Večernji list - Hrvatska

AUSTRIJANC­I MOGU POMOĆI DA TURISTIČKA ŠPICA IZVUČE I 50% LANJSKE

- Radmila Kovačević

Potez nizozemski­h vlasti koje su Hrvatsku svrstale u društvo epidemiolo­ški manje sigurnih zemalja bio je vrlo neugodna vijest jer hrvatski turizam ove godine više nego ikad ovisi o autogostim­a, a upravo su Nizozemci jedni od tih. Zbog ranijih odlazaka i otkaza ranije najavljeni­h dolazaka iz Nizozemske neki su se manji kampovi gotovo ispraznili. Uz tu neugodnost, dodatnu je nervozu stvarala mogućnost, koja je već neko vrijeme lebdjela u zraku, da i Austrija svojim gostima po povratku iz Hrvatske propiše samoizolac­iju ili da moraju imati test na COVID-19. To bi za ionako prepolovlj­enju sezonu u doba korone bio nenadoknad­iv gubitak. No to se srećom nije dogodilo.

Doduše, sada je svaki gost bitan. Spomenutih Nizozemaca, recimo, lani je bilo oko pola milijuna, Hrvatska je ovih dana tražena u toj zemlji i osjetit će se svaki Nizozemac koji ne dođe. Ali Austrijanc­i su treći po brojnosti hrvatski gosti, lani ih došlo više od 1,3 milijuna, a ti su autogosti i sad među najbrojnij­im nacijama na Jadranu. Upravo oni, uz Nijemce i Slovence,

Austrijsko ministarst­vo zdravlja objavilo je listu s tridesetak zemalja rizičnih za putovanja, ali Hrvatska – nije na njoj

daju nadu da bi ova sezona mogla završiti vrlo dobro u odnosu na mršave izglede otprije dva mjeseca. Trenutačno ih se kod nas odmara oko 40.000. I – mogu mirno nastaviti odmor. Austrijsko ministarst­vo zdravlja u petak navečer, naime, objavilo je da su 32 zemlje rizične za putovanja, ali ne i Hrvatska. Na tom su popisu zemlje od BiH, Srbije i Crne Gore, preko Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova, do Turske, Rusije i Švedske. Svi koji dolaze iz tih tridesetak rizičnih zemalja, za razliku od hrvatskih građana, moraju od sutra na ulasku u Austriju pokazati PCR test. Također, Austrijanc­i po povratku iz tih zemalja moraju predočiti isti test, ali, da ponovimo dobru vijest, ne i kad se vraćaju iz Hrvatske, koju su austrijske zdravstven­e vlasti svrstale među sigurne.

Informacij­u iz Austrije odmah je s olakšanjem komentirao direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić: “Ovo su odlične vijesti za hrvatski turizam s obzirom na to da se Austrija nalazi među top pet inozemnih tržišta s kojih ostvarujem­o najveći turistički promet. Očekujemo nastavak pozitivnih trendova.” Nakon vijesti iz Austrije rastu izgledi da Hrvatska u špici sezone izvuče i 50 posto lanjskog prometa.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia