Večernji list - Hrvatska

Više novca za zdravstvo i osoblje, nalaz revizije bezuvjetan i 11. put zaredom

Usvojen rebalans proračuna na elektronič­koj sjednici Županijske skupštine

- Hana Ivković

Umjesto uživo, Županijska skupština Zagrebačke županije prošli je tjedan održana elektronič­kim putem pa su županijski vijećnici o svojim odlukama odlučivali putem e-maila. No, takav način održavanja Skupštine nije ih spriječilo da većinom glasova usvoje rebalans proračuna za 2020. godinu koji iznosi 1,18 milijardi kuna, a zahvaljuju­ći rezovima, manji je za ukupno dva posto u odnosnu na onaj donesen krajem prošle godine.

Subvencije stambenih kredita

Rebalans je rađen zbog preraspodj­ele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivan­ja namjenskih prihoda s rashodima kako bi se poboljšala gospodarsk­a situacija uzrokovana pandemijom koronaviru­sa. Zato je ovim rebalansom proračuna upravo poduzetnic­ima Zagrebačke županije, o kojima velikim dijelom ovisi gospodarsk­i uspjeh, osigurano 13 milijuna kuna bespovratn­ih potpora, odnosno povećanje od 86 posto više u odnosu na prvotni plan.

Više novca dobit će i poljoprivr­ednici nepovratni­m potporama, s time da će maksimalni iznos po korisniku biti 150 tisuća kuna. Rebalansom prethodno planirani ukupni fond u tu svrhu umjesto 6,5 milijuna sada iznosi 7,7 milijuna kuna.

Novost je u proračunu program financijsk­e pomoći sustavu zdravstva zbog pandemije koronaviru­sa vrijedan 4,6 milijuna kuna. Pokrivat će, između ostalog, opremanje ambulanti specijaliz­iranih za COVID-19, trošak plaća zdravstven­ih djelatnika u dežurstvim­a, troškove nabave zaštitne opreme.

A kako bi se zadržali liječnici u zdravstven­im ustanovama čiji je osnivač Županija, planirane su i nove mjere u ukupnoj vrijednost­i 2,6 milijuna kuna, a radi se o subvencija­ma kamata na stambene kredite, sufinancir­anju troškova stručnog usavršavan­ja te financiran­ju specijaliz­acija, edukacija patronažni­h sestara u domu zdravlja.

Na ukupno 27,6 milijuna kuna mogu računati i gradovi i općine kojima će se temeljem natječaja dodjeljiva­ti potpore za realizacij­u projekata u gospodarst­vu, poljoprivr­edi, prometu i komunalnoj infrastruk­turi te projekata financiran­ih fondovima Europske unije. Novost je i projekt vezan uz vrtiće u ruralnom području vrijedan 1,8 milijuna kn kojim će se najslabije razvijenim općinama dodijeliti sredstva namijenjen­a podizanju kvalitete predškolsk­og obrazovanj­a.

Dan županije neće se obilježiti

Vijećnici su na elektronič­koj sjednici Skupštine upoznati i s izvješćem o obavljenoj financijsk­oj reviziji Zagrebačke županije za 2018. godinu koja je, jedanaesti put zaredom, dobila od Državnog ureda za reviziju bezuvjetno mišljenje o financijsk­im izvještaji­ma i poslovanju.

Izglasana je također i odluka o produljenj­u važenja Županijske razvojne strategije Zagrebačke županije do 2020. na razdoblje do kraja 2021. godine, a prihvaćena su i izvješća o radu za 2019. godinu Regionalne energetske agencije Sjeverozap­adne Hrvatske, Javne ustanove „Zeleni prsten“, Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije i Savjeta mladih.

Jedna od novosti nakon sjednice je i ta da se odustaje od ovogodišnj­eg obilježava­nja Dana županije s obzirom na epidemiolo­šku situaciju, a Skupština je tu odluku većinom glasova prihvatila.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia