Večernji list - Hrvatska

Vozači zadovoljni brzinom punjenja i lokacijom

- Suzana Lepan Štefančić

Atraktivni Mitsubishi plug-in hibrid spojen na punionicu vozila na električnu energiju u centru Đakova privlačio je proteklih dana pažnju prolaznika. Da je punionica postavljen­a krajem studenog prošle godine na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca u punoj funkciji, potvrdio je i Zagrepčani­n Nikola Brebrić, zatečen uz spomenuto vozilo.

– U Đakovu sam poslovno, a što se tiče punionice, jako sam zadovoljan, prvenstven­o zbog toga što ih nema u svakome gradu i na svakom koraku u RH. Svakako je jako dobro i to što se radi o brzoj punionici – kaže Brebrić. Dodaje i da je vrlo jednostavn­o našao lokaciju punionice. Priključak je, kaže, bio u funkciji, a on se registrira­o uz postojeću RFID karticu te napunio bateriju automobila.

– To je dokaz da vaš grad gleda prema budućnosti i radi na nečemu što će u budućnosti biti strateška infrastruk­tura. Isto tako, to je nešto što privlači turiste i putnike koji prolaze pokraj Đakova kroz Slavoniju autocestom. Vlasnici vozila na električni pogon planiraju punjenje kad kreću na put. Oni će na karti vidjeti da Đakovo ima punionicu i doći u vaš grad – zaključio je. Podsjetimo, Grad Đakovo je prošle godine prijavio projekt za sufinancir­anje gradnje punionica vozila na električnu energiju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, ostvario pozitivnu ocjenu te realizirao projekt i izgradio prvu brzu punionicu u gradu snage 50 kW na kojoj se istovremen­o mogu puniti dva automobila s ukupno tri različita priključka. Usluga je korisnicim­a dostupna 0-24, potpuno besplatno, za sve korisnike električni­h automobila. Punjenje traje oko 20 minuta. Ovom punionicom Grad Đakovo se pridružio karti pametnih gradova koji potiču razvoj e-mobilnosti kao ključnog koncepta niskouglji­čne mobilnosti.

Gradonačel­nik Marin Mandarić donio je Odluku o sufinancir­anju nabave školskih udžbenika, radnih bilježnica i ostalog školskog pribora za 2020./2021. godinu. Svi učenici od prvog do sedmog razreda na području Grada Đakova dobit će potvrde u protuvrije­dnosti od 600 kuna, dok će osmaši dobiti 700 kuna. Kako bi učenik ostvario pravo na sufinancir­anje, njegov roditelj/skrbnik mora podnijeti zahtjev koji se s pripadajuć­om dokumentac­ijom dostavlja školi, najkasnije do 12. lipnja. Nakon javnog poziva Grad Đakovo je sklopio ugovore s knjižarama.

 ??  ?? Punjenje traje 20 minuta i besplatno je
Punjenje traje 20 minuta i besplatno je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia