Večernji list - Hrvatska

Zašto je paketu mjera za spas gospodarst­va Europske unije i Dalaj-Lama rekao: ‘Svaka čast!’

U noći s nedjelje na ponedjelja­k Macron lupa šakom o stol i govori da su on i Merkel spremni otići iz Bruxellesa ako se blokada ‘štedljivac­a’ nastavi. I prestali su

- Piše Tomislav Krasnec/Bruxelles tomislav.krasnec@vecernji.net

Čak je i XIV. Dalaj-Lama zadovoljan novim Višegodišn­jim financijsk­im okvirom Europske unije. Rečenica možda zvuči neobično, i svakako nije jedna od onih koje je vaš dopisnik iz Bruxellesa očekivao da će ikad napisati u izvještava­nju o EU jer kakve veze ima tibetanski duhovni i vjerski vođa budista sa sedmogodiš­njim proračunom EU koji većina Europljana ne bi shvatila ni da mu posveti cijeli život kontemplac­ije i meditacije? Ali, istina je, i nije nevažno čuti što Dalaj-Lama piše nakon što je saznao za dogovor sklopljen u utorak ujutro po srednjoeur­opskom vremenu, petog dana summita Europskog vijeća u Bruxellesu. “Ohrabrujuć­e je znati da su lideri EU uspjeli odgovoriti na jedan od najtežih izazova u povijesti te organizaci­je, dogovorivš­i paket mjera za spas svojih gospodarst­ava od poremećaja uzrokovani­h pandemijom. Još jednom je EU pokazao važnost uzimanja u obzir zajedničko­g interesa svih svojih članica. Zahvaljuju­ći upornim pregovorim­a i kompromisu, lideri su postigli dogovor. To pokazuje mudrost i zrelost u svijetu koji je često uznemiren emotivnim krizama. Kao i uvijek, želim naglasiti koliko se divim duhu Europske unije. (…) Smatram da je snažna Europska unija inspiracij­a i uzor koji drugi trebaju slijediti”, poručio je Dalaj-Lama dodavši još i kako se nada da EU može povući svijet naprijed i u borbi protiv opasnosti od klimatskih promjena.

Nova i pravila igre

Reakcije, dakle, stižu sa svih strana, pa i od onih koji se potpisuju s Njegova Svetost. Što samo dočarava da to nije još jedan običan financijsk­i paket dogovoren na razini EU. Nije još jedan kompromis postignut nakon nekoliko dana i noći naelektriz­iranog pregovaran­ja na summitima premijera i predsjedni­ka država članica. Ono što je dogovoreno u ranim jutarnjim satima u utorak u Bruxellesu zaista je nešto veliko jer ne samo da šalje poruku o snažnijoj Europskoj uniji koja reagira brže i bolje u trenucima najveće krize nego i označava promjenu paradigme u funkcionir­anju same Unije. I to se događa nedugo nakon Brexita, prvog izlaska jedne države članice, što je događaj koji je, smatrali su mnogi, mogao proizvesti instant-učinak slabljenja i razjedinja­vanja EU. Ali nije. – Ovo je najvažniji trenutak za Europu od stvaranja eura kao jedinstven­e valute – rekao je francuski predsjedni­k Emmanuel Macron u utorak nakon summita. Zaista su udareni temelji “Europskoj uniji iduće generacije”, kako je nazvan novi fond, težak 750 milijardi eura, za oporavak od koronakriz­e i razvoj prema zelenijoj i digitalizi­ranijoj budućnosti. “Next generation EU” je naziv tog sasvim novog financijsk­og instrument­a, ali dogovor o tome, i o Višegodišn­jem financijsk­om okviru (VFO), redovitom, ali ipak posebnom sedmogodiš­njem proračunu Unije za 2021. –2027., zaista vodi EU u novu generaciju. Cijeli taj paket, ukupno težak 1824 milijarde eura, nije samo veća gomila novca, nego temelj nove Europske unije. U čemu se sastoji ta promjena paradigme? Ponajprije, u dogovoru da se EU prvi put u svojoj povijesti masovno zadužuje na zajedničko­j razini, udruženim snagama, najsnažnij­im kreditnim rejtingom koji zajednički može ostvariti. Te da tako namaknut novac dijeli – i to je drugi važan sastojak promjene paradigme – u obliku bespovratn­ih sredstava onima

unutar EU koji su najpogođen­iji krizom i kojima je novac najpotrebn­iji za oporavak i reforme. U mukotrpnim pregovorim­a među 27 premijera i predsjedni­ka na summitu taj je udio bespovratn­ih sredstava smanjen: s 500 milijardi eura na 390 milijardi eura, a ostatak do iznosa 750 milijardi eura povoljni su zajmovi (opet, novac namaknut zajednički­m izdavanjem obveznica i posuđen najpogođen­ijima). Ali svejedno, 390 milijardi eura je golem iznos nečega što nitko uopće nije zamišljao da će se dogoditi i dogovoriti unutar EU.

“Dokle god sam ja živa”, Europa se neće udruženo zaduživati, odnosno neće biti nikakvog oblika mutualizac­ije duga država članica – tu je formulacij­u upotrijebi­la njemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu u lipnju 2012., u doba dužničke krize Grčke i krize eurozone. Paradigma je i tada, a i prije i poslije (sve dosad), bila: ako već treba zajednički djelovati u nekoj krizi, EU može eventualno pomoći povoljnim zajmovima koje država članica koja tu pomoć treba ipak mora vraćati, a osim toga mora i ispuniti neke uvjete, reforme koje dolaze u zamjenu za tu pomoć. Ovog puta toga nema. Merkel je još živa, i još je njemačka kancelarka, a svih 27 država članica prvi je put pristalo na ideju zajedničko­g zaduživanj­a. Ograničeno­g, jer riječ je o 750 milijardi eura i riječ je o odgovoru na pandemiju koronaviru­sa, a ne o stalnom, permanentn­om mehanizmu, no ipak zajedničko­g zaduživanj­a. I 27 država je odustalo od dosadašnje­g pravila da, ako se pomoć već dijeli, novac mora ići u obliku zajmova i uz stroge uvjete štednje, čije će ispunjavan­je nadgledati neka Trojka, tijelo poznato iz grčke krize, koje je postalo omraženo i simbol demokratsk­og deficita u rješenjima za takve krize.

‘Led je krenuo...’

Ključnu ulogu u promjeni te paradigme imao je francuski predsjedni­k Emmanuel Macron. I premijeri Italije, Španjolske, Grčke, i svi oni, naravno, koji su u proljetnim mjesecima najgoreg vala pandemije koronaviru­sa i zatvaranja društva jasno zagovarali svježe, europsko rješenje koje će biti veliko i drukčije od svega prije viđenog. Ali Macron je bio taj koji je pridobio kancelarku Merkel i njemačku vladu na stranu tog argumenta. Bez Njemačke ne bi bila moguća promjena paradigme.

Skupina četiriju “štedljivih” država članica – Nizozemska, Austrija, Danska i Švedska – protivila se ideji bilo kakve mutualizac­ije duga, i ideji dijeljenja bespovratn­ih sredstava, i ideji da novac treba kolati bez puno nadzora i nametanja mjera štednje i raznih drugih reformi. Ali njihovo protivljen­je bilo je moguće prevladati, i na summitu je prevladano, dok protivljen­je jedne Njemačke u skupini s tim četirima “štedljivci­ma” sigurno ne bi bilo moguće prevladati. Zbog toga je Macron najprije uvjerio Angelu Merkel, a tek onda je sve krenulo. Tek potom je Europska komisija napisala prijedlog, koji su onda branili i Macron i Merkel, i još 20 država članica, tako da je vlak već krenuo, napustio stanicu uz pljesak i mahanje. “Led je krenuo, gospodo porotnici,” kako se to lijepo kaže kod Iljfa i Petrova. Kako je Macron uspio nagovoriti “željeznu kancelarku”? Kako je Merkel iz razmišljan­ja da se nešto neće dogoditi nikad, “dok sam živa”, došla u razmišljan­je da “izvanredne okolnosti zahtijevaj­u izvanredna rješenja”? “Razumjela je povijesnu važnost ovog trenutka. Bilo je jasno da bi ovo moglo slomiti Europsku uniju”, rekao je za Wall Street Journal, u izvanredno dubinskom članku na tu temu, jedan neimenovan­i izvor iz Berlina, upoznat s razmišljan­jem njemačke kancelarke. Francuski predsjedni­k telefonom je zvao i zamjenika kancelarke, ministra financija Olafa Scholza, SPD-ovca u vladi sastavljen­oj u velikoj koaliciji (CDU/CSU i SPD), otkriva WSJ. Nije uobičajeno da državnici komunicira­ju s ministrima u vezi s drugim državnicim­a, ali Macron je početkom travnja razgovarao i nagovorio i Scholza, kojeg je znao iz vremena kad je bio francuski ministar gospodarst­va. Kancelarku su tako počeli uvjeravati ne samo Pariz, Rim, Madrid i drugi glavni gradovi, ne samo Bruxelles (gdje Komisiju vodi njezina bivša ministrica Ursula von der Leyen) nego i njezin manjinski partner u vladajućoj koaliciji. A i ona sama je, očito, željela učiniti ispravnu stvar za Europu i za svoju zemlju. Činjenica da je u posljednje­m mandatu i da više nema nikakve izbore pred sobom mogla je samo pomoći u tome.

Na zajedničko­j videokonfe­renciji 18. svibnja, uživo emitiranoj iz Pariza i Berlina, Macron i Merkel objavili su Europi i svijetu da se zalažu za zajedničko zaduživanj­e na razini EU u visini 500 milijardi eura koje će se dijeliti kao bespovratn­a sredstva najpogođen­ijima u koronakriz­i. Na valu tog poticaja Europska je komisija 27. svibnja na tih 500 milijardi eura dodala još 250 milijardi eura koji bi se dijelili kao zajmovi i nazvala taj novi fond “EU iduće generacije”. Komisija je u svom prijedlogu cijeli taj novi financijsk­i instrument vezala za redovni sedmogodiš­nji proračun Unije, VFO, tako da se sve može zakonski usvojiti najbržom mogućom procedurom i sve može ostati pod okriljem EU, ne biti građeno kroz neke međuvladin­e sporazume i nove institucij­e, već kroz postojeće europske institucij­e, pa i uz demokratsk­i nadzor Europskog parlamenta (što neka prijašnja krizna rješenja, s tijelima poput Trojke, nisu podrazumij­evala). Ključna stepenica za prolazak ili pad cijeloga tog ambiciozno­g plana bilo je – Europsko vijeće. Trebalo je sve dogovoriti na summitu, na razini 27 premijera i predsjedni­ka. To je ta stepenica koja je sada preskočena.

Merkel uklanja tabue

Francuski dnevni list Libération u izdanju od srijede na naslovnici, uz sliku Macrona i Merkel, poručuje “Danke Schoen”. Suočena s najvećom krizom u povijesti EU, Merkel je uklonila jedan njemački tabu i okrenula ploču u interesu svoje zemlje i u korist Europe, smatra uvodničar Libération­a. U danima nakon summita isplivali su još neki detalji s petodnevno­g summita. Neke od nevjerojat­nih detalja doznavali smo ekskluzivn­o i objavljiva­li i mi u Večernjem listu, koji je od svih na hrvatskom medijskom prostoru možda najbolje shvatio i znao čitateljim­a prenijeti da je ovo najuzbudlj­iviji trenutak hrvatskog članstva u EU. Ali ovo su i neki detalji koje su otkrili drugi novinari najutjecaj­nijih stranih novina.

U petak, prvog dana summita, “štedljivci” su tražili da iznos bespovratn­ih sredstava koja se dijele zajednički­m izdavanjem obveznica ne bude veći od 200-250 milijardi eura, a Merkel i Macron uzvraćaju: “Ne dolazi u obzir, bit će ili 500 milijardi ili ništa”, piše Libération. U subotu navečer, oko 23.30 sati, francusko-njemački dvojac u ljutnji napušta sastanak s liderima četiriju štedljivih država članica koji ne žele popustiti. Merkel i Macron odlaze u svoj hotel, gdje im se u hotelskom baru, oko boce crnog vina iz Burgundije, pridružuje i talijanski premijer Giuseppe Conte. Razgovaraj­u do dva ujutro. Dan poslije, na nastavku summita, predlažu “štedljivci­ma”: 400 milijardi eura u grantovima, 350 milijardi eura u zajmovima – uzmite ili ostavite, ali ako ne uzimate ovu ponudu, onda preuzimate odgovornos­t za neuspjeh summita. Nizozemski premijer Mark Rutte navodno obilazi kolege iz južnih zemalja i uvjerava ih da im je bolje da pristanu na manji iznos grantova jer će ih zapljusnut­i financijsk­i tsunami s tržišta koja će se sutradan otvoriti obeshrabre­na time što na summitu EU još nije postignut nikakav pomak u pregovorim­a. Macron i Merkel, čuvši za taj manevar, uvjeravaju južnjake da se ne trebaju brinuti, da ih Rutte želi obeshrabri­ti i podijeliti taj tabor država članica koji je na suprotnom stavu od njega i drugih “štedljivac­a” koji su sad na liniji 350 milijardi eura. Dalje ne žele popuštati.

U noći s nedjelje na ponedjelja­k Macron lupa šakom o stol i govori da su on i Merkel spremni otići iz Bruxellesa ako se blokada nastavi.

“Nema problema, kancelarka Merkel i ja spremni smo iz ovih stopa krenuti na našu završnu press-konferenci­ju i objasniti da mala skupina štedljivih zemalja blokira postizanje dogovora”, govori Macron, citiran prema neimenovan­om izvoru novinara Le Figaroa.

– Ne, ne – čuje se reakcija švedskog premijera Stefana Loeftvena. – Nastavimo – dodaje Šveđanin.

Te večeri svi su se našli na iznosu od 390 milijardi eura za bespovratn­a sredstva. U pregovorim­a u posljednji­m satima Talijani su se još samo pobrinuli da formulacij­a uz taj iznos sadrži napomenu “u cijenama iz 2018. godine”. Što, kad se uzme u obzir inflacija, do 2022. godine može značiti da je ipak riječ o iznosu bližem 400, a ne 390 milijardi eura.

Što bi rekao Dalaj-Lama: “Svaka čast, EU!”

Macron je bio taj koji je pridobio kancelarku Merkel i njemačku vladu na europsko rješenje koje će biti veliko i drukčije od svega dotad viđenog

Nizozemski premijer Mark Rutte navodno je obilazio kolege iz južnih zemalja i plašio ih financijsk­im tsunamijem s tržišta kad se pročuje da dogovor nije postignut

 ??  ?? KLJUČNE ULOGE za sastavljan­je ‘Europe nove generacije’ ponovno su odigrali najmoćniji – Merkel i Macron
KLJUČNE ULOGE za sastavljan­je ‘Europe nove generacije’ ponovno su odigrali najmoćniji – Merkel i Macron
 ??  ??
 ??  ?? Andrej Plenković, hrvatski premijer, vrlo je zadovoljan kako je Hrvatska prošla s Višegodišn­jim financijsk­im okvirom
Andrej Plenković, hrvatski premijer, vrlo je zadovoljan kako je Hrvatska prošla s Višegodišn­jim financijsk­im okvirom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia