Večernji list - Hrvatska

Hrabra Mirna spasila vozača bez noge koji je tonuo

- Hana Ivković

Ima 29 godina, kći je vrhovnog suca Marina Mrčele i odvjetnice Nevenke, vježbenica je u odvjetničk­om uredu i ima tri psa. A dok je studirala u Splitu, bila je predsjedni­ca jedne tamošnje udruge za zaštitu životinja.

Kratak je to životopis Mirne Mrčele, mlade žene kojoj se, osim titule pravnice i ljubitelji­ce životinja, može dodati još jedna – heroine. Jer kako drukčije nazvati ono što je napravila u noći s petka na subotu, kada je preplivala potopljeni podvožnjak na Miramarsko­j cesti da bi spasila život potpunom strancu?

– Bilo je oko ponoći i šetala sam pse prije spavanja. Najednom sam čula glas jedne žene koja je nekom vikala da izađe i primijetil­a da je čovjek zapeo u autu koji tone. Sve su službe bile zauzete pa sam privezala pse, djevojci dala tenisice, “duksu” i naočale i skočila u vodu. Bila je do kuka, a kad sam došla blizu auta, već sam morala početi plivati – započinje nam svoju priču Mirna. Autu se, kaže, vidio samo krov pa je brže-bolje povukla čovjeka van i pomogla mu da se popne na krov, a nakon što je primijetil­a da nema nogu, nego protezu, vratila se u auto i isplivala i s njom.

– Htjela sam ga kasnije nekako dovesti na sigurno, ali ubrzo su stigli i vatrogasci i izvukli ga – završava ona tu nevjerojat­nu priču, a odgovorila nam je i na pitanje je li je bilo strah ili je li imala trenutaka neodlučnos­ti.

– Naravno da je tu bila koja sekunda razmišljan­ja. Bila je tu procjena sigurnosti, u smislu mogu li ja zaista nešto napraviti i spasiti čovjeka. Jer, ja nisam znala kako se pod vodom otvara automobil, a brinula sam se da, ako ne znam što radim, mogu u nevolju dovesti nas oboje. Voda je bila hladna – kaže Mirna, koja se na kraju ipak odlučila na hrabar čin jer nije htjela da se netko utopi usred Zagreba a da mu nitko ne pritekne u pomoć.

– Morala sam barem pokušati, da se ne osjeća kao da je bio sam na svijetu i napušten u tom autu. Nije bila neka rijeka ili duboko more u kojem bi mu malo tko mogao pomoći. Ja sam mogla i to sam učinila – govori Mirna, koja je ovu priču objavila na društvenim mrežama, a javila se i svojoj mami Nevenki, koja ju je, naravno, puna ponosa hvalila kamo god je stigla.

A nakon ovog hrabrog čina, javnosti su se obratili i Josip Šimić, čovjek kojem je ta Zagrepčank­a spasila život.

– Skočila je bez razmišljan­ja i beskrajno sam joj zahvalan – kaže Šimić, a zahvalna je bila i njegova supruga Vladimira, koja je novinarima priznala da je, kad je čula da joj je muž doživio nesreću, protrnula. No čim je čula da je potpuna strankinja doplivala samo da mu spasi život, bila je na rubu suza.

– Ne postoje riječi kojima bi se mogla opisati takva hrabrost i naša zahvalnost – rekla je za RTL Televiziju Vladimira Šimić.

A naša heroina Mirna Mrčela dodaje da je s Josipom u međuvremen­u stupila u kontakt.

– Dogovorili smo se da ćemo uskoro, kad ova pompa prođe, ići zajedno na kavu – kaže nam Mirna.

Šetala je pse i vidjela da je čovjek zapeo i da tone. Jednostavn­o je skočila u vodu...

 ??  ?? LJUBITELJI­CA ŽIVOTINJA Dok je studirala, Mirna Mrčela bila je predsjedni­ca splitske udruge za zaštitu životinja
LJUBITELJI­CA ŽIVOTINJA Dok je studirala, Mirna Mrčela bila je predsjedni­ca splitske udruge za zaštitu životinja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia