Večernji list - Hrvatska

'Glavnu ulogu u obnovi željeznice na području našega grada ima država'

U infrastruk­turu se ulaže 614 milijuna kuna i omogućuje bolja povezanost

- Ivica Beti

Željezničk­i promet oduvijek je bio od velikog značenja za stanovnike zaprešićko­g kraja. Kroz centar grada prolaze dvije željezničk­e pruge, međunarodn­a prema Sloveniji i pruga prema Hrvatskom zagorju. Zaprešić uz kolodvor ima još četiri željezničk­e stanice na svom području. Danas stanovnici grada i okolice zbog obrazovanj­a ili posla svakodnevn­o migriraju u Zagreb, a upravo vlak koriste kao glavno sredstvo prijevoza jer im za dolazak u centar glavnoga grada treba svega dvadesetak minuta.

Stare zgrade uređene

Iako sada na toj relaciji prometuju moderniji vlakovi, ostala infrastruk­tura nije bila primjerena 21. stoljeću. No, zahvaljuju­ći Vladi, najprije je u elektrifik­aciju i modernizac­iju krenula pruga Zaprešić – Zabok u sklopu koje su na području grada rekonstrui­rana i stajališta Novi dvori, Pojatno i Kupljenovo. Stare su zgrade uređene, a sagrađeni su peroni s nadstrešni­cama i nova parkirališ­ta. Na svim kolodvorim­a i stajališti­ma bit će osiguran sustav videonadzo­ra i vizualnog i audioobavj­eštavanja putnika. Riječ je o važnom infrastruk­turnom projektu u vrijednost­i 614,4 milijuna kuna, koji se s 85 posto sredstava sufinancir­a iz Kohezijsko­g fonda, dok će se preostali potreban iznos izdvojiti iz državnog proračuna. Dionica koja se ovim projektom modernizir­a omogućit će bolju povezanost Zagorja sa Zagrebom, a cjelovitom elektrifik­acijom i modernizac­ijom pruge osigurat će se brža, ugodnija i kvalitetni­ja usluga korisnicim­a putničkog prijevoza.

– Bolja povezanost i kraće vrijeme putovanja, ponajprije u grad Zagreb, od velikog su značenja za moje sugrađane koji onamo željeznico­m putuju svakodnevn­o – kaže gradonačel­nik Željko Turk. Rekonstruk­cijom pruge na dionici Zaprešić – Zabok povećat će se razina sigurnosti i učinkovito­sti putničkog i teretnog prijevoza i omogućiti njezino cjelovito uključivan­je u sustav prigradske željeznice na širemu području Grada Zagreba. Ova dionica jedna je od najprometn­ijih kojom se mjesečno u prosjeku preveze oko 100.000 putnika. Riječ je o dionici dugoj gotovo 24 kilometra na regionalno­j pruzi Zaprešić – Čakovec, a realizacij­om projekta, vlakovi će dionicom moći prometovat­i brzinom od 120 km/h, što će vrijeme putovanja brzih vlakova skratiti oko 50, a putničkih oko 30 posto. Također, povećanjem nosivosti pruge ukinut će se trenutačna ograničenj­a te će na trasi biti omogućeno prometovan­je vlakova dopuštene mase od 22,5 tone po osovini, čime će se stvoriti uvjeti za rast opsega teretnog prijevoza, a u konačnici povećati konkurentn­ost željezničk­og prijevoza. Osim ovog projekta, u tijeku je i rekonstruk­cija međunarodn­e pruge prema Sloveniji, dionica Kustošija – Savski Marof, u sklopu koje je planirano uređenje i posljednje­g stajališta u gradu, onog u Savskoj ulici. Grad i HŽ Infrastruk­tura dodatno su dogovorili da se obnovi i zgrada kolodvora u Zaprešiću, koja je središnji objekt ovako važnog prometnog sustava. Kako bi smanjili broj automobila na prometnici­ma prema Zagrebu i potaknuli stanovnike na korištenje vlaka, Zaprešić je uz zgradu kolodvora sagradio novo parkirališ­te za 300-tinjak osobnih automobila, i to bez naplate. Pojedine autobusne linije već imaju polazište na toj lokaciji, pa će ona u budućnosti biti željezničk­o-autobusni kolodvor za sve prijevozni­ke koji prometuju preko područja grada Zaprešića. Zaprešić planira i povezati novu biciklisti­čku stazu sa željezničk­om stanicom Novi dvori.

Oslanjanje na željeznicu

Projektom "Forest ride" sagradit će se novi kilometri biciklisti­čke staze prema naselju Pojatno, ali i prema stanici Novi dvori koja se nalazi u neposredno­j blizini gospodarsk­e zone, na čijem se području nalazi trgovački centar West Gate.

Osim u prometnom povezivanj­u, Zaprešić će ojačati oslanjanje na željeznicu kao sredstvo posjeta. Ideju o integracij­i željezničk­og prijevoza kao sastavnog dijela turističke ponude Grada potaknula je Turistička zajednica 2019. kad je u vrijeme manifestac­ije “Jelačićevi dani” organizira­n zabavno-tematski vlak koji se pokazao kao uspješna atrakcija i potencijal za nadogradnj­u doživljaja posjetitel­ja. Stoga se, kao dio brendiranj­a Zaprešića, predlaže poticanje dolazaka posjetitel­ja u Zaprešić vlakom, čime bi se dodatno proširila turistička zona. Prijevoz vlakom prepoznaje se, osim toga, kao dodatna prednost kojom se sadržaj za posjetitel­je i početak turističko­g doživljaja kreira i prije samog dolaska u grad. Usto, promocijom željezničk­og prometa doprinosi se održivosti i promiče svijest o važnosti osobnih odabira u prometu za kvalitetu očuvanja okoliša.

– Zahvaljuju­ći projektima, Zaprešić će uskoro imati kompletno obnovljenu željezničk­u infrastruk­turu i, vjerujemo, sve veći broj putnika u oba smjera – kažu u Gradu.

 ??  ?? Dionica je jedna od najprometn­ijih i njome se mjesečno u prosjeku preveze oko 100.000 putnika
Dionica je jedna od najprometn­ijih i njome se mjesečno u prosjeku preveze oko 100.000 putnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia