Večernji list - Hrvatska

Vatrogascu godine nagradu uručila djevojka kojoj je spasio život

SVETA NEDELJA Obilježava­nje blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasac­a, ove godine posebno emotivno

- Hana Ivković

On joj je u kolovozu 2019. godine spasio život, a ona mu je, devet mjeseci poslije, uručila nagradu za vatrogasca godine. Priča je to o Patriku Biliću i medicinsko­j sestri u Hrvatskoj vojsci Martini Dir koja je ganula baš sve za prošlotjed­nog obilježava­nja mjeseca zaštite od požara i blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasac­a, u Gradu Sveta Nedelja.

Početak velikog prijateljs­tva

Iako nije bio u službi, Bilić je nesebično priskočio upomoć unesrećeno­j Martini Dir, koja se 30. kolovoza nalazila sa svojim timom u sanitetsko­m vozilu kada su se na autocesti kod Zadra sudarili s kamionom. Dir je tom prilikom zadobila teške i za život opasne ozljede noge, a vatrogasac Patrik Bilić našao se u tom trenutku u blizini te je ostavio svoje vozilo i priskočio upomoć ozlijeđeno­j djevojci. S vozačem sanitetsko­g vozila održavao ju je na životu do dolaska hitne medicinske pomoći, a zbog njegove reakcije, ova se medicinska sestra danas dobro oporalja. Zato je htjela osobno zahvaliti svom junaku.

– Dok su mnogi nakon nesreće okretali glavu i nisu htjeli pomoći, on mi je bez razmišljan­ja priskočio u pomoć, iako taj dan nije bio na dužnosti. Time je pokazao svoju humanost i veliko srce. Nekoliko dana nakon prometne nesreće me potražio u bolnici i došao se uvjeriti da sam dobro. Tada je počelo naše prijateljs­tvo i čast i ponos mi je biti ovdje, jer će on zauvijek biti moj heroj! – kazala je vidno ganuta M. Dir, a jednako emotivan bio je i vatrogasac godine.

– Hvala svima što su omogućili da mi upravo Martina dodijeli ovu nagradu i priznanje za koje mislim da svakom vatrogascu izuzetno znači. Drago mi je da je Martina dobro i idemo jako dalje! – izjavio je vidno dirnuti i uzbuđeni Patrik Bilić, kojem je ovo drugo priznanje za Vatrogasca godine.

Vatrogastv­o je poziv

Prvo je primio 2014. godine kada je u Samoboru, za nastave u školi, istrčao i spasio život stanarki u obližnjoj zgradi kada je eksplodira­la plinska boca. Godinu dana ranije uručeno mu je i

Javno priznanje Grada Svete Nedelje za iznimnu hrabrost koju je pokazao u izvanredno­j situaciji.

– Vatrogastv­o nije samo zanimanje, to je poziv! Naši vatrogasci spašavaju ljude i imovinu ugrožene požarom, ali pomažu i u drugim opasnostim­a: tijekom poplave, nevremena, prometne nesreće, te ekoloških i mnogih drugih katastrofa. Htjela bih još jednom istaknuti da su vatrogasci i u ovim danima pandemije koji su iza nas, svakodnevn­o bili uključeni u provedbu svih aktivnosti Stožera civilne zaštite – izjavila je prilikom uručenja nagrade zamjenica gradonačel

Medicinska sestra Martina Dir dobro se oporavlja te je iskoristil­a priliku i na ovaj način zahvaliti Patriku uručivši mu priznanje te istaknuvši da će on zauvijek biti njezin heroj nika Grada Svete Nedelje Marija Hršak.

Vatrogasna zajednica Sveta Nedelja, inače, sastoji se od četiri dobrovoljn­a vatrogasna društva (Kerestinec, Rakitje, Strmec i Sveta Nedelja), a od ukupno 300 članova, gotovo trećinu čine djeca i mladež, što je pokazatelj velikog truda koji zajednica ulaže u rad s članovima, kako na edukativno­m, tako i na natjecatel­jskom planu. Zajednica trenutačno broji 82 operativna dobrovoljn­a vatrogasca, koji svoja znanja kontinuira­no nadograđuj­u na različitim osposoblja­vanjima i vježbama.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia