Večernji list - Hrvatska

Rijeka ne spava dok dirigira žena s Forbesove liste najutjecaj­nijih ljudi

- Maja Car

Nekoliko koraka od Korza, na Trgu Riječke rezolucije koroni usprkos održan je koncert “Nessun dorma” riječkog HNK. Ugodnu ljetnu večer pred rasprodani­m gledalište­m preplavile su poznate melodije iz opera Verdija, Mozarta, Donizettij­a, Saint-Saënsa, Puccinija, Mascagnija, a interpreti­rala ih je solistička krema riječke Opere, uz operni zbor i Riječki simfonijsk­i orkestar, a sve vođeno dirigentsk­om rukom Beatrice Venezi.

Od Italije i Rusije do Japana

Naslovnu skladbu “Nessun dorma” ovoga puta publika je čula u izvedbi dvojice tenora, Aljaža Farasina i Domagoja Dorotića. Okupljeni nisu mogli suzdržati emocije i pljesak koji se prolomio Trgom u trenutku vrhunca skladbe uz koju građane Rijeke veže posebno sjećanje na nogometni uspjeh. Publika je bila složna da su orkestar i izvođači vrhunski, ali i da je dirigentic­a odlično komunicira­la s orkestrom, zborom i solistima, a još k tome je i prekrasna žena. Ne čudi, Beatrice Venezi spada u kremu talijanske operne scene. U Rijeci je izrazila posebnu sreću što nakon nekoliko mjeseci pauze ponovno stoji pred orkestrom naglasivši kako ovi riječki koncerti šalju posebnu poruku ponovnog susreta solista i orkestra s publikom te vraćaju barem dio one dimenzije koju smo izgubili proteklih nekoliko mjeseci zbog pandemije. Mlada talijanska dirigentic­a, pijanistic­a i skladatelj­ica stekla je niz međunarodn­ih priznanja i ravnala orkestrima od Italije i Rusije do Japana. Dirigirala je u brojnim svjetskim opernim kućama, a trenutačno je šefica orkestra Milano Classica i Novog orkestra Scarlatti te gostujuća šefica dirigentic­a Toskanskog orkestra. Zbog iznimno uspješne karijere dospjela je i na Forbesovu listu najutjecaj­nijih žena u dobi do 30 godina.

Na čelo riječkih glazbenika stat će i večeras kada slijedi drugi koncert s ponešto izmijenjen­im programom! “Nessun dorma 2” na istom mjestu u isto vrijeme, u 21 sat, s istim izvođačima. Iz riječkog HNK kažu da je ostalo svega nekoliko ulaznica jer naknadno je zbog velikog interesa publike dodano još nekoliko stolaca. Na drugom koncertu moći će se čuti arije i dueti koji će najaviti nove naslove na opernom repertoaru sljedeće sezone riječkog HNK, Verdijeve “Aidu” i “Don Carla” te Puccinijev­u “Turandot”.

Međunarodn­i Šubić Zrinjski

Današnjem koncertu prethodi i predstavlj­anje međunarodn­og izdanja CD-a “Nikola Šubić Zrinjski” u izvedbi Opere HNK Ivana pl. Zajca na Trgu Riječke rezolucije u 19. 30 sati na kojemu će sudjelovat­i povjesniča­rka glazbe Bosiljka Perić Kempf, te dirigent i solisti čija je izvedba i zabilježen­a na CD-u: Ville Matvejeff, Kristina Kolar, Robert Kolar, Anamarija Knego i Aljaž Farasin.

 ??  ??
 ??  ?? BEATRICE VENEZI šefica je talijanski­h orkestara Milano Classica i Scarlatti te Toskanskog orkestra, a tek joj je 30 godina
BEATRICE VENEZI šefica je talijanski­h orkestara Milano Classica i Scarlatti te Toskanskog orkestra, a tek joj je 30 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia