Večernji list - Hrvatska

Sad na nas još i voda...

Naviralo je odasvud – s neba, iz šahtova, WC-školjki, čak i kroz dovratke i zidove...

- Hana Ivković, Mateja Ježovita, Mia Mitrović

Zagreb je u noći s petka na subotu opet bio pod uzbunom. Voda, u nevjerojat­nim količinama, dolazila je sa svih strana – izvirala je iz šahtova te stvarala bujice u ulicama i na cestama, u domove se probijala iz zahodskih školjki, sudopera, kroz dovratke vrata, pa čak i zidove. Snažno nevrijeme, za kojeg se na metropolu slilo čak 80 litara kiše po četvornom metru, potpuno je paralizira­lo sav život u gradu, a sve što se moglo vidjeti bili su prizori poplave. Pothodnik kod Importanne centra pod vodom je bio do gležnja. Pothodnici u Miramarsko­j i Škorpikovo­j bili su potpuno potopljeni.

Vatrogasci nisu svuda stizali

– Voda se povukla, stanje se stišava i smiruje. Najviše su poplavom pogođeni prizemni stanovi i podrumi te poslovni prostori, posebice u centru. Iza nas je besana noć, a bilo je 60 naših ekipa na terenu – kaže čelni čovjek zagrebačke sigurnosti Pavle Kalinić. Bujice vode stvarale su poplave u kućama i poslovnim objektima po cijelom gradu, zbog čega su zagrebački vatrogasci radili bez stajanja. Izašli su ukupno na više od 500 intervenci­ja, a neki su ih zbog golemog broja poziva čekali i satima. Među njima su bili i stanovnici Rudeša, koji su se zato morali snalaziti sami. Do ranih jutarnjih sati vodili su borbu protiv vode koja je, pomiješana s kanalizaci­jom, nadirala u njihove domove pa su zato mnogi od njih do ponoći u njoj bili do gležnjeva, listova, pa i koljena.

– Od 7 navečer do 5 ujutro borili smo se protiv navale, a šteta je takva

da ću baš sav namještaj i aparate morati maknuti. Bilo je 70 centimetar­a vode, i to unatoč tome što smo imali dvije pumpe i nepropusni ventil – kazala nam je Rudešanka Ana Cvetković dok nas je vodila podrumskim stanom, a kad smo oko podneva posjetili dom Sandre Pandže, još uvijek smo mogli gacati u lokvama vode.

– Vatrogasci su došli tek oko jedan ujutro, a mi smo nakon njih do jutra još “saugali” ono što je ostalo. Voda je dosezala i više od koljena – kaže Pandža.

“Sad na nas još i voda!”, razočarano su jučer govorili brojni poplavljen­i Zagrepčani. U poplavi je, nakon što ju je, kao i brojne druge zgrade, već “načeo” potres u ožujku, teško nastradala i Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj. Vodena bujica uništila je podrumske prostorije u kojima je i bolnička ljekarna. Materijaln­a šteta je velika, kazala nam je njezina voditeljic­a mag. pharm. Ljerka Klarić, koja je cijelu noć provela u sanaciji štete.

– Kada sam došla u ponoć, voda je bila toliko visoka da sam mogla doći samo do polovice stuba. Dalje se nije moglo. Voda je u slapovima izvirala iz ljekarne. Radim ovdje već 15 godina i bilo je poplava, ali nikad ovakva – kazala je za Večernji list te dodala da su sve ladice i ormari s lijekovima natopljeni kanalizaci­jskom vodom. Nastradala je i zaštitna oprema, maske, rukavice, a najveću štetu pretrpio je hladnjak od nekoliko tona koji je snažna bujica prevrnula.

– Unutra su bili pohranjeni skupi lijekovi i umjetna koža. Stopostotn­a šteta je i u prostoriji s infuzijski­m otopinama. Uništen je i inventar, računala, printeri – iznosi nam razmjere štete koju je još uvijek teško procijenit­i mag. pharm. Klarić.

Zastarjeli odvodni sustav

U Vodoopskrb­i i odvodnji pokušali smo dobiti odgovor na pitanje ima li krivca za to što je Zagreb bio pod vodom i je li se to moglo spriječiti, no iz javne komunalne tvrtke zasad – šute. Stručnjaci, pak, procjenjuj­u da je riječ o zastarjelo­m i premalom vodovodnom te kanalizaci­jskom sustavu u pojedinim dijelovima glavnog grada, koji ne može izdržati takve nagle kišne epizode.

– Nove i rubne dijelove metropole kiša, odnosno poplave poštedjele su zato što imaju sustav odvojene kanalizaci­je. Drugim riječima, fekalna i oborinska voda ne slijevaju se u iste cijevi, koje su zatim preoptereć­ene kao što je to bio slučaj, primjerice, u centru – objašnjava Vladimir Andročec, stručnjak za hidrodinam­iku i vodogradnj­u.

Vodenu stihiju koja je u noći na subotu pogodila metropolu jučer je prokomenti­rao i zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić, koji je rekao da je šteta prouzročen­a poplavom minimalna te “da nije čovjek poginuo, to bismo zaboravili za 24 sata”, aludirajuć­i na vatrogasca Davora Kovačića koji je preminuo tijekom intervenci­je.

 ??  ?? PODVOŽNJAC­I su se u trenutku našli pod vodom pa su potopljeni i neki automobili, srećom bez ljudskih žrtava
PODVOŽNJAC­I su se u trenutku našli pod vodom pa su potopljeni i neki automobili, srećom bez ljudskih žrtava
 ??  ??
 ??  ?? DJEČJA BOLNICA U KLAIĆEVOJ pretrpjela je znatnu štetu jer je voda prodrla u bolničku ljekarnu, garderobu, na radiologij­u
DJEČJA BOLNICA U KLAIĆEVOJ pretrpjela je znatnu štetu jer je voda prodrla u bolničku ljekarnu, garderobu, na radiologij­u
 ??  ?? GRADONAČEL­NIK BANDIĆ obišao je najkritičn­ija mjesta, a gradske su službe sanirale štetu
GRADONAČEL­NIK BANDIĆ obišao je najkritičn­ija mjesta, a gradske su službe sanirale štetu
 ??  ?? ZAPOSLENIC­I I STANARI jučer su cijeli dan izbacivali vodu iz poplavljen­ih radnih i stambenih objekata
ZAPOSLENIC­I I STANARI jučer su cijeli dan izbacivali vodu iz poplavljen­ih radnih i stambenih objekata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia