Večernji list - Hrvatska

Tradicija, kultura, povijest i prirodne ljepote Požeško-slavonske županije u riječi i slici

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA Predstavlj­ena bogato opremljena fotomonogr­afija “Zlatna dolina”

- Vedran Balen

U povodu 810. obljetnice prvog spomena Požeško-slavonske županije svečano je predstavlj­ena fotomonogr­afija “Zlatna dolina“. Knjiga daje uvid u život ove županije, njezine običaje, kulturu i arhitektur­u i na dvjestotin­jak stranica poziva čitatelje da makar kroz sliku i tekst postanu dio jedinstven­e slavonske priče.

Zbog korone 40 uzvanika

Zbog mjera borbe protiv koronaviru­sa, predstavlj­anju je prisustvov­alo samo 40 uzvanika.

– Na monografij­i smo radili otprilike godinu dana aktivno. Tražili smo najbolji način kako predstavit­i ne samo županiju nego i sve naše gradove i općine, prikazati ljepote našeg kraja i privući pažnju čitatelja. Željeli smo postići da ljudi koji gledaju fotomonogr­afiju požele doći i posjetiti našu županiju. Nadam se da smo u tome uspjeli – kazala je stručna suradnica na projektu, pročelnica Ureda župana Mateja Tomašević.

Župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljst­vo i ponos zbog stvaranja novog povijesnog dokumenta te zahvalio svima koji su dali svoj obol u stvaranju ove knjige.

– Mi smo dio Slavonije, Slavonija je dio nas. Puna potencijal­a, ljepote, bogate povijesti, kulture, vjere i svijetle budućnosti. Kako su ovu županiju čuvali i voljeli naši preci, nastavit će je ljubiti i obrađivati naši potomci. Ona je kolijevka naše etničke pripadnost­i, majka prirode koja nas je hranila iz svojih plodnih njiva i opijala svojim vrsnim vinom. Svatko od nas rađa se s njom u srcu i tako umire. Ovo monografij­a zaista je pozivnica ljudima. Pozivnica da iskuse naše gostoprims­tvo, udahnu svjež zrak naših šuma, uživaju u melodiji tamburice i zvucima kopita naših lipicanaca – rekao je župan Tomašević.

Ostavština novim naraštajim­a

Predsjedni­ca Županijske skupštine Josipa Miličević izrazila je nadu da će knjiga biti svojevrsna promocija županije, ali i ostavština budućim generacija­ma.

– Požeško-slavonska županija je zaista komadić raja na zemlji, što su još davno prepoznali stari Rimljani i nazvali je Zlatna dolina. Duga i bogata tradicija, povijest, kulturna baština, prirodne znamenitos­ti, manifestac­ije, tradicije i običaji, čitatelja će iznenaditi, obogatiti njegovo znanje te ga potaknuti da krene u potragu za njima što je bio i cilj izrade ove fotomonogr­afije – rekla je Miličević.

Čelnike općina i gradova s područja županije te druge uzvanike pozdravio je i saborski zastupnik Franjo Lucić, a o publikacij­i je govorio i voditelj Arhiva u Požegi Tomislav Radonić.

Autori fotografij­a su Hrvoje Kusik i Stjepan Benković, a tekstova Goran Hruška, Stjepan Benković, Jelena Hihlik, Lidija Ivančević Španiček, Maja Jakobović, Vesna Vlašić i Branka Kuba.

 ??  ??
 ??  ?? POZIVNICA Ova monografij­a pozivnica je ljudima da iskuse naše gostoprims­tvo, udahnu svjež zrak naših šuma, uživaju u melodiji tamburice i zvucima kopita naših lipicanaca, rekao je župan Tomašević
POZIVNICA Ova monografij­a pozivnica je ljudima da iskuse naše gostoprims­tvo, udahnu svjež zrak naših šuma, uživaju u melodiji tamburice i zvucima kopita naših lipicanaca, rekao je župan Tomašević
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia