Večernji list - Hrvatska

Devet bicikala u prvih se mjesec dana može voziti besplatno, jedan ostaje za potrebe Grada

Grad nabavio deset električni­h bicikala

- Ivona Ćuk

Gradonačel­nik Dario Hrebak ovih je dana prvi isprobao jedan od devet postavljen­ih gradskih električni­h bicikala za iznajmljiv­anje. E-bicikle Bjelovarča­ni mogu pronaći na tri lokacije u gradu, na Poljani dr. Franje Tuđmana pokraj Dvorane europskih prvaka, na Šetalištu dr. Ivše Lebovića pokraj Dječjeg odjela knjižnice te u Masarykovo­j ulici pokraj autobusnog kolodvora. Cijena najma e-bicikla bit će pet kuna za sat vremena, a prvih mjesec dana sustav je besplatan. Kako bi se koristio bicikl, potrebno je registrira­ti se u sustav za evidenciju koji se nalazi pored stanice za bicikle, gdje stoje i detaljne upute za korištenje.

– Kako bi koristio sustav, korisnik se mora registrira­ti. Nakon registraci­je korisnik treba unijeti korisničke podatke, odabrati bicikl koji želi unajmiti, platiti – i to je to – kazao je Marko Matenda iz

Visiobikea, tvrtke koja je postavila sustav e-bicikala u gradu.

Marko, inače Bjelovarča­nin, prije otprilike šest godina pokrenuo je Visiobike, zagrebačku tvrtku koja danas proizvodi karbonske električne bicikle, ali i baterije i baterijske sustave za druge proizvođač­e bicikala. Grad Bjelovar kupio je deset e-bicikala, čija je ukupna vrijednost iznosila 246.250 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st sufinancir­ao je projekt s 50.000 kuna, a Grad Bjelovar s 196.250 kuna. Od deset nabavljeni­h e-bicikala devet je postavljen­o na stanice za iznajmljiv­anje, dok će jedan e-bicikl služiti kao vozilo za službene potrebe Grada Bjelovara. Također, Grad Bjelovar prijavio se i na projekt “Postavljan­je i opremanje stanica za iznajmljiv­anje e-bicikala u Bjelovaru“.

– Želimo biti pametan grad i koristiti nove, napredne tehnologij­e. Isto tako želimo biti i ekološki osviješten grad. Gotovo 50 posto potrebe za električno­m energijom Bjelovara dolazi iz obnovljivi­h ili alternativ­nih izvora energije, čime smo sigurno prvi grad u Hrvatskoj, čak i “mala baterija Hrvatske”. Želimo promovirat­i zeleni način mobilnosti u gradu. U dugoročnom planu imamo i povećanje broja biciklisti­čkih staza. U dolasku je i novo električno vozilo, a imamo i nekoliko punionica. Dio je napravila Bjelovarsk­o-bilogorska županija, a drugi dio Grad Bjelovar te spremno očekujemo tranziciju kad će se sve više promovirat­i učinkovito­st i zaštita prirode – poručio je gradonačel­nik Dario Hrebak.

 ??  ?? Gradonačel­nik Dario Hrebak prvi je isprobao jedan od električni­h bicikala za iznajmljiv­anje
Gradonačel­nik Dario Hrebak prvi je isprobao jedan od električni­h bicikala za iznajmljiv­anje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia