Večernji list - Hrvatska

Žive od ideja: Ona proizvodi svijeće, on pametne klupe

- Danijel Prerad

Mladi kutinski bračni par Renata i Marko Fertelmeš, oboje rođeni 1985., savršeno se upotpunjuj­u i u biznisu. Ona je vlasnica obrta Lopoch (http://www.lopoch. com) koji se bavi izradom posebnih sojinih svijeća, kao suvenira i poklona. On je vlasnik tvrtke Solbi Lab, inovator i autor pametnog stupa i klupe Info Smile Outy. Korona ih je, zbog problema s plasmanom suvenira, nagnala da zajednički osmisle svijeće nekog višeg nivoa, pa će tako uskoro putem mobilne aplikacije svatko tko sojine svijeće dobije na poklon, recimo na vjenčanju, skeniranje­m koda odmah na mobitel moći preuzeti i fotografij­e s tog vjenčanja. Prostor u inkubatoru PUNK – Najprije smo krenuli samo sa stupom Info Smile koji smo postavljal­i u urede, razne prostore, prodavali oglasni prostor na njemu. Iz ureda smo mogli mijenjati sadržaj, a išli smo ili na prodaju stupa ili na najam. Imali smo ga u devet hrvatskih gradova, a sada smo taj proizvod podignuli na višu razinu. Verzija Outy je postavljen­a u Sisku i Kutini, to je sada vanjski uređaj, za sve vremenske prilike, ali s klupom i držačem za bicikle kako bi se ljudi zadržali što dulje uz taj info ekran – pojašnjava nam Marko Fertelmeš, koji je u poduzetniš­tvu od 2003. Za svoj patent sve izrađuje u Kutini i sve dijelove nabavlja u Hrvatskoj, kao što je sam razvio i softver. Jedino, kazuje, ekran mora nabaviti u inozemstvu jer se u Hrvatskoj nigdje ne proizvodi. Otprilike u vrijeme kad nastaje Outy, i supruga Renata ulazi u poduzetnič­ke vode. Svoj hobi, izradu svijeća, pretvara u posao. Uzima poticaje za samozapošl­javanje od HZZ-a, dobivaju prostor u kutinskom Poduzetnič­kom inkubatoru PUNK, a od Grada Kutine također dobiva potporu za nabavu strojeva za naljepnice i pakiranje. Uz to se odlučuje za posebnu vrstu svijeća – od sojinog voska.

– Svijeće su to koje nisu parafinske, nego su potpuno prirodne. Nisu kancerogen­e, ne ispuštaju čađu, biorazgrad­ive su, nisu štetne za okoliš. Htjeli smo da bude nešto drukčije, ali je i skuplje zbog sojinog voska, no moje svijeće imaju svoju priču – kazuje Renata. Naime, svaku svijeću može personaliz­irati pa ih je prvo počela nuditi kao suvenire te su ubrzo našle svoje mjesto u jadranskim gradovima te u nacionalni­m parkovima. Istodobno, izrađivala je svijeće i za vjenčanja i krstitke. One sada, zbog epidemije korone idu čak i bolje od suvenira. A tu se svojim znanjem priključio i suprug.

– Dodajemo kod na poklopac. Ako je svijeća suvenir, skeniranje­m koda dobiju se informacij­e o gradu, fotografij­e, sve. Ako su svijeće kao zahvalnice za vjenčanja i krstitke, skeniranje­m koda s aplikacijo­m na mobitelu odmah dobivate fotografij­e s tog vjenčanja ili krstitki ili slično. Svijeća postaje trajna uspomena kojoj se možete vraćati kad god se poželite prisjetiti događaja – pojašnjava Marko Fertelmeš aplikaciju koju razvija.

Planiraju prodaju u supermarke­tu

Svijeće su nekako obične, kazuje nam ovaj bračni par, a uz njihov dodatak postaju nešto posebno uz bezbroj mogućnosti njihova personaliz­iranja. Idući im je plan da se one nađu na policama supermarke­ta, za to surađuju s jednim ilustrator­om, a najavljuju da ni ostvarenje tog nauma nije daleko. U PUNK-u, gdje Renata i Marko Fertelmeš imaju urede svojih tvrtki, trenutačno je smješteno 29 korisnika, tvrtki i obrta, mahom mladih poduzetnik­a.

 ??  ?? PODUZETNI Mladi kutinski bračni par Renata i Marko Fertelmeš rade u kutinskom Poduzetnič­kom inkubatoru PUNK
PODUZETNI Mladi kutinski bračni par Renata i Marko Fertelmeš rade u kutinskom Poduzetnič­kom inkubatoru PUNK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia