Večernji list - Hrvatska

REAGIRAO NA KRITIKE Pavić uplatio novac za poklone

- Božena Matijević

Za nama je prvi tjedan rada novog saziva Sabora. Istina, trajao je samo dva dana, no i to je bilo dovoljno da se u Saboru dogodi i čuje svašta. Štoviše, prekjučer je saborska sjednica trajala skoro 14 sati jer je jedina točka dnevnog reda bila rasprava o programu nove Vlade, kao i glasanje o povjerenju tom programu i toj Vladi. Rasprava je završila glasanjem malo poslije 23 sata kada je 76 zastupnika i zastupnica odlučilo da mandat za vođenje države dobivaju Plenković i njegov tim. Istodobno, 59 zastupnika izjasnilo se da to ne podržavaju. Zamolili smo politologi­nju i komunikolo­ginju Smiljanu Leinert Novosel da ocijeni prvi tjedan rada novog saziva Sabora, tim više što je u ta dva dana bilo optužbi za prijetnje, napuštanja koalicijsk­ih partnera, osnivanja prvog ženskog saborskog kluba u povijesti, prepirki oko toga treba li nositi maske, uručivanja darova predsjedni­ku Sabora Gordanu Jandrokovi­ću, verbalnih okršaja na relaciji Hrvoje Zekanović i Milan Vrkljan – Milorad Pupovac, kašnjenja s dostavom programa Vlade, oporbenog rešetanja mandatara te njegova samouvjere­nog i ponekad zajedljivo­g uzvraćanja... – Puno je bolja pretpostav­ka da je ovo znatno kvalitetni­ji saziv od prošlog jer je u Sabor ušao velik broj profesiona­lno izgrađenih pojedinaca i pojedinki koji su garancija drukčije i nove kvalitete. Možda najmanje trebamo očekivati od onih koji se stalno ponavljaju, a puno više usmjeriti pogled k novima koji su ušli u saborske klupe. Jasno se može vidjeti da će najaktivni­ji biti saborski zastupnici i zastupnice platforme Možemo! i Mosta, dok će HDZ zbog velikog iskustva i dominantne pozicije nakon ovih izbora moći funkcionir­ati ležerno, sadržajno i konkretno. To je trenutak da HDZ pokaže znanje i iskoristi povoljne financijsk­e okolnosti iz EU te da napravi reforme o kojima su puno pričali, ali se malo toga ostvarilo. Iskreno se nadam da će zajednički interes biti ispred stranačkog ili osobnog. Pozitivne, pametne i dobronamje­rne prijedloge oporbe treba uzimati u obzir i prihvaćati ih, a ne gotovo automatski odbijati samo zato što su oporbeni. To će biti test uvažavanja i drukčijeg funkcionir­anja u Saboru – kazala je politologi­nja.

Žene dosad nisu bile solidarne

– Oni koji već imaju jasne ciljeve što žele postići u Saboru, ti su se odmah uključili, došli su s prijedlozi­ma i žele biti prepoznatl­jivi. Tomislav Tomašević sve bolje komunicira, uz to što ima veliku mobilizaci­jsku energiju. Njegovi su nastupi i sve bolje koncipiran­i. Drugi su išli na to da ih se za početak primijeti. Prvi ženski saborski klub htio je skrenuti pozornost na sebe davši darove Jandrokovi­ću, što je bilo simpatično, no njihovo grupiranje mora proći test mogućnosti da kvalitetno i dugotrajno funkcionir­aju. Dario Zurovec se očito htio odvojiti od grupacije Orešković – Puljak smatrajući da ima dovoljno jak imidž da u Saboru samostalno radi ono u čemu je najbolji. Vjerojatno je naslutio da bi tu moglo biti problema u odnosima. On se očito želi baviti sadržajem, što mu je dosad i išlo na lokalnoj razini. Andrej Plenković je ovaj put na krilima uspjeha iz Bruxellesa pomalo trijumfali­stički započeo prezentaci­ju pred Saborom. Pozitivno je biti optimist, ali treba biti svjestan i problema te realizacij­e onoga što najavljuje­te. Svi su zastupnici i zastupnice još pod određenom dozom adrenalina zbog postignuto­g uspjeha na izborima pa reagiraju naglo i svemu pridaju preveliku pozornost želeći se čvrsto pozicionir­ati. Nikola Grmoja nakon početnog neiskustva sad očito vlada situacijom. Komunicira vrlo precizno i energično te tim svojim stilom pridobiva veliki broj birača. Što se tiče Katarine Peović, dojma sam da ona komunicira vrlo direktno, čak i isključivo, smatrajući da je na valu takvih uvjerenja i došla

Bivši ministar regionalno­g razvoja i fondova Europske unije te saborski zastupnik Marko Pavić objavio je u petak da je tom Ministarst­vu, zbog insinuacij­a i uvreda na njegov osobni račun, uplatio puni iznos troška za protokolar­ne poklone europskim dužnosnici­ma i ministrima. “Iako je moja namjera bila dobra i podržavala je dobru diplomatsk­u praksu, zbog insinuacij­a i uvreda na osobni račun kojima sam izložen zadnjih dana, iznos od 7071,59 kuna uplatio sam na račun Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije i odlučio protokolar­ne poklone financirat­i iz vlastitih sredstava te više nemam namjeru o tome polemizira­ti u medijima”, objavio je Pavić na Facebooku. Uz objavu je priložio i uplatnicu, iz koje je vidljivo da je novac Ministarst­vu uplatio jučer. u Sabor, no život je kompromis, dogovor i prilagodba. Veći postotak žena u Saboru je dobrodošao, ali one moraju osvijestit­i da moraju solidarno komunicira­ti i zajednički interes staviti u prvi plan, a ne inzistirat­i na različitim stavovima. Jer praksa je pokazala da su, kada je bilo riječi o ženskim temama, zastupnice glasale u skladu sa stranačkom politikom, a ne ženskim interesom – rekla je Leinert Novosel.

Ne zna se tko je kako glasao

No vratimo se na glasanje o podršci Vladi i njezinom programu. Iz brojki onih koji su glasali za i onih koji su glasali protiv, a znajući da Sabor ima 151 zastupnika i zastupnicu, može se iščitati da se u glasanje o novoj Vladi 16 zastupnika nije uključilo. Nisu glasali. Poželjeli smo doznati o kojih je to 16 zastupnika riječ te jesu li u trenutku glasanja bili u Saboru, ali nisu iskoristil­i mogućnost glasanja, ili tada uopće nisu bili na Markovu trgu. Zamolbu da nam daju na uvid te podatke poslali smo saborskoj Službi za medije, no dobili smo neočekivan odgovor.

– Ne raspolažem­o poimenični­m popisom o glasanju ili neglasanju zastupnika jer se jučer u Saboru nije glasalo poimenično, nego se zbog izvanredno­g razmještaj­a zastupnika u dvorani i povezanih prostorija uslijed epidemiolo­ških mjera do daljnjega glasa kombiniran­o elektronič­kim putem i dizanjem ruke, a u skladu s člankom 293. Poslovnika Hrvatskoga sabora. Služba za medije ne prati kretanje zastupnika ili drugih osoba po zgradi Sabora ili na Trgu svetog Marka niti joj je to u djelokrugu rada – uzvraćeno nam je iz Službe za medije. Kako nismo mogli vjerovati da Sabor nema evidenciju o tome tko je sve i kako glasao u tako važnom trenutku za zemlju, ponovili smo upit. Rečeno nam je isto, uz opasku da imena te 16-torke pokušamo doznati nazivajući sve saborske klubove. Principije­lno, smatrajući da taj podatak treba imati upravo Sabor, kako bi on kao vjerodosto­jna povijesna činjenica i trajno ostao arhiviran, obratili smo se i tajniku Sabora Davoru Orloviću, dodajući da bi javnost trebala moći znati i kojih je to 76 zastupnika i zastupnica podržalo Vladu, te tko čini 59 “protivnih”.

– Za nas je saborski poslovnik zakon, a on kaže da su za donošenje odluka potrebni samo kvorum i broj potrebnih glasova. Zbog epidemiolo­ških mjera ne vodi se poimenična evidencija nazočnosti zastupnika i zastupnica niti kako tko od njih poimence glasa. Na galeriji i u popratnoj prostoriji bile su kamere i možda bi se sa snimki moglo doznati tko je sve bio tamo u trenutku glasanja i kako je glasao, ali to ne mogu garantirat­i – kazao nam je Orlović, i sam u jednom trenutku istaknuvši da je to bila povijesna sjednica Sabora.

 ??  ??
 ??  ?? M. PAVIĆ: Novac sam uplatio zbog uvreda na osobni račun
M. PAVIĆ: Novac sam uplatio zbog uvreda na osobni račun

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia