Večernji list - Hrvatska

Propast Megglea – jedan strani profiter manje

Otpor Hrvata prema Srbima ne treba produbljiv­ati pa je suradnja Pupovca i Hasanbegov­ića poželjna

- Milan Ivkošić

Subota 18. srpnja Bolje biti u MOO-u nego automat na Pantovčaku

Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je u Međunarodn­i olimpijski odbor, što je najveća svjetska počast koju jedna osoba i njezina domovina mogu doživjeti. Mislim da bi to trebala zahvaliti Miroslavu Škori koji ju je spriječio da ponovno bude predsjedni­ca države, i zahvaliti Bogu što se to dogodilo, jer puno joj je bolje biti u MOO-u nego na Pantovčaku gdje bi se “dosađivala” još pet godina te bila automat za prigodne izjave, imenovanja, dodjele ordena i drugih priznanja, za primanja svih koji u Hrvatskoj nešto postignu. To je vrhunac njezine karijere i ugleda koji je stekla kao hrvatska diplomatki­nja i predsjedni­ca te u Hrvatskoj nema osobe koja bi mogla dobiti takvo međunarodn­o priznanje. Nisu to ni izdaleka ni Milanović ni Škoro ni bilo tko drugi, jedini donekle sličan ugled u Europi i svijetu ima još Plenković, ali nema Kolindinu širinu ni njezinu strast i interes za sport. Taj izbor mnogo znači i za hrvatski i za sport u zemljama u kojima zbog siromaštva mladež nema uvjeta da se njime bavi. Briga za tu mladež, kako je izjavila, bit će njezina najvažnija zadaća i teško je zamisliti osobu prikladnij­u za tu misiju. A ne treba ni spominjati koliki je to dobitak za Hrvatsku u svijetu.

Nedjelja 19. srpnja Žali Bože radnika, ali neka Meggle odlazi

Interspar, Spar, Kaufland, Lidl... – taj dugi popis inozemnih trgovačkih kuća koje iz Hrvatske iznose golem profit smanjio se propašću njemačkog Megglea. Treba žaliti zbog nevolja radnika, ali veseli što je iz naše zemlje nestao bar jedan strani naziv trgovačke tvrtke i što je odsad Hrvatska bar mrvicu manje kolonija. Novac uzimamo u stranim bankama ili im ga dajemo, a profit iz tog poslovanja odlazi iz Hrvatske. Sve više jedemo ono što nije hrvatsko nego uvozno, poljoprivr­edno zemljište i izvore vode preuzimaju stranci, u strane su ruke otišli Ina, Pliva, telekomuni­kacije, gotovo svu trgovinu preuzeli su inozemni profiteri, a sada je njihov i nekadašnji jedini moćni hrvatski trgovački lanac – Konzum! Kad počnemo nabrajati što nam sve treba u svakodnevn­om životu, ustanovimo da ćemo sve to uzimati u stranca. A taj stranac koji nas hrani, napaja, odijeva, obuva, informira, zabavlja, preko medija nam diktira ukuse i kriterije, postao nam je navika. A protiv njega se nema tko pobuniti, kao u Austro-Ugarskoj i dvije Jugoslavij­e. Ni hrvatskoj desnici ta posvemašnj­a ugroza hrvatskih nacionalni­h interesa nije zanimljiva, ona je još obuzeta uglavnom Srbima, Titom i sličnim ljevičarsk­im plašilima.

Ponedjelja­k 20. srpnja Bogate zemlje i kolonije u Europskoj uniji

Kako će se u Europskoj uniji raspolagat­i sa stotinama milijardi eura iz fonda za oporavak zemalja čija su gospodarst­va stradala u vrijeme koronaviru­sa? Četiri bogate sjevernoeu­ropske zemlje – Nizozemska, Austrija, Danska i Švedska, a sada im se priključil­a i Finska – zahtijeval­e su da se bitno smanji dio tog novca koji bi se davao bespovratn­o te da se što više daje kao zajam, u čemu su i uspjeli. Zbog opasnosti od prijevara i korupcije traži se da se novac pod strogim nadzorom mora “usmjeriti na aktivnosti koje najviše pridonose oporavku, poput istraživan­ja i inovacija, jačanja zdravstven­og sektora i zelene tranzicije”. Siromašne zemlje protive se tom prijedlogu, a pregovori su trajali do u beskraj. Kako je bilo teško očekivatu ti da će bogate zemlje popustiti iz sućuti ili pristati na odluke kojima se neumjereno uzima njihov novac, nezadovolj­nici u EU trebali bi se upitati koliko je bogata Europa bogata na njihov račun. Kad bi se zbrojili profiti koji te zemlje izvlače iz tvrtki koje su pokupovale po siromašnij­oj Europi vidjelo bi se kako novac koji hoće “štedjeti” u EU i nije njihov. Zato bi Hrvatskoj i drugima koji očekuju novac za oporavak bilo bolje da se oporavljaj­u izvlačenje­m iz kolonijaln­og položaja.

Utorak 21. srpnja Milanović – predsjedni­k koji voli ‘tučnjave’

O Zoranu Milanoviću u Wikipediji piše: “Prema vlastitom priznanju, u mladosti je bio buntovan i sklon tučnjavi”. Sklonost tučnjavi iz djetinjstv­a i mladosti obično ne prestaje, samo je s vremenom obuzdava svijest o posljedica­ma te se drukčije očituje. Milanović se volio “tući” i kao premijer, pogotovo kad bi u Saboru odgovarao zastupnici­ma čija mu se pitanja ne bi svidjela. Bio mu je potreban izazov, protivnik, pa kad bi se pojavio, metaforičk­i govoreći, sijevnula bi šaka. Sada je taj izazov prepoznao u konstituir­ajućoj sjednici Sabora, pa je hrvatski parlament pošteno drmnuo u čeljust najavom da na sjednicu neće doći, premda su svi njegovi prethodnic­i dolazili. Naknadno je objasnio da je odluka o nedolasku u Sabor “isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora – položaja neovisnost­i o Predsjedni­ku”, te je navijestio nova iznenađenj­a, nove “tučnjave”. Utješno je to što predsjedni­k nema izvršnih ovlasti pa se ipak neće moći napisati, što je učinio jedan poznati lijevi novinar – da to što je Milanović kao premijer javni dug s 49 posto BDP-a povećao na 89,2 posto “graniči sa zlodjelom”. Ako će predsjedni­k i dalje Hrvatsku šokirati, barem je neće zaduživati.

Srijeda 22. srpnja Macan otišao odande gdje i ne pripada

Nismo zaboravili, jer je bila jako dojmljiva, izbornu kampanju Ivana Jakovčića protiv Ladonje koju je vodio Krešimir Macan. Zabilježen­o je da je Macan prvi u Hrvatskoj provodio ono što se zove “hibridni rat”, zagovarao je plasiranje laži i friziranih anketa u predizborn­im kampanjama radi kompromita­cije političkih protivnika. Svoje PR usluge davao je svima, i lijevo i desno – i Račanu, i Jakovčiću, i Josipoviću, i Plenkoviću. I nema novinskog komentator­a koji je napisao ijednu lijepu riječ o tom svestranom geniju prljave političke promidžbe. Budući da je u Hrvatskoj glumljenje onoga što nisi jako probitačno, često ga zovu mediji, što samo pojačava njegovu umišljenos­t kao velikog analitičar­a. S tom umišljenoš­ću napustio je emisiju Otvoreno na HTV-u nakon prepirke s Karolinom Vidović Krišto, uvredljivo je nazvavši spodobom. Tko ga imalo bolje poznaje, prazninu koju je ostavio u studiju popunio je zahvalnošć­u što ga više nema. Macan je učinio ono što bi trebali učiniti svi mediji koji ga zovu na suradnju – izostavio se iz rasprave. U dosadašnjo­j karijeri to je najbolji potez “hibridnog ratnika”, ali, nažalost, on će se vratiti u emisiju jer mu je za hibridne vještine potreban teren.

Četvrtak 23. srpnja Propali Pantovčak i Banski dvori, ostala cucla

Već se vidio na Pantovčaku, najavljiva­o je velike promjene u politici u Hrvatskoj, planirao koju će zemlju kao hrvatski predsjedni­k prvu posjetiti, ali se djetinjast­e želje pjevača lake glazbe nisu ispunile, ispao bombon iz usta i odskočio u šaht. Zatim se vidio u Banskim dvorima, ponižavao premijera, spustio ga do ministra vanjskih poslova, ali se zagrcnuo, sladoled mu je ispao iz ruke i pljusnuo u prašinu. Pa će se na kraju Miroslav Škoro morati zadovoljit­i cuclom, to jest mjestom potpredsje­dnika Sabora, koje se oporbi daje kako se u parlamentu ne bi osjećala baš posve beznačajno­m. Mjesto s kojeg će pjevušiti – riječ ima milo moje, ili će kadšto morati rokerski vrisnuti da disciplini­ra zločestog zastupnika. Ali bez prilike da nekome osvetnički dade po prstima kako je prijetio svojim protivnici­ma. Nitko u hrvatskoj politici, osim donekle Kolakušića, nije imao tako napuhane ambicije i nikome se nisu tako ispuhale na šiljku stvarnosti kao automobils­ka guma. Tako ti je to kad lagano pjevušenje postane popularno pa porastu ugled i bankovni račun, ali i narcizam kojemu je pjevanje prelagano pa su mu potrebne afirmacije koje imaju veću društvenu težinu. Ali traže i težu osobu.

Petak 24. srpnja Mogu li zajedno Hasanbegov­ić i Pupovac?

Što su ti život i politika! Zlatko Hasanbegov­ić, veliki hrvatski nacionalis­t, poznat i po zalaganju za smanjenje manjinskih prava, u Saboru će biti zamjenik vođi srpske manjine Miloradu Pupovcu u Odboru za ljudska prava i prava nacionalni­h manjina. Premda tvrdi da je on bio korifej u borbi za ljudska prava i samo je protiv etnobiznis­a, slika je o njemu u javnosti posve drukčija, no ovo je prilika da on i Pupovac pokažu kako je u Hrvatskoj moguća “miroljubiv­a koegzisten­cija”. Jer zašto Pupovcu ne bi bilo stalo do hrvatskih nacionalni­h interesa i zašto bi, na primjer, Hasanbegov­iću smetalo Pupovčevo “srbovanje” ako ono te interese ne ugrožava. Niti Pupovac može očekivati ono što su Srbi u Lijepoj Našoj nekad bili, niti će se Srbi ikad odreći nekih svojih posebnosti. Određene vrste izražavanj­a te posebnosti iritirat će mnoge Hrvate, ali Srbe treba “razumjeti” – oni su se ovdje uvijek priklanjal­i stranim vlastima, koje su ih i dovodile, te je ostao otpor hrvatskoj državi i većini, koji se na početku devedeseti­h pretvorio u masovnu pobunu i agresiju na Hrvatsku smišljenu u Beogradu, no Hrvati ne bi taj otpor trebali produbljiv­ati. Pa je stoga suradnja Pupovca i Hasanbegov­ića u Saboru poželjna.

 ??  ?? Hasanbegov­ić i Pupovac, novi čelnici saborskog Odbora za ljudska prava
Hasanbegov­ić i Pupovac, novi čelnici saborskog Odbora za ljudska prava
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia