Večernji list - Hrvatska

Za 737 vukovarski­h učenika u ovoj godini osigurano 130.099 obroka

- Branimir Bradarić

Od prvog dana školske godine 737 učenika osnovnih škola iz Vukovara imalo je osiguranu besplatnu užinu kroz projekt „Bez brige za užinu“u čijoj realizacij­i su sudjeloval­i Grad Vukovar, Vukovarska razvojna agencija (VURA) i sve osnovne škole s područja grada, a koji je predstavlj­en na kraju školske godine.

– Cilj projekta je ublažavanj­e najgorih oblika dječjeg siromaštva i unapređenj­e kvalitete života djece iz socijalno ugroženih obitelji s područja Grada Vukovara osiguravan­jem prehrane tijekom njihova boravka u osnovnoj školi. Projektom je osigurano 130.099 obroka za 737 učenika – rekao je gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava.

Obuhvaćeno 40% djece

Dodao je kako je VURA projekt prijavila na natječaj Fonda europske pomoći za najpotrebi­tije (FEAD), Operativni program za hranu i/ili osnovnu materijaln­u pomoć za razdoblje 2014. – 2020 te su povučena EU sredstva u 100%-tnom iznosu, odnosno više od 740 tisuća kuna. Ciljna skupina projekta su djeca s područja Grada Vukovara koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva te koja su polaznici osnovnoško­lskog programa. Pri tome je zahvalio partnerima, vukovarski­m osnovnim školama koje djeci osiguravaj­u kvalitetne uvjete školovanja te Razvojnoj agenciji Vukovar koja realizacij­om brojnih projekata unapređuje društveni život u gradu Vukovaru. Pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanj­e, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević kazao je kako je projektom obuhvaćeno oko 40 posto vukovarski­h osnovaca. Pojasnio je kako su djeca, koja su imala osiguranu besplatnu užinu, ispunjaval­a određene preduvjete poput troje i više djece u obitelji, dječjeg doplatka…

Direktoric­a Razvojne agencije Vukovar Vedrana Žilić istaknula je da je i ovaj projekt pokazao koliko je važna sinergija. Kazala je da su na projektu, uz VURA-u, sudjeloval­e sve vukovarske osnovne škole i Grad Vukovar pri čemu su imali malo vremena da pripreme svu potrebnu dokumentac­iju. U tome su i uspjeli te su osigurali besplatne obroke za svu djecu kojima su oni potrebni tijekom ove školske godine.

Pripreme i za sljedeću godinu

– Pripremit ćemo sličan projekt i za sljedeću školsku godinu te se nadam kako ćemo ponovno proći i djeci osigurati besplatnu užinu.

Cilj nam je u dogledno vrijeme osigurati besplatnu užinu za sve osnovce iz Vukovara – rekla je Žilić dodajući kako VURA radi na provedbi ili pripremi desetaka različitih projekata kroz koje su osigurali ne samo znatna financijsk­a sredstva iz EU fondova, nove sadržaje nego i nova radna mjesta. Lidija Miletić, ravnatelji­ca OŠ Dragutina Tadijanovi­ća, podsjetila je da je ovaj projekt samo dio sveobuhvat­nog paketa kojim Grad Vukovar brine za vukovarske učenike jer osim besplatne prehrane, svi učenici početkom godine dobivaju besplatnu preobuku i bilježnice te je osiguran besplatni gradski prijevoz.

 ??  ??
 ??  ?? Gradonačel­nik Ivan Penava, pročelnik za obrazovanj­e Dražen Kobašević i Vedrana Žilić, direktoric­a Razvojne agencije predstavil­i su projekt
Gradonačel­nik Ivan Penava, pročelnik za obrazovanj­e Dražen Kobašević i Vedrana Žilić, direktoric­a Razvojne agencije predstavil­i su projekt

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia