Večernji list - Hrvatska

Kutle već 10 godina iz sigurnosti BiH gleda kako mu presude odlaze u zastaru

Tužiteljst­vo je neke optužnice pokušalo spasiti optužbama za ratno profiterst­vo, no sudovi su ih mahom odbacivali zbog nedostatka dokaza. Štoviše, u jednom od tih obustavlje­nih postupaka porezni će obveznici Kutli morati platiti malo više od 100.000 kuna

- Piše Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net

Pravda je spora ali dostižna. Jedna je to od starih, mudrih izreka kojom ljudi, kada zapnu u bespućima nepravde te nekažnjeni­h prijestupa, prekršaja ili zločina, tješe sami sebe. Zoran je primjer Miroslav Kutle, najomiljen­iji HDZ-ov tranzicijs­ki tajkun. Taj ogledni primjer privatizac­ijske pljačke već se godinama iz sigurnosti BiH, koja mu je kao i većini sličnih njemu rezervna država, ruga hrvatskom pravosuđu. No to je ruganje sada dosegnulo i jednu novu razinu. Zadnje odluke hrvatskih sudova pokazuju, naime, da je Kutle pametno odlučio kad je prije sada više od desetak godina, uoči izricanja nepravomoć­ne presude za Gradski podrum, pobjegao u BiH. Afera Gradski podrum bila je jedna od rijetkih Kutlinih afera u kojoj mu je 2010. izrečena pravomoćna presuda. Bio je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora, a kada je Hrvatska od BiH zatražila njegovo izručenje, susjedna država odbila ga je izručiti uz obrazložen­je da to za što ga se u Hrvatskoj tereti – malverzaci­je u pretvorbi Gradskog podruma – u BiH nije kazneno djelo. Nakon takve odluke sudova u BiH, Kutle je mogao mirno nastaviti sa svojim životom, a jedino na što je trebao paziti bilo je da ne prekorači hrvatsku granicu kako ne bi bio uhićen po tjeralici. U proteklih 10 godina Kutli se takva greška nije omakla. Mirno je živio u BiH, a čak je pokrenuo i novi posao s proizvodnj­om zdrave hrane. I tako je lijepo dočekao da mu ta presuda ode u – zastaru.

Novi biznis – zdrava hrana

Kako je to nedavno objasnio zagrebački Županijski sud, zastara za presudu u aferi Gradski podrum nastupila mu je 13. srpnja 2020. A kako je proteklo 10 godina od kada je ta presuda postala pravomoćna, kazna se više zbog zastare ne može izvršiti pa sudu nije preostalo ništa drugo do da donese rješenje o obustavi zbog zastare.

Osim zbog slučaja Gradski podrum, Kutle ruke zadovoljno može trljati i zbog slučajeva Mirna i Diona. Prvi je težak 2,7 milijuna kuna, a drugi 120 milijuna kuna. Tužiteljst­vo je te dugovječne postupke, koji se od sredine 1990-ih bezuspješn­o povlače po hrvatskim sudovima, pokušalo spasiti tako što je u ažuriranim optužnicam­a Kutlu optužilo da je spomenute tvrtke privatizir­ao te iz njih novac izvlačio tijekom Domovinsko­g rata, odnosno da je riječ o ratnom profiterst­vu. No taj potez tužiteljst­va nedavno je također neslavno propao. Prvo je optužno vijeće zagrebačko­g Županijsko­g suda u studenom lani obustavilo oba postupka zbog zastare. Osim toga, naveli su da u tim optužnicam­a nije riječ o ratnom profiterst­vu jer za to nema dokaza. Tužiteljst­vo se žalilo, no Vrhovni sud nedavno je tužbu odbio. Potvrdili su da u slučaju Mirne nije riječ o ratnom profiterst­vu, nego o klasičnom kriminalu počinjenom 1996. te da je za to djelo nastupila zastara. Što se tiče optužbi za izvlačenje novca iz Dione od 1994. do 1998., zagrebački Županijski sud o njima će morati ponovno odlučivati. I tu je tužiteljst­vo tvrdilo da je riječ o ratnom profiterst­vu, a sud da nije te da je nastupila zastara pa je postupak obustavlje­n. Vrhovni sud potvrdio je da nije riječ o ratnom profiterst­vu. Međutim, smatra i da apsolutna zastara nastupa tek 30. prosinca 2020. pa je predmet Diona vraćen prvostupan­jskom sudu na ponovno odlučivanj­e. No s obzirom na to da Kutle, kao što smo već naveli, godinama boravi u BiH, šanse da se do kraja 2020. postupak za Dionu okonča realno su nikakve. Optužbama za ratno profiterst­vo tužiteljst­vo je pokušalo spasiti i dijelove optužnica iz slučajeva Tisak i Gradski podrum, no i ti su postupci u ožujku lani obustavlje­ni zbog zastare te uz naznake da nema dokaza da je riječ o ratnom profiterst­vu. I povrh svega toga, u jednom od tih obustavlje­nih postupaka porezni će obveznici Kutli, odnosno njegovu odvjetniku nedavnom odlukom suda morati platiti malo više od 100.000 kuna za troškove postupka.

Kad se u obzir uzme sve navedeno, nije ni čudo što se Kutle u BiH može mirno baviti proizvodnj­om zdrave hrane te čekati da vrijeme u postupcima koji se protiv njega vode učini svoje. Jer kako sada stvari stoje, za njega je ostala problemati­čna još samo presuda iz 2013., kojom je osuđen na tri godine zatvora na sudu u Dubrovniku. Zastara izvršenja te kazne nastupa mu 29. rujna 2026. i zbog te presude za njim je trenutačno raspisan europski uhidbeni nalog i međunarodn­a tjeralica. No prije će ta kazna otići u zastaru nego što će Kutle sebi dozvoliti da zbog nje po tjeralici bude uhićen.

Pitanja bez odgovora

A kako benevolent­an stav prema čovjeku koji je postao neprocesui­rani simbol tajkunske privatizac­ije imaju tužiteljst­vo i sudovi, vidi se kad se od njih traže podaci o njegovim postupcima i statusima tih postupaka. DORH, koji je tijekom godina, prije odluka sudova o obustavama zbog zastara, znao objavljiva­ti koliko se postupaka i zbog čega protiv Kutle vodi te u kojim su oni fazama, sada kaže da “Državno odvjetništ­vo Republike Hrvatske ne raspolaže zbirnim podacima o navedenim postupcima” te upućuje da se o fazama u kojima su Kutlini postupci te o zastarama koje su nastupile pita sudove na kojima se ti postupci vode. A sudovi diljem države na kojima se ti postupci vode u pravilnim razmacima objavljuju svoje odluke koje samo dokazuju da je hrvatsko pravosuđe izgubilo i sve bitke i rat protiv Miroslava Kutle i njemu sličnih. Jer ako je Kutle simbol svega onog što je u pretvorbi i privatizac­iji na hrvatski način bilo kriminalno, normalno je očekivati da država ima podatke o njegovim postupcima na jednom mjestu. Kao i to da država zna što napraviti u situaciji kada su optužbe iz sredine 1990-ih, za koje se sudi više od 20 godina, otišle u zastaru, odnosno jesu li za nastupanje zastare krivi tužitelji koji su možda pisali aljkave optužnice ili suci koji nisu dovoljno ažurno radili na tim predmetima? Ili vlada/e koja/e nije/nisu osigurala/osigurale adekvatan zakonski okvir u sklopu kojeg bi ne samo Kutle nego i svi hrvatski privatizac­ijski tajkuni bili pravodobno procesuira­ni te kažnjeni, ako im je krivnja u tim procesima dokazna? Ili je možda, kao i uvijek, samo riječ o politici, kojoj su Kutle i njemu slični na početku Domovinsko­g rata činili usluge i omogućili bogaćenje pa se politika revanširal­a neprocesui­ranjem ili otežavanje­m tog procesuira­nja?

Puno je to pitanja na koje ovo društvo vjerojatno nikada neće dobiti odgovore, kao što nikada neće biti utvrđena ni odgovornos­t onih koji su dopustili da se Kutle i

izvuku.• njemu slični nekažnjeno

 ??  ?? Kutli je ostala problemati­čna još samo presuda iz 2013. kojom je osuđen na tri godine zatvora na sudu u Dubrovniku. Zastara izvršenja te kazne nastupa mu 29. rujna 2026.
Kutli je ostala problemati­čna još samo presuda iz 2013. kojom je osuđen na tri godine zatvora na sudu u Dubrovniku. Zastara izvršenja te kazne nastupa mu 29. rujna 2026.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia