Večernji list - Hrvatska

Sljedeći je slikar Vjekoslav Karas, a očekuju se i Tesla, Vaništa i Goldstein

-

(na slici gore) Sve je počelo s Miroslavom Krležom (dolje), uslijedili su Dragojla Jarnević i Slavko Mihalić, a Lesiću u novim muralima pomaže i karlovački eksperimen­talni slikar Dalibor Juras da se na zgradama u blizini Krleže nađu i tri karlovačka dečka, njegovi prijatelji koje je iznimno cijenio; slikar Josip Vaništa, književni teoretičar Stanko Lasić i političar, povjesniča­r i scenarist Slavko Goldstein. Puno je osoba iz povijesti koje smo zaboravili, a zaslužuju biti dio ove priče – dodao je dr. Žunić.

A njihove ideje vrlo predano na zidove prenose umjetnik Leonard Lesić, koji je sam napravio i to dva puta, Miroslava Krležu, da bi poslije dobio pomoć u Daliboru Jurasu, karlovačko­m eksperimen­talnom slikaru.

– Sada smo već uigran tim koji u tjedan dana oslika mural na zidu. Istina, najvažnija je priprema, skica na zidu, proučavanj­e osobe, tako da od ideje do realizacij­e prođe i mjesec dana. Ja sam radio skicu za Dragojlu, Leo za Slavka.

Uz Dragojlu smo naslikali brdo Okić jer smo pročitali da se na to brdo popela bosa, čime je povijest bilježi i kao prvu hrvatsku alpinistic­u – kaže Dalibor Juras. Izabrali su i napisali i citate iz njihovih djela. Pored Dragojle citat je ispisan čak i njezinim rukopisom.

Jedinstven­a gradska akcija

Murali u Karlovcu i drugim dijelovima županije žive kroz umjetnost Leonarda Lesića koji je oslikavao zidove i u Ozlju, Dugoj Resi, Zadru, Opuzenu, a prije nekoliko godina radio je i na muralu na jednoj školi u Londonu...

– Murali su odličan način da se po gradovima pričaju priče, čak i da se mijenjaju s vremenom. Ova ideja s poznatim osobama je doista jedinstven­a i raduju nas mogući novi projekti – zaključio je Leonard Lesić.

 ??  ?? AUTOR MURALA JE LEONARD LESIĆ
AUTOR MURALA JE LEONARD LESIĆ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia