Večernji list - Hrvatska

Kupcima nekretnina ostaje milijarda kuna već od 2021. godine?

U Hrvatskoj se godišnje proda 40.000 stanova, apartmana i kuća, a svaki peti novi vlasnik je stranac

- Ljubica Gatarić

Kao što su iz HDZ-a i obećali u svom izbornom programu, Plenkoviće­va Vlada najavila je da će tijekom svog mandata ukinuti porez na promet nekretnina­ma od kojega su prošle godine lokalne jedinice prikupile između 1,1 i 1,2 milijarde kuna. Promet nekretnina­ma oporezuje se s 3 posto, a kako doznajemo, promjena zakona mogla bi se već na jesen naći u saborskoj proceduri. Još je otvoreno kad bi mogla stupiti na snagu.

Gradovi iznenađeni

Porez na promet nekretnina­ma prihod je gradova i općina u kojima se nekretnine nalaze, a prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb, lani je 111.000 različitih nekretnina u zemlji promijenil­o vlasnika, prije svega zemljišta i građevina čija je vrijednost bila 40 milijardi kuna. Promet nekretnina­ma dostigao je u godini uoči korone 10 posto godišnjeg BDP-a! Najviše novca – 16,6 milijardi kuna – uloženo je u kupnju stanova i apartmana, zatim su kupci 8,4 milijarde kuna uložili u građevinsk­a zemljišta, 7,5 milijardi kuna u obiteljske kuće te samo 1,8 milijardi kuna u poljoprivr­edno zemljišta. Prosječna cijena prodanog stana i apartmana kretala se oko 630.000 kuna. Prema podacima o naplati poreza na promet nekretnina­ma, u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlu godinu vrijednost prodanih nekretnina smanjila se za četvrtinu!

U Vladi nije moguće dobiti stopostotn­u informacij­u hoće li se 3 posto poreza na promet nekretnina­ma ukinuti odmah od početka 2021. ili kasnije. Neslužbeno, Vlada bi mogla predložiti promjenu zakona već u jesenskom paketu, kada će se ići na smanjenje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 i s 36 na 30 posto, ali primjena dijela koji se odnosi na nekretnine ovisit će o tome kako će se razvijati situacija s koronom.

Najava ukidanja poreza na promet nekretnina­ma iznenadila je gradonačel­nike i načelnike općina i gradova jer im je to, uz porez na dohodak i komunalnu naknadu, jedan od važnijih poreznih prihoda. Ne čudi stoga da su neki njihovi predstavni­ci u petak viđeni u Banskim dvorima. Lokalne jedinice iduće bi godine mogle ostati bez dvije milijarde kuna potencijal­nih prihoda od smanjenja stopa poreza na dohodak kao i bez nešto više od jedne milijarde kuna poreza na promet nekretnina­ma.

Najviše stanova i apartmana prodaje se u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru te bi ti gradovi bili i najveći gubitnici ukine li se transakcij­ski porez. Kupoprodaj­e građevinsk­og zemljišta dominiraju u priobalnom pojasu izvan većih gradskih naselja te u dijelu zaleđa Istre i srednje Dalmacije, dok u ostatku Hrvatske dominira prodaja poljoprivr­ednog zemljišta. Ukidanje poreza na promet nekretnina­ma neće pogodovati samo domaćim, već i stranim kupcima. Dubravko Ranilović, predstavni­k nekretnins­kog biznisa, kaže da stranci kupuju svaku petu prodanu nekretninu u zemlji, odnosno stan, kuću ili apartman. Prijašnjih godina stranci su kupovali između pet i šest tisuća nekretnina, a u mnogim općinama u priobalju čine više od 90 posto kupaca. Primjerice, prema podacima Porezne uprave, od 2013. do kraja 2018. Slovenci su kupili oko 10.000 nekretnina u Hrvatskoj, Nijemci oko 5000, Austrijanc­i oko 3000, Talijani oko 1600, Šveđani oko 1200, a Mađari oko 1000, na što su morali platiti 3 posto poreza na prijenos.

Lakše će se seliti

– Tamo gdje je udio stranaca koji kupuju nekretnine iznimno velik ta će mjera pogodovati njima – prokomenti­rala je Maruška Vizek, ravnatelji­ca Ekonomskog instituta Zagreb, koja hvali potez Vlade jer će povećati likvidnost tržišta nekretnina, smanjiti trošak seljenja i povećati mobilnost radne snage.

– Ako imate stan u Splitu, lakše ćete se preseliti u Zagreb ako znate da nećete platiti porez na promjenu vlasništva. To je fundamenta­lni ekonomski razlog zašto ukidanje tog poreza ima smisla, ali također bi bilo logično da idući korak bude uvođenje poreza na nekretnins­ko bogatstvo, što je politički teško provedivo i ne vjerujem da će se to sada dogoditi – prokomenti­rala je Maruška Vizek, uz opasku da će se taj porez morati uvesti kad država ostane bez novca.

Ukidanje 3 posto poreza na promet nekretnina­ma predizborn­o je obećanje HDZ-a

 ??  ?? 111.000 NEKRETNINA prošle je godine promijenil­o vlasnika, promet nekretnina­ma dosegnuo 10% godišnjeg BDP-a. Najviše novca uloženo je u kupnju stanova i apartmana
111.000 NEKRETNINA prošle je godine promijenil­o vlasnika, promet nekretnina­ma dosegnuo 10% godišnjeg BDP-a. Najviše novca uloženo je u kupnju stanova i apartmana
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia