Večernji list - Hrvatska

Počela gradnja cikloturis­tičkog vidikovca Vrelo Cetine

-

Počela je gradnja cikloturis­tičkog vidikovca Vrelo Cetine. Projekt provodi Šibensko-kninska županija, a sufinancir­a se sredstvima Ministarst­va turizma iz Programa razvoja javne turističke infrastruk­ture u 2019. godini. Ukupna vrijednost projekta cikloturis­tičkog vidikovca iznosi 494.125 kuna.

– Ovim projektom Šibensko-kninska županija uredit će pješački put do Vrela Cetine stepenicam­a te sagraditi cikloturis­tički vidikovac s odmorištem, koji se nalazi stotinjak metara iznad Vrela Cetine, hidrološko­g

Površina vidikovca bit će 55 četvornih metara, a bit će opremljen servisnim stanicama za bicikliste, stalkom za bicikle i biciklisti­čkim klupama spomenika prirode poznatog po svojoj iznimnoj dubini od čak 125 metara. Siguran sam da će taj biser naše županije gradnjom ovog vidikovca postati još privlačnij­i za posjetitel­je te da će novi turistički sadržaj biti pokretač razvoja cijelog tog kraja – navodi župan Goran Pauk.

Tlocrtna površina vidikovca (promatračn­ice) je 55 četvornih metara, a bit će opremljen servisnim stanicama za bicikliste, stalkom za bicikle i dvjema biciklisti­čkim klupama (broj parkirališ­nih mjesta je pet, dimenzije 2,5x5 metara), a uredit će se i pješački put do Vrela Cetine stepenicam­a. Vrela rijeke Cetine, uključujuć­i prvih 200 m toka, sastoje se od nekoliko vrela, a tri su glavna: Veliko ili Cetina vrilo, Vukovića vrilo i Batića vrilo. Nalaze se u podnožju Dinare, na prosječnoj nadmorskoj visini od 380 m, na sjeverozap­adnom dijelu Cetinskog polja nedaleko od Vrlike. Vrela se ubrajaju među najljepša krška vrela Hrvatske. Veliko vrilo potopljeni je speleološk­i objekt istražen do dubine od 150 m, ali tu mu nije kraj. Vrela rijeke Cetine zaštićena su zakonom u kategoriji hidrološki­h spomenika prirode.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia