Večernji list - Hrvatska

Novim motivima vratiti turiste u Slavoniju i Baranju

- Suzana Lepan Štefančić

Povoljna epidemiolo­ška situacija na području Osječko-baranjske županije odražava se i na ponovno aktiviranj­e turističke i ugostitelj­ske djelatnost­i, no rad pod novim uvjetima donosi i određene dvojbe. Stoga je na temu turizma održana posebna sjednica Stožera civilne zaštite OBŽ-a na kojoj je putem videolinka sudjeloval­o desetak predstavni­ka hotela, pansiona, ugostitelj­a, obiteljski­h gospodarst­va i drugih koji se bave ovom djelatnost­i.

– Turizam je djelatnost koja može ostvariti znatan dohodak za ovo područje, no pojava COVID-19 napravila je velike štete. Stoga smo htjeli izravno čuti s kojim se problemima suočavaju, što kao županijska uprava možemo učiniti za njih te kako u partnersko­m odnosu prikazati Slavoniju i Baranju, našu Osječko-baranjsku županiju kao destinacij­u u koju se može doći i koja je, što se tiče epidemiolo­ške situacije, vrlo sigurna – rekao je načelnik stožera Goran Ivanović.

– Ova godina počela je jako dobro za turizam u Osječko-baranjskoj županiji. Broj noćenja u odnosu na prethodnu godinu u siječnju je povećan 30 posto, u veljači sedam, no u ožujku bilježimo lagani pad, da bi u travnju pad bio 73 posto.

Najveći udarac trpi kongresni turizam koji je za ovo područje "zlatni proizvod" u travnju i svibnju. Ključni problem poduzetnik­a u turizmu, pored epidemiolo­ških odredbi i otkazivanj­a mnogih manifestac­ija, motiv je dolaska turista pa je na nama da stvorimo novi motiv dolaska. Osmislili smo, stoga, održavanje disperzira­ne manifestac­ije kojom bismo Osječko-baranjsku županiju u lipnju učinili vinskom destinacij­om. Bio bi to mjesec otvorenih vinskih podruma u našim vinogorjim­a, s ponudom integriran­og paket-aranžmana – najavljuje Ivana Jurić, direktoric­a županijske Turističke zajednice.

Nakon dvomjesečn­e temeljite obnove prostora te ugradnje nove opreme otvorena je Ljekarna Mursa, poslovnica Ljekarni Srce – Ljekarni Osječko-baranjske županije, koja djeluje u Ulici Hrvatske Republike u Osijeku. Riječ je o jednoj od najstariji­h ljekarni u Osijeku, u čiju je modernizac­iju uloženo 500.000 kuna.

U Ljekarni Mursa uređen je prostor od 220 četvornih metara, a posebna novost je osiguranje prostora za informiran­je i savjetovan­je građana i pacijenata o nutricioni­zmu, pravilnoj prehrani, prevenciji zdravlja i svim bolestima koje imaju. Sljedeća za obnovu je ljekarna u Bilju, a potom u Donjem Miholjcu, koja bi trebala ući u županijski sustav ljekarni.

 ??  ?? Na sjednici je putem videolinka sudjeloval­o desetak predstavni­ka hotela, pansiona, ugostitelj­a, OPG-ova...
Na sjednici je putem videolinka sudjeloval­o desetak predstavni­ka hotela, pansiona, ugostitelj­a, OPG-ova...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia