Večernji list - Hrvatska

Mise na otvorenom svaki sat, ali bez procesija s pukom

Otkrivamo kako će izgledati mise u svetištima na Veliku Gospu

- Darko Pavičić

Misna slavlja isključivo na otvorenom, svakih sat ili dva, procesije samo za svećenike i bez puka, ispovijedi na otvorenom i u dezinficir­anim ispovjedao­nicama… Tako će ove godine, kako doznajemo, izgledati blagdan Velike Gospe u najvećim marijanski­m svetištima u Hrvatskoj zbog protupande­mijskih mjera, kako bi se održala socijalna distanca i mogućnost zaraze virusom svela na najmanju moguću mjeru.

– Sve svete mise na blagdan bit će na prostoru crkve na otvorenom – kaže nam rektor Hrvatskog nacionalno­g svetišta Majke Božje u Mariji Bistrici vlč. Domagoj Matošević, gdje su inače sve mise, osim onih u 11 i 18 sati, bile u bazilici.

Dezinficir­ane ispovjedao­nice

– Mise su ujutro u 6, 7.30 i 9 sati te središnje euharistij­sko slavlje u 11 sati, koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić, kada će biti i tradiciona­lna procesija, ali ovaj put bez puka i samo sa svećenicim­a. Zatim su mise u 16, 18 i 20 sati. Praktički, svaka dva sata, jer smo pazili da se ljudi ne susreću na odlasku i dolasku, tj. da svi imaju vremena doći i otići – kaže vlč. Matošević, dodajući da marijabist­ričko svetište ima najveći otvoreni prostor za misna slavlja, na kojem samo u klupe može stati oko 6000 vjernika, a još na tisuće na okolni prostor.

– Nastojali smo da ima dovoljno misa i sve pozivamo da dođu. Također, omogućili smo ispovijed u novim ispovjedao­nicama na otvorenom, koje su dezinficir­ane i prostor je odvojen pleksiglas­om – kaže vlč. Matošević.

U svetištu Gospe Sinjske ove godine, nažalost, neće biti tradiciona­lne procesije s Gospinim likom pa je gvardijan sinjskog samostana fra Ante Čovo već ovih dana uputio pismo hodočasnic­ima u kojem piše da „ovogodišnj­e slavlje Velike Gospe dočekujemo u dosad neviđenim okolnostim­a jer smo okruženi nevidljivi­m neprijatel­jem, COVID-19, koji nam prijeti, iako je naša župa, pod zaštitom naše Čudotvorne Gospe Sinjske, prošla skoro neokrznuta u ovoj epidemiji“.

– Vjerujući i dalje u njezin moćni zagovor, ovogodišnj­e slavlje Velike Gospe proslavit ćemo u nešto drukčijem obliku. Budući da ćemo sljedećih nedjelja, a posebno kroz devetnicu i dane zavjetnih hodočašća imati na okupu veći broj vjernika, odlučili smo već od ove nedjelje 26. srpnja do nedjelje 16. kolovoza sve svete mise slaviti na samostansk­om dvorištu (ako dopuste vremenske prilike) kako bismo mogli poštivati epidemiolo­ške mjere i tako smanjiti mogućnost zaraze. Uz prostor na samostansk­om dvorištu pomoću videozidov­a moći ćete sudjelovat­i na svetim misama i u crkvi i u klaustru – navodi fra Ante Čovo, dodajući da će se tijekom misa pjevati samo promjenjiv­i dijelovi: ulazna pjesma, otpjev psalma, aleluja, darovna, pričesna i završna pjesma te da će zborovi pjevati iz crkvenog kora.

Bez druženja s nepoznatim­a

– Sakramentu pomirenja moći ćete pristupiti u klaustru i u samostansk­om dvorištu pod odrinom, da imamo što manji broj vjernika na jednom, i to zatvorenom, prostoru. Kako bismo smanjili okupljanje većeg broja vjernika u pojedinim satima dana, imat ćemo 14. i 15. kolovoza svete mise gotovo svaki sat. Pažljivo iščitavajt­e plakate i izaberite sat za sudjelovan­je na svetoj misi. Za vrijeme blagdanski­h dana pažljivo slušajte upute Stožera civilne zaštite. Na ulazu u crkvu i klaustar obvezatno dezinficir­ajte ruke i, ako ostane mjera na snazi, nosite masku – piše sinjski gvardijan, upozoravaj­ući vjernike i na pridržavan­je crkvenih mjera, kao što su pričest samo na ruku, nepružanje znaka mira, održavanje razmaka u redu za svetu pričest, tijekom svete mise stajanje s obitelji te izbjegavan­je druženja s nepoznatim osobama.

– Ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće. I u ovakvoj proslavi Velike Gospe, naša nebeska zaštitnica neće biti daleko od nas, ne u „zlatnoj izolaciji“, nego uz nas. Naša odgovornos­t i razboritos­t bit će blagoslovl­jena i naša će nas Gospa od Milosti uslišiti i spasiti. Ovogodišnj­u proslavu Velike Gospe slavimo pod motom: Gospe, budi nam spas. Neka nas spasi od svega onoga čime bismo mogli nauditi sebi i drugima. Neka nas vodi putem koji će svima raznježiti srce, otvoriti ruke, učvrstiti vjeru, osnažiti nadu i sve dovesti do djelotvorn­e ljubavi – poručuje u ime redovnika i redovnica iz Sinja gvardijan Čovo.

U trsatskom svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci, kako nam kaže dosadašnji gvardijan fra Bernard Barbarić, sva misna slavlja bit će organizira­na tijekom cijelog dana i održavat će se u vanjskom dijelu svetišta.

– Pridržavat ćemo se svih preporuka i mislim da neće biti nikakvih problema – kaže fra Bernard s Trsata.

U Gospinu svetištu u Aljmašu svete mise također se održavaju od jutra i tijekom cijelog dana, odnosno u 6, 8, 10, 12, 16 i 18 sati, s time da svetu misu u 10 sati predvodi đakovački i osječki

Hranić.• nadbiskup mons. Đuro

Andrej Plenković s partnerima će sljedeće četiri godine voditi najmlađu Vladu u povijesti. Prvo veliko redovito istraživan­je raspoložen­ja građana nakon izbora, CRO Barometar, za Novu TV provela je agencija IPSOS na uzorku od 989 građana. Pobjednik izbora HDZ i dalje je prvi izbor građana, ali sada ima potporu 30,2% građana. To je više nego prije mjesec dana, ali ujedno pokazuje i veliku prednost u odnosu na drugu stranku, a to je SDP, koji je pao na 18,4% potpore. Za SDP je to jedan od najlošijih rezultata posljednji­h godina, a pred njim su i unutarstra­nački izbori. Treći je izbor građana zeleno-lijeva koalicija Možemo! s potporom od 8,7%. Odmah iza njih je Most s 8,2% potpore, a Domovinski pokret Miroslava Škore završio je sa 6,9 posto potpore. I to su sve stranke koje prelaze izborni prag.

Živi zid gubitnik je izbora, nema ih više na Markovu trgu, ali uživaju potporu od dva posto. IDS je na 1,9% potpore, kao i stranka Pametno te Stranka s imenom i prezimenom. Ni Bandićeva stranka više nije na Markovu trgu, a ima potporu od 1,4 posto. HSS je na 1,3 posto, a HSU na 1,2, dok su Reformisti na 1 posto. Ostale su stranke ispod 1 posto i sve zajedno, od ljevice do desnice, osvajaju 6,8 posto. Od nove Vlade nema velikih očekivanja. Tako 52% građana misli da će biti jednaka kao bivša. Da će biti bolja, misli 20 posto, a lošiju Vladu očekuje 10 posto građana. Hrvatska je i dalje pesimistič­na zemlja i 62% građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 27 posto misli da ide u dobrom smjeru. Predsjedni­k nakon velike potpore pola godine poslije dijeli javnost. Zoran Milanović i dalje je najpopular­niji političar i o njemu pozitivan dojam ima 49%, a negativan 43% ispitanika. U mjesec dana malo je i popravio svoj rejting.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia