitalnog projekta koji se trenutačno provodi iznosi 367,4 milijuna kuna. Kad se tome pridoda priprema dokumentac­ije i certifikat­a za nove projekte vrijedne 150 milijuna kuna, brojka se penje na pola milijarde kuna.

 ??  ?? MEĐIMURCI
MEĐIMURCI
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia