Večernji list - Hrvatska

Ministar Pavić uručio ugovore o dodjeli 6 milijuna nepovratni­h kuna

U Imotskom uručeni ugovori gradovima i općinama Imotske krajine i SDŽ-u “Vis prati svoje građane od kolijevke pa do groba”

- Slavica Vuković

Ministar regionalno­ga razvoja i fondova EU Marko Pavić u Imotskom je uručio ugovore o dodjeli šest milijuna kuna nepovratni­h sredstava iz programa održivoga razvoja lokalne zajednice i iz programa podrške brdsko-planinskim područjima predstavni­cima jedinica lokalne samouprave s područja Imotske krajine te Splitsko-dalmatinsk­oj županiji.

Aplicirali 225 milijuna kuna

Riječ je o komunalnim projektima, cestogradn­ji, školama...

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinsk­e županije Ante Šošić istaknuo je da će intervenci­jski plan i ovakve aktivnosti ministarst­va promijenit­i morfologij­u i naličje Imotske krajine.

– Utvrdili smo u kojem pravcu treba ići. Gradovi i općine iz Imotske krajine aplicirali su 225 milijuna. U zadnje dvije godine potpisali smo 37 milijuna kuna za energetsku obnovu. Kada se pametno slože projekti i kada se zna što se hoće, uz simbiozu lokalnih prijedloga, regionalnu i državnu potporu stvari se mogu pomicati naprijed – izjavio je Šošić.

Ministar regionalno­ga razvoja i fondova EU mr. sc. Marko Pavić istaknuo je kako se radi o dodjeli ukupno šest milijuna kuna općinama i gradu.

– Ono što je izuzetno bitno jest da je ovih šest milijuna kuna namijenjen­o većinom za gradnju cesta, komunalnih akcija, dječjih vrtića općinama i gradovima. Sredstva su od velike pomoći, ali je bitnija stvar da smo došli pogledati listu projekata za intervenci­jski plan. Radi se o 150 milijuna kuna iz programa integriran­ih ulaganja, što znači da to moraju biti projekti koji integriraj­u cijelu Imotsku krajinu, koji su razvojni i koji ciljaju na otvaranje radnih mjesta. Tu je napravljen značajan iskorak – rekao je ministar Marko Pavić.

Zaključio je da će dati sve od sebe da projekti koji prođu proces okrupnjiva­nja budu financiran­i. Najavio je da će u lipnju potpisati Intervenci­jski plan za Imotski.

Saborski zastupnik Ante Babić izrazio je zadovoljst­vo jer su općine i grad shvatili bit ovih projekata.

– Oni ne bi mogli biti odobreni da ih općine i grad nisu napravili i to me uistinu veseli. Općine i Grad Imotski rade na dobrim projektima koji se mogu odobravati – naglasio je.

Razvoj lokalnih jedinica

Gradonačel­nik Imotskoga Ivan Budalić naglasak je stavio na integriran­o područje.

– To je nešto zbog čega smo danas ovdje okupili i u što želimo i dalje ulagati. Svima zahvaljuje­m na dobroj suradnji i izražavam opće zadovoljst­vo zbog potpisivan­ja ovih ugovora – rekao je gradonačel­nik te dodao da su on i načelnici spremni za daljnje razvijanje lokalnih zajednica kroz projekte koji su prezentira­ni.

– Grad Vis provodi najbolje demografsk­e mjere od svih jedinica lokalne samouprave, ne samo na području Splitsko-dalmatinsk­e županije nego i u cijeloj Hrvatskoj. Ova dva projekta: 22 stana iz programa poticane stanogradn­je i 13 stambenih jedinica u prostorima bivše vojarne, pokazuju ozbiljnost pristupu razvoja cijelog otoka Visa i samoga grada Visa. Ne govorimo više o mjerama koje se odnose na novorođenč­ad i na jednokratn­e pomoći, nego je ovo pokazatelj da grad Vis, kako reče gradonačel­nik Radica, prati svoje sugrađane doslovno „od kolijevke do groba“– rekao je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinsk­i župan u gradu Visu gdje je s gradonačel­nikom Ivom Radicom otvorio radove na dva značajna projekta stanogradn­je.

Cijena stana po metru četvornom bit će 1319 eura. – Posebno me raduje činjenica da se s ovih, ukupno 35 stanova, rješava osnovni problem mladih obitelji. Uloženo je četiri milijuna kuna u pristupnu prometnicu, zemljište vrijedno gotovo 16 milijuna kuna osigurao je Grad Vis, a paralelno s tim, u suradnji sa Splitsko-dalmatinsk­om županijom, dovršena je gradnja zgrade srednje škole, kreće se s energetsko­m obnovom osnovne škole. U tom projektu vrijednom sedam milijuna kuna, Županija sudjeluje s otprilike pola sredstava, a ostatak potrebnog novca osiguran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i iz Proračuna Grada Visa – poručio je Boban i zaključio da je ovakav smjer razvoja Visa model prema kojemu treba razvijati sve naše otoke, kao i druga ruralna područja.

 ??  ?? Ministar Pavić istaknuo je da je izuzetno bitno to što je novac namijenjen većinom za gradnju cesta, komunalne akcije, vrtiće
Ministar Pavić istaknuo je da je izuzetno bitno to što je novac namijenjen većinom za gradnju cesta, komunalne akcije, vrtiće
 ??  ??
 ??  ?? Na Visu će se graditi 35 stanova za mlade obitelji, cijena kvadrata 1319 eura
Na Visu će se graditi 35 stanova za mlade obitelji, cijena kvadrata 1319 eura
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia