Večernji list - Hrvatska

Osječani bijesni: Koplja se lome na našim leđima!

Rasplet HNL-a Večeras ćemo saznati konačni poredak, a najzanimlj­ivije je pitanje tko će u kvalifikac­ije za LP

- Gradimir Đukarić, Edi Džindo

Osijek je na nogama. Predsjedni­k HNS-a Davor Šuker ionako nije imao previše obožavatel­ja u rodnom gradu čiji je počasni građanin. A sada ih je još manje. Grad u kojem je krenuo na nogometni put okrenuo je protiv sebe nakon odluke da se u posljednje­m prvenstven­om kolu isprazne tribine nakon čega među navijačkim pukom prevladava mišljenje da se njihovu klubu svjesno podmeću klipovi. Smatraju kako odluka čelništva hrvatskog nogometa ide isključivo na štetu Osijeka. Pogotovo što nalog koji u HNS-u pravdaju brigom za zdravljem navijača nema pretjerano logično uporište.

Naime, umjesto ne više od četiri tisuće navijača, s obzirom na to da je zbog epidemiolo­ških mjera kapacitet Gradskog vrta ionako bio ograničen, a koji bi bili rasuti po tribinama, njih nekoliko tisuća će se za vrijeme utakmice Osijeka i Lokomotive naći izvan stadiona na ograničeno­m prostoru na kojem socijalna distanca nije moguća kako bi bodrili svoju momčad. Upravo zbog toga je i Županijski stožer civilne zaštite preporučio da se kapije stadiona otvore. Odluka HNS-a izazvala je revolt među navijačima Osijeka, jutro uoči utakmice sezone koja će odlučiti o drugom mjestu i putniku u kvalifikac­ije u Ligu prvaka na nekoliko mjesta u gradu osvanuli su grafiti i transparen­ti upućeni Šukeru, a u gradsku upravu stižu zahtjevi da se počasnom građaninu oduzme ta titula. Najavljen je i masovni dolazak na posljednji trening bijelo-plavih uoči utakmice.

Nisu samo navijači razočarani.

– Po tko zna koji put koplja se lome na našem klubu. Bili smo zakinuti suđenjem, a sada se suočavamo i s ovakvom situacijom da nam se navijačima zabranjuje dolazak na tribine u najvažnijo­j, povijesnoj utakmici – rekao je direktor NK Osijek Igor Galić, a trener Ivica Kulešević dodao:

– Svi smo razočarani ovakvom odlukom. Dosta je bilo odluka ove sezone koje su se lomile preko naših leđa, ali sve smo izdržali pa ćemo izdržati i ovo.

Osijek uoči utakmice generacije suočen je s brojnim kadrovskim problemima.

– Petar Bočkaj nije trenirao čitav tjedan, ne može stati na nogu, ali je izrazio želju da igra. Rekao mi je: “Šefe, spreman sam, igrat ću ako treba i bez jedne noge.” To je pokazatelj zajedništv­a svlačionic­e kakvog imamo i na to sam kao trener ponosan.

PAROVI POSLJEDNJE­G, 36. KOLA: Dinamo – Varaždin – Slaven Belupo – Hajduk Osijek – Lokomotiva

Rijeka – Istra 1961

1. 2.

Dinamo

Osijek

3. Lokomotiva

4. Rijeka

5. Hajduk

6. Gorica

7. Slaven B.

8. Varaždin

9. Istra 1961

10. Inter

35 35 35 35 35 35 35 35 35 35

24 17 18 18 17 12 10 9 5 3 -:Gorica -:Inter subota, 21.05 subota, 21.05 subota, 21.05

5 6 11 7 8 9 7 10 6 12 12 11 8 17 9 17 10 20 8 24

60:20 46:27 55:37 54:40 56:40 44:48 34:51 29:48 25:55 31:68

Uz manje tenzija prema nadležnim tijelima, u svlačionic­i Lokomotive također vladaju zajedništv­o i odlična atmosfera među igračima pred dvije ključne utakmice sezone, ovu današnju gdje se bore za Ligu prvaka u Osijeku i finale Kupa 1. kolovoza protiv Rijeke na Šubićevcu. Dakle, osim potencijal­ne epizode u pretkolima Lige prvaka, lokosi, vođeni sjajnim Goranom Tomićem, imaju priliku osvojiti svoj prvi trofej u hrvatskom nogometu te postati šesti klub kojem je to pošlo za rukom nakon Dinama, Hajduka, Rijeke, Zagreba, Osijeka i Intera.

– Ovo su dva velika finala za nas. To nam je nagrada za sve što smo napravili u ovoj sezoni. Atmosfera u ekipi je sjajna, svi jedva čekamo doći na trening i to je naš najveći forte, svi uživamo u treninzima i zajednički­m druženjima. Mislim da nitko u ligi nema atmosferu u svlačionic­i kao mi – rekao je mladi vratar Ivo Grbić (24) koji je ove sezone bio sjajan između vratnica.

Pred lokosima dva finala

Ponos i zadovoljst­vo sezonom je pred dvije ključne utakmice iskazao i strateg Tomić.

– Ovo je već statističk­i najbolja sezona Lokomotive u HNL-u i nemamo ni najmanji razlog za nekakvo nezadovolj­stvo ili negativno razmišljan­je. Veselimo se našim velikim subotama, uživat ćemo u svakoj sekundi u predstojeć­e dvije utakmice. Spremni smo za taj izazov u Osijeku. Možemo pobijediti, siguran sam u to. Na početku sezone svi bismo potpisati ovakav scenarij, da u zadnjem kolu pobjedom možemo skočiti na drugo mjesto – zaključuje hit-strateg ove sezone Prve HNL.

 ??  ?? VAŽAN DVOBOJ Osijek i Lokomotiva međusobno se bore za 2. mjesto, a Rijeka iz prikrajka čeka svoju priliku
VAŽAN DVOBOJ Osijek i Lokomotiva međusobno se bore za 2. mjesto, a Rijeka iz prikrajka čeka svoju priliku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia