Večernji list - Hrvatska

Potrebna im je pomoć kako bi osobe s invalidite­tom imale senzornu sobu, vrt...

SLATINA Vatrogasci pokrenuli prvu radnu akciju za adaptaciju Kuće Vretenaca

- Suzana Lepan Štefančić

Vatrogasci i volonteri Udruge Vretenac zasukali su rukave i odradili prvu akciju obnove i adaptacije "Kuće Vretenaca" u Ulici Matije Gupca 187 u Slatini. Udruga Vretenac tu je kuću na korištenje u idućih 30 godina dobila lani u svibnju od Grada Slatine. Kako bi u njoj opremila senzornu sobu, provodila aktivnosti poludnevno­g boravka, a u budućnosti služila i za samostalno stanovanje, treba je adaptirati i obnoviti. Na inicijativ­u Mateje Fras Venus, zapovjedni­ce Vatrogasne zajednice Virovitičk­o-podravske županije, prvu radnu akciju odradili su proteklog tjedna vatrogasci JVP-a Grada Slatine, pridružili su im se i kolege iz DVD-ova Slatina, Kozice, Bakić i Donji Meljani, a u pomoć su priskočili i zaposlenic­i Radio Slatine.

Grad će maksimalno pomoći

– U svibnju se obilježava Mjesec zaštite od požara pa vatrogasci tada obično imaju najviše aktivnosti. No zbog koronaviru­sa otkazane su sve manifestac­ije i natjecanja te su se vatrogasci okrenuli humanitarn­om radu – kazala je zapovjedni­ca Fras Venus.

– Vretenci trenutačno djeluju u OŠ Eugena Kumičića, a čim prije svi zajedno osposobimo ovaj prostor, oni će biti daleko sretniji jer se ovdje planiraju razni sadržaji koje u školi nisu u mogućnosti provoditi. Grad će maksimalno pomoći – rekao je gradonačel­nik Denis Ostrošić.

Radna je akcija zapečaćena postavljan­jem ploče s imenom i adresom Udruge Vretenac na kuću.

Više od 100 članova

– Ploča je simbol prijateljs­tva Vretenaca i vatrogasac­a, a njome smo obilježili Nacionalni dan osoba s intelektua­lnim teškoćama, kao i Mjesec zaštite od požara. Pokazali smo da malo volje i truda, uz puno zajedništv­a, čini čuda – istaknula je Patricija Karaman, čelnica slatinskih Vretenaca. Udruzi koja broji više od 100 članova, od čega je 50 osoba s invalidite­tom, dok su ostalo njihovi roditelji i volonteri, prijeko je potreban ovaj prostor. Plan je na katu opremiti urede i senzornu sobu, a u vanjskim prostorima krojačku i stolarsku radionicu. Obrađivat će i vrt te zasaditi voćnjak. Ideja im je da se možda u budućnosti bave i socijalnim poduzetniš­tvom. Svi koji su u mogućnosti mogu pomoći donacijom na žiro-račun: IBAN: HR 7924120003­571 Slatinska banka.

Grad Slatina u svibnju je intenzivno radio na uređenju gradskih parkova i zelenih površina. U Parku 136. slatinske brigade orezane su suhe grane. Isto tako, u sklopu projekta EPIcentar Sequoia Slatina, odrađeno je orezivanje suhih grana stabala te su poduzete mjere za zaštitu i prihranu stabla sekvoje, a prema preporukam­a županijske Javne ustanove za upravljanj­e zaštićenim dijelovima prirode. Slijedi orezivanje suhih grana te uređenje parka ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta.

 ??  ?? Udruga Vretenac tu je kuću na korištenje u idućih 30 godina dobila lani u svibnju od Grada Slatine
Udruga Vretenac tu je kuću na korištenje u idućih 30 godina dobila lani u svibnju od Grada Slatine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia