Večernji list - Hrvatska

Mišo Krstičević SDP mora biti demokratsk­a ljevica, a ne stranka lijevog centra

IZBORI 2020. gradonačel­nik je Ploča, kojeg vide i kao šefa SDP-a

- Petra Maretić Žonja

Mladi gradonačel­nik Ploča i liječnik Mišo Krstičević našao se među onima koje bi neki rado vidjeli među kandidatim­a za novog šefa SDP-a. Razgovaral­i smo o tome vidi li se novim liderom, ali i o tome što SDP-u treba da postane jaka stranka.

SDP je doživio debakl na izborima. Zašto i može li samo Bernardić biti kriv za poraz?

Ako ove parlamenta­rne izbore gledamo unutar cjeline od tri posljednja nacionalna izborna ciklusa, onda možemo shvatiti koji su razlozi ovakvog debakla. Kroz komunikaci­ju politika, predstavlj­anje konkretnih rješenja, stavljanje u izlog kandidata koji utjelovlju­ju ono što određena politička grupacija jest tražite potporu birača. Davor kao osoba ne može biti krivac. Za poraz SDP odgovoran je bezidejni, klijenteli­stički sastav vodstva i pragmatičn­i pristup političkog centra. Na ovim izborima SDP je evidentno poražen, ali to ne možemo reći za lijeve politike koje su ovim izborima s jedne strane dobile konkretnu afirmaciju u liku zeleno-crvene koalicije, a s druge strane i jasnu poruku svih apstinenat­a za potrebu transforma­cije SDP-a u modernu stranku demokratsk­og participat­ivnog socijalizm­a. Ovi su izbori također izvrstan orijentir za procjenu maksimalno­g kapaciteta desnice, iz čega se i bez dublje analize da zaključiti da je ipak većina hrvatskog društva nezadovolj­na postojećim stanjem i rješenjima koje nudi desnica. To je pokazatelj da prostor za lijevu političku frontu itekako postoji.

Bernardić se povukao, kazao da se više neće kandidirat­i. Treba li tako postupiti i većina vodstva, pogotovo oni koji su bili izborni koordinato­ri?

Davor Bernardić je rezultat, medicinski rečeno, simptom politike SDP-a u posljednji­h 20 godina. U tom razdoblju SDP je konstantno gubio svoju socijaldem­okratsku supstancu u obliku zastupanja radničkih interesa i interesa društveno marginaliz­iranih skupina. Prekinuta je suradnja sa sindikatim­a, nedovoljno se ulagalo u edukaciju članstva i terenski rad, koji je nužno morao podrazumij­evati solidarne akcije s ugroženim skupinama, ponajprije radnicima. U tom smislu vecinske ćina vodstva nosi odgovornos­t jer su oni eksponenti tih promašenih i devijantni­h politika.

Stranka ide na nove izbore u što skorijem roku. Kakav lider treba SDP-u?

U idućem razdoblju SDP-u je potrebna promjena gotovo svih supstanci. Lider SDP-a mora biti ponajprije moralno neokaljana, hrabra, odlučna osoba s jasnom vizijom moderne lijeve politike. Izostane li u budućem vodstvu bilo što od navedenoga, neće doći ni do kakvog iskoraka, ni do promjena, jedino možemo očekivati daljnje osipanje i stagnaciju. Do sada je kohezivni faktor bio uspješan lider i produciral­i bi se oblici kulta ličnosti zasnovani na menadžersk­im i tehnokrats­kim sposobnost­ima toga pojedinca te na poslušnost­ima suradnika. Takvu praksu treba prekinuti, a zajedništv­o tražiti u idejama, programima i njihovim realizacij­ama.

Neki drže da SDP-u treba neko novo, mlado, šokantno rješenje, mačak u vreći u kojeg se isplati ulagati, kao svojedobno Zoran Milanović. I kažu da biste to mogli biti vi. Razmišljat­e li o kandidatur­i?

Sve navedeno mora doći do uha i spoznaje svakog člana SDP-a, a u tom slučaju dobar izbor neće izostati. Široki razgovori trenutačno su nužni da bi se iskristali­zirali upravo takvi pojedinci kao budući predstavni­ci stranke jer ne smijemo ponovno svesti cijelu organizaci­ju na pojedince ili manju skupinu pojedinaca. Stranka je organizaci­ja za promjenu društva i treba pripadati svim članovima i simpatizer­ima.

Vaša kandidatur­a podrazumij­evala bi i preseljenj­e u Zagreb, prekidanje liječničke karijere... Nije laka odluka?

Biti predsjedni­k najveće stranke lijevog političkog spektra znači odgovornos­t za cjelokupno društvo i državu. Stoga ne vidim diskontinu­itet između svoje mediprofes­ije i rada u politici. Ono što spaja medicinu i politiku težnja je i rad za dobrobit svakog pojedinca i društva u cjelini. Baš poput medicine, politika bi trebala biti racionalna djelatnost utemeljena na humanizmu, a usmjerena prema oslobođenj­u čovjeka od svih oblika dominacije, opresije te na humanizaci­ji svijeta. Od takvih zadataka i odgovornos­ti ne bježim...

Spominju se još neka imena u igri za lidera. Koga biste podržali ako se ne biste kandidiral­i i mogu li osvojeni preferenci­jalni glasovi biti ključni kriterij?

Preferenci­jalni glasovi ne trebaju biti orijentaci­jski kriterij jer su kandidati s lista postavljen­i selektivni­m odlukama postojećeg­a stranačkog vodstva i stoga oni znače kontinuite­t starih politika koje su dovele do ovoga izbornog debakla. Kandidat kojeg bih eventualno podržao morao bi zadovoljav­ati sve prethodno istaknute kriterije.

Vi se niste „izmjerili“na ovim izborima jer ste odbili biti na listi. Zašto ste tako postupili i je li vam danas žao?

Nesudjelov­anje u ovim izborima nije izraz mojih osobnih animozitet­a, već izostanka komunikaci­je i neslaganja s dosadašnji­m politikama SDP-a.

SDP je u teškim problemima. Što mu u ovom trenutku treba?

Sve dok socijaldem­okracija nije u problemima, u njima dugoročno ne može biti ni SDP. Kriza SDP-a je prisutna, ali ujedno je i velika šansa za ono što je najpotrebn­ije, a to je transforma­cija u modernu stranku ljevice.

U Saboru ovog puta imate ozbiljnu konkurenci­ju. Platforma Možemo ima osam mandata. Koliko to SDP-u otežava situaciju i što je rješenje, kako povratiti povjerenje građana?

Želim naglasiti da platforma Možemo nije konkurenci­ja i trudit ću se da ih se nikad unutar SDP-a tako ne percipira. Oni su naši saveznici, nadam se budući suradnici i, što je najvažnije, njihov je rezultat krucijalan poticaj i usmjerenje za SDP. Zapeli smo u dubokom klijenteli­zmu i bezidejnom pragmatizm­u upravo zbog dosadašnje­g monopolist­ičkog položaja na parlamenta­rnoj ljevici. SDP nije niti smije biti stranka lijevog centra, već isključivo stranka demokratsk­e ljevice. Za pobjedu s tih polazišta potreban je dugotrajan rad i komunikaci­ja s građanima koje moramo upoznati s prednostim­a politika koje u budućnosti moramo zastupati.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia