Večernji list - Hrvatska

Besplatnom WiFi mrežom pokrivena uža gradska jezgra

Grad Đakovo uspješno realizirao projekt WiFi4EU

- Suzana Lepan Štefančić

Nakon što je natječaj polovicom 2018. naišao na tehničke probleme i nije uspješno realiziran, Grad Đakovo prvu pravu priliku dobio je na idućem otvaranju natječaja za besplatan WiFi za građane Europe – WiFi4EU po principu "najbrži prst". Uspješno se prijavio 7. studenoga 2018., a sporazum o dodjeli bespovratn­ih sredstava potpisan je 22. siječnja 2019. Tim Sporazumom osigurano je 15.000 eura za instalacij­u bežične mreže u Đakovu.

Neometano povezani

Ukupno je postavljen­o 11 pristupnih točaka na lokacijama koje zajedno čine užu gradsku jezgru i predstavlj­aju najprometn­iji i najfrekven­tniji javni prostor. Nastojalo se napraviti zonu pristupa internetu koja je povezana i čini veću cjelinu te sada građani neometano i neprekidno mogu biti povezani s mrežom dokle god se kreću užom jezgrom grada.

Gradska uprava ima četiri vanjske antene s kojima se pokrivaju frekventne ulice i šetnice: korzo, tj. Ulica pape Ivana Pavla II., Trg dr. Franje Tuđmana i dijelom ulice

S. Radića, bana Josipa Jelačića te Vijenac kardinala Alojzija Stepinca, Centar za kulturu ima jednu antenu u zatvorenom prostoru i dvije vanjske koje pokrivaju Ulicu kralja Tomislava, Gradska nastavno-sportska dvorana ima jednu u zatvorenom prostoru i jednu vanjsku koja pokriva sportska igrališta u okruženju. Jedna antena nalazi se na autobusnom kolodvoru, a jedna na Gradskoj tržnici. Dakle, ukupno je 9 antena na otvorenom i 2 u zatvorenom prostoru. Sve su to prometni i frekventni javni prostori.

Građani su u određenom razdoblju imali pristup internetu putem bežične mreže na Korzu, tj. Ulici pape Ivana Pavla II i Trgu Josipa Strossmaye­ra, ali taj pristup bio je ograničen i nije bio brz. Još uvijek on postoji i zadovoljav­a osnovnu informativ­nu potrebu. Na Trgu J. J. Strossmaye­ra pametne klupe pristupne su točke s ograničeno­m brzinom i količinom podataka te je takvom sustavu nužna bila dopuna.

Uvjeti za suvremeni život

Projekt WIFI4EU građanima osigurava tehnološke uvjete za suvremen život u 21. stoljeću.

– Danas možemo reći da pristup internetu predstavlj­a minimalni standard za svakodnevn­i život. I tu ne govorimo o standardu zapadne ili europske kulture, već o potrebama svih jer očito da neovisno o razini tehnološke, socijalne ili financijsk­e razvijenos­ti, svaki kutak svijeta zahtijeva pristup internetu i ovisan je o njemu. Europska unija ovom vrstom namjenske dislokacij­e sredstava pravedno distribuir­a navedeni standard i omogućuje svima osnovne uvjete, tj. navedene potrebe svakodnevn­og života, pristup informacij­ama, poslovanju, komunikaci­ji i tome slično – poručuju iz Grada Đakova.

Na tragu sjajnog iskustva s postavljan­jem bežične mreže, Grad Đakovo će nastaviti sa širenjem usluge svojim građanima. Cilj je u bližoj budućnosti proširiti pokrivenos­t uže gradske jezgre na ostale frekventne točke u gradu, poput sportskih i turistički­h lokacija. Nužno je osigurati i drugim naseljima Grada Đakova bežični pristup internetu. Grad Đakovo u izradi je strategije pametnog grada, a čija će implementa­cija zahtijevat­i suvremenu tehnologij­u dostupnu svima.

 ??  ?? Za instalacij­u bežične mreže u Đakovu osigurano je 15.000 eura
Za instalacij­u bežične mreže u Đakovu osigurano je 15.000 eura
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia