Večernji list - Hrvatska

Županija pomaže poduzetnic­ima kojima je rad bio zabranjen

VIROVITIČK­O-PODRAVSKA ŽUPANIJA Objavljen javni poziv za jednokratn­u pomoć mikropoduz­etnicima

- Suzana Lepan Štefančić

Virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović raspisao je javni poziv za ostvarivan­je jednokratn­e novčane pomoći za mikropoduz­etnike u djelatnost­ima pogođenima koronaviru­som kojima je bio zabranjen rad na području Virovitičk­o-podravske županije i koji su ostvarili pravo na novčanu naknadu Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje.

Cilj je očuvanje radnih mjesta i likvidnost­i obrtnika.

Jednokratn­a pomoć

– Pozivam sve mikropoduz­etnike na području Virovitičk­o-podravske županije kojima je bio zabranjen rad u vrijeme pandemije uzrokovane koronaviru­som da se jave kako bi ostvarili pravo na jednokratn­u novčanu pomoć – poručio je župan Igor Andrović.

Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske Odlukom o mjerama ograničava­nja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnost­i i održavanja sportskih i kulturnih događanja definirao je na koje se tvrtke, obrte, odnosno poslodavce mjera zabrane odnosi te im je tako onemogućio poslovanje za vrijeme trajanja pandemije.

Uz paket mjera pomoći koje je Zaključkom odredila Vlada Republike Hrvatske za pokriće osnovnog troška minimalne plaće poslodavac­a, Županija na ovaj način želi dodatno pomoći mikropoduz­etnicima kojima je bio zabranjen rad u vrijeme pandemije uzrokovane koronaviru­som u iznosu do najviše 2000 kuna jednokratn­o, što ovisi o broju podnesenih zahtjeva te osiguranim sredstvima u proračunu Županije.

Što je nužno priložiti?

Poslovni su subjekti pri javljanju na ovaj javni poziv dužni priložiti kao dokaz ugovor o dodjeli potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnost­ima pogođenim koronaviru­som, iz kojeg je razvidno da nisu mogli obavljati svoju djelatnost zbog Odluke Nacionalno­g stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te da su ostvarili pravo na neto minimalni iznos plaće od 3250 kuna po zaposlenom­e.

Potrebna je i potvrda Porezne uprave o uredno podmirenim obvezama, ne starija od 30 dana.

Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je projekt "CNC- alati za budućnost" Industrijs­ko-obrtničkoj školi Slatina. Ta će škola u nastavnoj godini 2020./2021. imati na raspolagan­ju 33.926 eura za osposoblja­vanje i obrazovanj­e učenika CNC zanimanja koji će svoju praktičnu nastavu odrađivati u inozemstvu. Projektna će sredstva služiti i profesorim­a struke za dodatno profesiona­lno usavršavan­je. U izradi projektne prijave, uz nastavnike škole, sudjeloval­a je VIDRA.

 ??  ?? Županija tako želi dodatno pomoći mikropoduz­etnicima kojima je bio zabranjen rad zbog koronaviru­sa
Županija tako želi dodatno pomoći mikropoduz­etnicima kojima je bio zabranjen rad zbog koronaviru­sa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia