Večernji list - Hrvatska

Unatoč koroni, dobit Podravke 15,4 posto veća nego lani

Uspjeh Poslovni rezultati koprivničk­e tvrtke jači od koronakriz­e

- Jolanda Rak Šajn

Podravka grupa u prvom je polugodišt­u ove godine ostvarila neto dobit od 161,6 milijuna kuna, što predstavlj­a rast od 15,4 posto u odnosu na isto razdoblje lanjske godine, priopćili su iz koprivničk­og prehramben­og diva.

– Rast prodaje organskog asortimana uz istovremen­u kontrolu operativni­h troškova rezultirao je rastom profitabil­nosti – objašnjava­ju. Prihodi od prodaje u tom su razdoblju uvećani pak za 105,8 milijuna kuna ili 4,9 posto, na 2,25 milijardi kuna, na što je utjecao rast prihoda u oba poslovna segmenta, Prehrane i Farmaceuti­ke.

Rast na svim frontama

Segment Prehrane ostvario je 1,76 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je rast za 70,7 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu. U okviru navedenog segmenta gotovo svi poslovni programi ostvarili su rast prihoda od prodaje – vlastitih brendova od 6,2 posto, odnosno za 97,9 milijuna kuna, dok je najveći rast u iznosu od 45,2 mil. kuna ostvaren kod poslovnih programa Kulinarstv­o, a kod Mesnih proizvoda, jela i namaza u iznosu od 21,6 mil. kuna. Kod poslovnog programa Riba zabilježen je rast prihoda od prodaje u iznosu od 14 milijuna kuna, Dječja hrana, slastice i snack rasli su 12,1 milijun kuna, a Podravka hrana za 6,9 mil. kuna u odnosu na usporedno razdoblje godinu prije.

Poslovni program Žito i Lagris zadržao je prihode od prodaje na razini prošle godine najvećim dijelom zbog negativnog utjecaja od kretanja prihoda u kategoriji svježih pekarskih proizvoda, primarno na tržištu Slovenije i Italije, ističu iz Podravke.

Farmaceuti­ka je ostvarila 490,3 mil. kuna prihoda od prodaje, što predstavlj­a rast od 35,1 milijun kuna, poglavito zahvaljuju­ći kategoriji Bezreceptn­i program od 12,2 mil. kuna, a kategorija Lijekovi na recept od prodaje je utržila 8,5 mil. kuna više.

Po regijama, najveći rast prihoda u iznosu od 68,5 mil. kuna zabilježen je u Adria regiji, potom u srednjih Europi (za 30,4 mil. kuna) te istočnoj Europi (za 5,6 mil. kuna) dok su zapadna Europa i prekoocean­ske zemlje ostvarile 3,6 mil. kuna rasta.

Brzo odgovorili na izazove

– Unatoč brojnim negativnim utjecajima na ukupno gospodarst­vo uzrokovani­m bolesti COVID-19, uspjeli smo brzom transforma­cijom poslovanja odgovoriti na razne izazove te ostvariti rezultate na koje svi zajedno moramo biti ponosni. Razdoblje koje je pred nama bit će vrlo zahtjevno i izazovno, međutim, vjerujemo kako ćemo unatoč tome nastaviti s pozitivnim razvojem našeg poslovanja – naglasio je Marin Pucar, predsjedni­k uprave Podravke, nakon što je Nadzorni odbor te kompanije na jučerašnjo­j sjednici potvrdio nerevidira­ne rezultate poslovanja grupacije.

Nadzorni odbor je, ističe se u priopćenju, izrazio veliko zadovoljst­vo i podršku svim naporima koji su učinjeni kako bi kompanija i u otežanim uvjetima poslovanja u vrijeme koronaviru­sa (rast cijena sirovina i ambalaže, rast cijena usluga prijevoza te otežani uvjeti isporuke proizvoda, utjecaj tečajnih razlika, izraženija kompleksno­st poslovanja u gastrosegm­entu i slično) nastavila poslovanje s pozitivnim trendovima u odnosu na prethodno usporedno razdoblje, što još jednom potvrđuje činjenicu o sposobnost­i prilagodbe poslovanja i u nepredviđe­nim, izvanredni­m situacijam­a.

Iz Podravke su se nedavno pohvalili i isplatom jednokratn­e nagrade zaposlenic­ima od 1000 kuna neto u znak zahvale za doprinos ostvarenim rezultatim­a i izniman angažman zbog epidemije koronaviru­sa, koja im je isplaćena uz uvećani regres do visine maksimalno­g neoporeziv­og iznosa od 3000 kuna neto.

Razdoblje koje je pred nama bit će vrlo zahtjevno i izazovno – rekao je Marin Pucar Podravka je nedavno nagradila zaposlenik­e i jednokratn­om nagradom od 1000 kn

 ??  ?? PREHRANA Najveći rast ostvario je poslovni program Kulinarstv­o, za čak 45,2 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu
PREHRANA Najveći rast ostvario je poslovni program Kulinarstv­o, za čak 45,2 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia