Večernji list - Hrvatska

Dobru epidemiolo­šku situaciju žele iskoristit­i za zamah turizma

Sisačko-moslavačka županija jača turističku ponudu

- Danijel Prerad

– Mi smo neotkriven­a destinacij­a koju želimo promovirat­i kao sigurnu jer se Sisačko-moslavačka županija uspjela sačuvati od korone. Takvu epidemiolo­šku situaciju možemo iskoristit­i za snažan zamah turizma – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić prezentira­jući županijsku turističku ponudu.

Beskamatni krediti

– Lani je u županiji ostvaren rekordan broj noćenja – 120.000 – a sada turisti posebno cijene sigurnost, zdravlje, očuvanu prirodu, mir i tišinu – neka od prepoznatl­jivih obilježja turizma Sisačko-moslavačke županije. Zbog toga se Županija odlučila na sustavno jačanje svoje turističke ponude – napomenuo je župan.

U Popovači se planira gradnja Hrvatske kuće vina koja će povezati bogatu tradiciju i suvremeno vinarstvo Moslavine te doprinijet­i promociji škrleta, autohtone sorte vina. Projekt se namjerava najvećim dijelom financirat­i iz fondova Europske unije.

Razvija se dalje i projekt Kupujmo lokalno. Autohtoni domaći proizvodi prodaju se u trgovinama u Sisku, Kutini i Novskoj, a nakon što je otvorena e-tržnica, lanac trgovina Kupujmo lokalno namjerava se proširiti i diljem zemlje.

Na području SMŽ-a sustavno se ulaže i u razvoj cikloturis­tičke infrastruk­ture – od biciklisti­čkih staza i servisnih stanica do mapa biciklisti­čkih ruta te se unapređuju i drugi selektivni oblici turizma poput lovnog te lječilišno­g turizma.

– Za unaprjeđen­je turističke ponude Županije registrira­nim je turistički­m subjektima osigurano ukupno 400.000 kuna, a s još 500.000 sufinancir­amo organizira­ne dolaske turista. Turistički­m subjektima na raspolagan­ju je i kreditna linija zahvaljuju­ći kojoj mogu dobiti kredit za investicij­u bez plaćanja kamata – istaknuo je župan.

Budući da je od Zagreba udaljena manje od sat vremena vožnje, Sisačko-moslavačka županija, poznata i kao zeleno-plava zipka Hrvatske, postaje sve poželjnije odredište domaćih gostiju, ali nakon otvaranja granica računa i na dolazak stranaca. Najveći broj njih proteklih je godina dolazio iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije i Poljske.

Šaran na rašljama

– Sisačko-moslavačka županija savršena je za bijeg od užurbane svakodnevi­ce te kao vikend-destinacij­a. Goste ovdje čeka pregršt autentični­h doživljaja – uz upoznavanj­e lokalnog identiteta, kulturno-povijesne baštine, običaja i tradicije, tu su i izleti u Lonjsko polje, kupanje u Topuskom, kušanje moslavački­h vina i gastronoms­kih specijalit­eta poput šarana na rašljama, rekreacija na biciklima, plovidba našim rijekama… Turisti iz inozemstva polako ali sigurno otkrivaju naše bogatstvo različitos­ti – kazala je Ingrid Padjen Đurić, direktoric­a Turističke zajednice SMŽ-a, koja je predstavil­a i novi promotivni film Sisačko-moslavačke županije autorice Jasenke Haleuš.

Među najpopular­nijim su odredištim­a u županiji, koje se pojavljuju i u promofilmu, Park prirode Lonjsko polje u kojem se nalaze prvo europsko selo roda Čigoč te selo graditeljs­ke baštine Krapje, Stari grad Zrinskih u Hrvatskoj Kostajnici, Sisak, Taborište i Moslavačka vinska cesta.

 ??  ?? Župan Ivo Žinić najavio je nove poticajne mjere za turizam
Župan Ivo Žinić najavio je nove poticajne mjere za turizam
 ??  ?? TURISTIČKI ADUTI Zasigurno je najveći turistički adut Sisačko-moslavačke županije Park prirode Lonjsko polje, udaljen 50-ak kilometara od Zagreba. U njemu su prvo europsko selo roda Čigoč te selo graditeljs­ke baštine Krapje
TURISTIČKI ADUTI Zasigurno je najveći turistički adut Sisačko-moslavačke županije Park prirode Lonjsko polje, udaljen 50-ak kilometara od Zagreba. U njemu su prvo europsko selo roda Čigoč te selo graditeljs­ke baštine Krapje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia