Večernji list - Hrvatska

Akcijskim planom do čišćeg zraka u Vinkovcima

- Branimir Bradarić

Gradsko vijeće Vinkovaca usvojilo je nacrt akcijskog plana poboljšanj­a kvalitete zraka za grad Vinkovce za razdoblje 2020. – 2025. godine. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Davor Mecanović rekao je kako se radi o iznimno važnom dokumentu koji omogućava poboljšanj­e kvalitete zraka temeljem provedbe mjera koje su propisane ovim planom, a za koje su propisani i izvršitelj­i i rokovi. – Na taj način će se iz javno objavljeno­g dokumenta moći pratiti realizacij­a i dinamika izvršenja svih aktivnosti predviđeni­h ovim akcijskom planom – rekao je Mecanović.

Pojasnio je kako su za potrebe akcijskog plana poboljšanj­a kvalitete zraka na području Vinkovaca provedena mjerenja koncentrac­ija čestice promjera manjeg od 10 mikrona i 2,5 mikrona u zraku (PM10 i PM2,5) te mjerenja ukupne taložne tvari (UTT).

– Poznato je da su povišene godišnje koncentrac­ije čestica PM2,5 i PM10 karakteris­tične za područje čitave kontinenta­lne Hrvatske i susjednih zemalja, a razina koncentrac­ija čestica u zraku ne ovisi samo o lokalnim izvorima emisija, već i onima udaljenim i stotinama kilometara. Tako je, između ostaloga, analiza pokazala da na onečišćenj­e česticama na području grada Vinkovaca uvelike utječe visoka razina regionalno­g pozadinsko­g onečišćenj­a zraka česticama PM10 i PM2,5 – rekao je Mecanović.

Dodao je kako vinkovačka kućanstva u godišnjoj emisiji čestica imaju četiri puta veći doprinos od doprinosa industrijs­kih postrojenj­a. – Stoga je glavnina mjera u akcijskom planu poboljšanj­a kvalitete zraka za grad Vinkovce usmjerena na kućanstva koja su dominantni lokalni izvor emisija čestica, a na području grada je oko 4000 kućanstava koja u sezoni grijanja koriste drva za ogrjev te pri tome oko 40% kućanstava koristi tehnologij­e izgaranja s visokim emisijama čestica – istaknuo je Mecanović.

Vinkovčank­a Vjekoslava Pešec proslavila je 100. rođendan, a tijekom prigodnog rođendansk­og okupljanja u Gradskoj kavani Aurelia u Vinkovcima gradonačel­nik Ivan Bosančić darovao je baki Pešec cvijeće i poklone. Bila je ovo i prilika za okupljanje obitelji, ali i poziv novinarima kojima je baka Vjekoslava, govoreći o receptu za dug život, rekla kako su to slatki kolači i čaša crnog vina. Baka Vjekoslava ima troje djece, četvero unučadi i isto toliko praunučadi koje je često vodila na utakmice Cibalije, košarku, u grad… Voljela je plesti, čitati, a sa suprugom Antunom, koji je preminuo prije 35 godina, bila je redoviti posjetitel­j raznih društvenih događanja u Vinkovcima. Najstarija je članica ribolovnog društva Priroda iz Vinkovaca.

 ??  ?? Analiza je pokazala da kućanstva u godišnjoj emisiji čestica imaju četiri puta veći doprinos od industrijs­kih postrojenj­a
Analiza je pokazala da kućanstva u godišnjoj emisiji čestica imaju četiri puta veći doprinos od industrijs­kih postrojenj­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia